Kad neišmestume margučių: kaip juos saugiai suvartoti?
Dažnuose namuose po Šv. Velykų lieka nesuvalgytų margučių. Kuo naudingi kiaušiniai ir kaip juos saugiai suvartoti?
Neabejotina nauda
Kiaušinis – didelė ląstelė, kurioje yra visko, ko reikia gyvybei. Jis kupinas baltymų, aminorūgščių, mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, sieros, geležies, cinko, vario, beveik visų vitaminų, išskyrus C. Vištų kiaušiniai yra vienintelis produktas, kurio organizmas įsisavina net 98 proc.
Jie yra sotūs, bet nekaloringi – vienas turi maždaug 87 kcal. Kiaušiniai puikiai papildo mitybą, jeigu žmogus nevalgo mėsos ir žuvies. Jų negali vartoti nebent baltymams ir tryniams alergiški žmonės. Naujausiais tyrimais įrodyta, kad vištų kiaušiniai nedidina cholesterolio kiekio žmogaus kraujyje. Lecitinas, kurio šiame produkte yra šešis kartus daugiau negu cholesterolio, veikia kaip priešnuodis, todėl sveikas žmogus per savaitę gali drąsiai suvalgyti iki penkių vienetų.
Dvi dalys
Baltyme, užimančiame 57 proc. kiaušinio svorio, yra devynios pakeičiamos ir devynios nepakeičiamos aminorūgštys, taip pat gausu mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų. Šis produktas puikiai tinka laikantis kultūrizmo, kūno rengybos dietos, nes kiaušinio baltymus organizmas pasisavina geriau nei baltymus iš mėsos, žuvies ar kito maisto. Jis nedirgina virškinimo trakto sienelės, todėl palankus dietinei mitybai.
Trynys – vertingiausia kiaušinio dalis. Maždaug pusę jo masės sudaro vanduo, kitą dalį – riebalai, baltymai ir šiek tiek angliavandenių. Trynyje yra geležies, vitaminų A ir D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino. Alergija tryniams pasitaiko gerokai rečiau nei baltymams, todėl juos gali vartoti daugiau žmonių.
Lukšto spalva
Dauguma žmonių renkasi kiaušinius rudu lukštu, nes jie primena kaimiškus, tačiau tiesa ta, kad spalva neturi jokios įtakos šio produkto maistinei vertei. Lukštas priklauso tik nuo vištų veislės: raibosios dedeklės deda rudus, baltosios – baltus kiaušinius. Raibosios dedeklės yra ne tokios dėslios, kaip baltosios, todėl jų padėtų kiaušinių lukštas yra tvirtesnis. Tiesa, kuo mažiau paukštis sudeda kiaušinių, tuo juose didesnė naudingųjų medžiagų koncentracija.
Ryškesnis kiaušinio skonis ir trynio spalvos intensyvumas labiausiai priklauso nuo lesalo kokybės. Laisvėje sudėtų kiaušinių skonis ir maistinės savybės yra kur kas geresnės nei nelaisvėje. Nereikėtų džiaugtis itin sodria 3 numeriu pažymėtų kiaušinių spalva, nes ji gaunama į lesalą pridėjus natūralių priedų. Pramoninėse vištidėse laikomos vištos dažniau serga, todėl nuolat gauna antibiotikų ir kitų vaistų. Hormonais papildyti lesalą Europos Sąjungoje draudžiama.
Kokie dažai?
Pirmasis klausimas, prieš vartojant margučius, turėtų būti – kokiais dažais jie buvo nudažyti. Jei marginti natūraliomis gamtoje randamomis medžiagomis: svogūnų lukštais, raudonaisiais kopūstais, ciberžole, burokėliais, ąžuolo žieve ir kitomis, juos saugu valgyti, net jei verdant lukštas įskilo ir spalva pasklido ant baltymo.
Kiaušinio lukštas yra porėtas, be to, verdant gali įtrūkti. Ir per poras, ir per įtrūkas dažuose esančios cheminės medžiagos pasiekia baltymą, todėl naudojant ne maistui skirtus dažus kyla didelis pavojus sveikatai. Jeigu margučiai nudažyti ne maistiniais dažais, jokiu būdu jų nevalgykite. Tokie skirti stalui papuošti, ridenti, slapstyti žaidžiant ir pan. Garuodami nemaistiniai dažai gali sukelti ir alerginę reakciją. Maistiniai dažai, ženklinami numeriais nuo E100 iki E180, taip pat nėra naudingi sveikatai. Ant kai kurių pakuočių rašomas įspėjimas, kad šis produktas gali sukelti vaikų hiperaktyvumą.
Svarbu žinoti!
* Virtą kiaušinį patariama suvartoti per 24 valandas, bet ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Virti kiaušiniai sugenda greičiau, jei jų lukštai yra pažeisti.
* Jei po savaitės per Atvelykį norite papuošti stalą margučiais, nudažykite keletą šviežių kiaušinių. Likusių nuo praėjusio savaitgalio nevalgykite.
Apie žalių šviežumą
Kiaušinių galiojimo terminas – 28 dienos. Prieš vartojant būtina nuplauti. Idealu kiaušinius laikyti ne aukštesnėje kaip 18 °C temperatūroje. Svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų. Juos geriau laikyti šaldytuve, gamintojo pakuotėje, o ne šaldymo įrenginio durelėse. Žali neturi liestis su kitu maistu.
Kiaušinio šviežumą galima patikrinti panardinus jį į indą su puse litro vandens ir trimis šaukštais druskos: švieži lieka dugne, o seni iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis. Taip pat galima produktą apžiūrėti prieš stiprią lempos šviesą: jei trynys tvirtai laikosi centre ir nėra labai patamsėjęs, kiaušinis yra šviežias. Jeigu produktas pakeitė spalvą ar nuo jo sklinda nemalonus kvapas, valgyti negalima.