Kaip būti vegetaru ir nepakenkti sau? Pataria žvaigždžių treneris
Vis labiau populiarėja tendencija atsisakyti mėsos ir tapti vegetaru. Ko mūsų organizmui trūksta atsisakius mėsos ir kokius produktus reikėtų įvesti į savo maisto racioną vietoje mėsos? Kaip tapus vegetaru, neskriausti ir nealinti organizmo? Į šiuos klausimus atsako žvaigždžių treneris Paulius Ratkevičius, kuris tai pat sudaro mitybos planus ne tik visavalgiams, bet ir vegetarams.
Pauliau, ką vertėtų žinoti tiems, kurie nusprendė atsisakyti gyvulinės kilmės maisto produktų?
Labai svarbu, jog nusprendę nebevartoti mėsos, nepakenktumėte savo organizmui, jos nepakeičiant niekuo kitu. Svarbu žinoti, jog atsisakius vieno ar kito produkto, kuris yra labai svarbus mūsų organizmui, jį pakeistumėte kitu, kuris palaikys puikią savijautą bei stabilią organizmo būklę. Gyvulinės kilmės baltymai yra labai naudingi mūsų raumenims, audiniams, tad tapus vegetaru, rekomenduočiau padidinti augalinio maisto porcijas, kurie praturtinti baltymais. Tai gali būti ankštinės daržovės, soja, avinžirniai, įvairūs riešutai, kruopos ir pan.
Ypač tai aktualu sportuojantiems, nes norint išlaikyti ar pasiekti geresnių rezultatų, reikia kompensuoti gyvulinių baltymų trūkumą.
Kokius produktus būtina įtraukti į savo racioną, kad gautum visas medžiagas, kurios yra būtinos mūsų organizmui?
Jeigu norite jaustis energingas, linksmas ir sveikas, rekomenduočiau racione būtinai turėti daržovių, kurios yra mūsų organizmo vitaminų šaltinis, taip pat nereikėtų pamiršti gerųjų angliavandenių, kurių pagrindinis šaltinis yra kruopose, ir, be abejo, baltymų ir riebalų, jų gausite vartodami avokadą, įvairius riešutus, ankštines daržoves ir t.t. Jeigu vartojate kiaušinius, tuomet rekomenduočiau juos valgyti porą kartų per savaitę po du, tris vienetus.
Sudarote mitybos planus ne tik visavalgiams, bet ir vegetarams. Kas yra svarbiausia vegetarų mityboje, kad būtų energingi visą dieną bei neprarastų geros nuotaikos?
Tiek visavalgiams, tiek vegetarams būtina gauti visų reikalingų medžiagų, tad labai svarbu stebėti savo maisto racioną. Negavę tam tikrų medžiagų, mes aliname organizmą, ir taip tikrai neprisidedame prie jo puikios savijautos ir subalansuotos medžiagų apykaitos, tad rekomenduoju prieš tampant vegetaru arba jau juo tapus, labai stipriai įsigilinti į kiekvieno produkto mums duodamą naudą.
Mūsų organizmui svarbu gauti baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų bei mineralų. Atsisakius mėsos labai dažnas priauga svorio dėl cukraus bei miltinių patiekalų perdėto vartojimo, tad suderinę maistą tinkamai, išvengsite šios problemos ir galėsite džiaugtis puikia savijauta ir tobulomis kūno formomis.