Kepenys – itin svarbus žmogaus organizmo organas, kuriam reikėtų skirti ypatingą dėmesį. Ženklai, išduodantys, kad joms reikia pagalbos, dažniausiai būna labai akivaizdūs. Kepenys daro įtaką kraujotakos, virškinimo ir medžiagų apykaitos procesams, tad rūpinkitės jomis iš visos širdies
Kepenų užterštumo ženklai
- Kepenų srityje jaučiate maudimą, skausmą, diskomfortą.
- Dažnai pučia pilvą.
- Riebalai kaupiasi pilvo srityje – apačioje arba viršuje. Trumpai tariant, jūsų talija dingsta.
- Virškinimo procesas kainuoja daug jėgų, ypač sunkiai skrandis virškina riebesnius produktus.
- Priaugote nemažai svorio, ir jis, nepaisant dietos bei kalorijų skaičiavimo, toliau didėja.
- Kamuoja celiulitas.
- Ėda rėmuo.
- Ant kūno atsirado tamsių dėmių.
- Pradėjote gausiai prakaituoti.
- Burnoje jaučiate kartumą.
- Akių baltymai ėmė keisti spalvą.
- Kamuoja alergija ir pigmentinės dėmės.
- Veido oda tapo nelygi, inkštiruota, spuoguota, pradėjo niežėti.
Didelę ir neigiamą įtaką jūsų kepenims daro ir alkoholis, rūkymas, perdirbtų riebalų vartojimas, nesveikas maistas, miego stygius, padidėjęs kraujospūdis ir cholesterolio kiekis, nerimas, stresas, įtampa...
Kokie produktai valo kepenis?
Į kasdienį mitybos racioną įtraukite kuo daugiau šviežių vaisių, daržovių ir greičiau meskite laukan cukrų, druską, alkoholį, saldumynus, baltų miltų produktus, kuriuose gausu angliavandenių ir daugybę kitų nesveiko maisto apraiškų. Taigi dalijamės kepenis valančiomis paslaptimis!
- Valgykite kuo daugiau oranžinės spalvos daržovių: ypač vertinami moliūgai ir jų sėklos bei sultys, morkos, saldžiosios paprikos, pomidorai. Idealiai kepenims tinka obuoliai, kriaušės, įvairios uogos.
- Citrinų sultys. Pirmasis darbas, kurį turėtumėte daryti kiekvieną rytą, – išspausti pusės citrinos sulčių į šilto vandens stiklinę. Tai puikus būdas sveikai pradėti rytą ir suaktyvinti žarnyno veiklą, pažadinti kepenis. Šis gėrimas labai tiks tiems, kurie skundžiasi sulėtėjusia medžiagų apykaita.
- Valgykite apelsinus, citrinas, žaliąsias citrinas, bet venkite kitų citrusinių vaisių, ypač greipfrutų ir jų sulčių.
- Raugintus pieno produktus vartokite su linų sėmenimis. Tik iš pradžių pastaruosius reikėtų sumalti kavamale ir tik tuomet įberti į kefyrą, jogurtą ar varškę (ne daugiau kaip arbatinį šaukštelį).
- Daigai. Mažame daigelyje slypi didelė galia! Jeigu neturite galimybės susidaiginti daigų, šiais laikais jų siūlo įsigyti dauguma ekologiškais produktais prekiaujančių parduotuvių. Tarkime, saulėgrąžų daigai pasižymi ypač švelniu skoniu – tiks ir salotoms, ir sveikesniems sumuštiniams.
- Kepenis puikiai valo brokoliniai, briuseliniai, žiediniai ir įprasti kopūstai, kuriuose gausu medžiagų, kovojančių su kepenų užterštumu – toksinais ir šlakais. Skanaukite į sveikatą! Geriausia valgyti neapdorotus, žalius, gaminti salotas ir pan. Būtinai valgykite įvairių žalių lapinių daržovių.
- Iš vakaro užpilkite grikių kruopas kefyru ir palikite per naktį. Kitą rytą valgykite susidariusią košę.
- Vanduo. Toks paprastas ir elementarus dalykas, geriausiai numalšinantis troškulį. Patariama išgerti jo 2 l per dieną. Išbandykite ir pamatysite, kaip organizmas, gaudamas daugiau drėgmės, atgaivins odą, plaukus ir dovanos geresnę savijautą.
- Ciberžolės. Šis prieskonis išsiskiria ryškiai geltona spalva. Be to, malšina uždegimą, veikia antibakteriškai, kovoja su virusais ir infekcijomis. Puikiai tinka kepenų veiklai stiprinti.
- Pasigaminkite specialaus kokteilio, kuris valo kepenis: sumaišykite vandeniu skiestas spanguolių sultis (1 l vandens ir 100 ml sulčių) su žiupsneliu cinamono, ½ arbat. š. trintos šviežios imbiero šaknies, šlakeliu citrinų sulčių ir šiek tiek pašildykite. Išgerkite šį gėrimą per dieną.
- Išmaišykite medaus šaukštelį šilto vandens stiklinėje. Išgerkite prieš pusryčius.
- Pasigaminkite erškėtuogių arbatos: 3 arbat. š. vaisių užliekite 0,5 l karšto vandens ir palikite termose, kad pritrauktų. Gerkite visą dieną.