Kaip elgtis prie vaišių stalo

Vakarienė / Fotolia nuotr.
Vakarienė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Pastarąsias dienas pasisėdėjimų prie vaišių stalo netrūks. Tad, prieš pasinerdamos į šventinį sūkurį, pasidomėkime, kaip deramai elgtis prie vaišių stalo.

Jei esate šeimininkė

  • Patiekalų pirmiausia pasiūlykite vyresniems svečiams.
  • Sriubos ir gėrimų pilkite iš kairės sėdinčiojo pusės, kitų patiekalų paduokite iš dešinės.
  • Švarias lėkštes dėkite iš dešinės, o nešvarias nuimkite iš kairės sėdinčiojo pusės.

Jei esate viešnia

  • Nesiremkite į stalą alkūnėmis, tik riešais. Valgydama nesilenkite virš lėkštės.
  • Servetėlę tieskite ant kelių, o pavalgiusi sulankstykite ir padėkite ant stalo.
  • Duonos kąskite ne nuo visos riekės, bet laužkite po gabaliuką.
  • Nepjaustykite bulvių peiliu, o atsignybkite šakute.
  • Padažo pilkite ne ant garnyro, bet ant mėsos ar žuvies.
  • Paukštieną valgykite peiliu ir šakute, spagečius – šakute ir šaukštu, laikomu kairėje rankoje.
  • Prieš valgydama citrusinį vaisių, nulupkite jį ir išdalykite skiltelėmis, obuolį, kriaušę, persiką, nektariną pirmiausia supjaustykite skiltelėmis (jas galite imti rankomis), bananą nulupkite ir valgykite peiliu bei šakute, ananasų gabaliukus – šaukštu ir šakute.

Kaip laikyti taurę

  • Taurė šampano, baltojo vyno ar vermuto laikoma už kojelės, kad gėrimas tarp delnų nesušiltų.
  • Taurę raudonojo vyno galima laikyti taip, kad pirštai liestų stiklą – kūno temperatūros raudonasis vynas skaniausias.
  • Taurę brendžio ne tik galima, bet ir reikia apglėbti delnu – tik taip šis taurus gėrimas atskleis visą savo kvapų puokštę.