Kaip išsaugoti vitaminus maiste...

Virtuvėje / Fotolia nuotr.
Virtuvėje / Fotolia nuotr.
2013-07-16 07:00
AA

Termiškai apdorojant produktus, netinkamai juos atšildant ir laikant, žūva daug naudingų medžiagų. Sužinokite, kaip maiste išsaugoti kuo daugiau vitaminų ir mineralų.

♦ Stenkitės vartoti kuo šviežesnius, termiškai neapdorotus produktus, nes ir šaldant, ir kaitinant dalis vitaminų bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų suyra.

♦ Negaminkite maisto kelioms dienoms, nes ilgai laikant mažėja patiekalo maistinė vertė, didėja apsinuodijimo tikimybė (bakterijos dauginasi ir šaldytuve). Valgykite tą pačią dieną paruoštą maistą.

♦ Gaminkite kuo paprasčiau, termiškai apdorokite kuo trumpiau neaukštoje temperatūroje. Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, 75 °C temperatūroje žūva beveik visi mikroorganizmai, tad taip apdorotą maistą visiškai saugu vartoti.

♦ Paruošto patiekalo (sriubos, troškinio) nešildykite kelis kartus, nes kaskart kaitinant jame net trečdaliu sumažėja vitaminų (ypač C) ir mineralų. Įsidėkite ir pasišildykite tik tiek, kiek tuo metu suvalgysite.

♦ Daržovėse esančio vitamino C netenkama jas ilgai mirkant vandenyje, pjaustant ir ilgai verdant ar kepant aukštoje temperatūroje. Vien valant daržoves (skutant, plaunant), suyra iki 20 proc. vitamino C, o kepant ar troškinant dar daugiau. Pavyzdžiui, salotas, laiškinius svogūnus ar kitas lapines daržoves ne pjaustykite, bet suplėšykite rankomis.
Lapines daržoves patartina valgyti termiškai neapdorotas, nes, pavyzdžiui, verdant špinatus, kopūstus, vitamino C sumažėja net iki 50 proc., o folio rūgšties – iki  85 proc.

♦ Rinkitės mūsų šalyje užaugintas daržoves ir vaisius. Importuotos daržovės ir vaisiai skinami gerai neprinokę, ilgai transportuojami, laikomi sandėliuose, kol pasiekia mūsų stalą. Tad juose išlieka mažiau naudingų medžiagų.

♦ Daržoves laikykite šaldytuve joms skirtuose stalčiuose. JAV mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, kad daržovėse esantis vitamino C kiekis sumažėja, jei jos 7 dienas laikomos aukštesnėje nei 4 °C temperatūroje: žaliuosiuose žirneliuose sumažėja iki 15 proc., žaliosiose pupelėse – iki 77 proc. ir pan. Žemesnėje temperatūroje laikomos daržovės išsaugo didesnį vitaminų kiekį. Tarkim, brokoliai, laikomi 7 dienas 0 °C temperatūroje, visiškai nepraranda vitamino C, o  20 °C temperatūroje netenka apie 56 proc. šio vitamino.

♦ Kad šaldytose daržovėse išliktų kuo daugiau vitaminų ir mineralų, jas troškinkite ar kepkite neatšildytas.
Šaldyti vaisiai ir uogos išsaugos daugiau maistinių medžiagų, jeigu jas greitai atitirpinsite aukštoje temperatūroje  .
Maiste esantys B grupės vitaminai labiausiai suyra šildant ar ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje.  Be to, mokslininkų ištirta, kad pasikeičia baltymų struktūra, todėl organizmas tokį patiekalą blogai pasisavina.

♦ Šaldytoje mėsoje išliks daugiau B grupės vitaminų ir mineralų, jeigu ją atšildysite žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, šaldytuve. Nepatartina žuvies ir mėsos atšildyti karštame vandenyje – sumažėja biologiškai naudingų medžiagų.
Išvirto patiekalo nepalikite ant karštos viryklės, nes po trijų valandų suyra net trečdalis vertingų maisto medžiagų, ypač vitaminas C. Atvėsus jį iškart įdėkite į šaldytuvą.

♦ Maisto produktų šaldiklyje nelaikykite ilgiau, nei nurodyta (mėsai, daržovėms, uogoms galioja skirtingas laikymo terminas), nes sumažėja jų maistinė vertė. Nepjaustytą mėsą, t. y. stambų gabalą, pavyzdžiui, visą vištą, galima laikyti –18 °C temperatūroje apie metus, pjaustytą mažais gabaliukais – iki 9 mėnesių. Vaisius ir uogas reikėtų suvartoti per 6 mėnesius.

♦ Norint išsaugoti maiste esančius vitaminus, patartina naudoti geros kokybės, karščiui atsparius indus. Nekepkite senose keptuvėse, ypač jeigu pažeistas teflono sluoksnis. Tokiame inde kepamas maistas pridegs, be to, praras nemažai naudingų maisto medžiagų.

Dėmesio!

Ilgai kaitinant aukštoje temperatūroje, žūva nemažai produktuose esančių maisto medžiagų, ypač vitaminai, taip pat folio rūgštis. Karščiui atspariausios yra mineralinės medžiagos, taip pat vitaminas K ir biotinas. Tačiau, pasak mitybos specialistų, termiškai apdorotus produktus karštymečiu, kai jie greitai genda, vartoti saugiau, nes aukštoje temperatūroje žūva mikroorganizmai, kitos nuodingosios medžiagos. Be to, iš termiškai apdorotų produktų organizmas geriau pasisavina baltymus, angliavandenius, vitaminus B6, PP ir karoteną.