Kaip išvirti pačią skaniausią košę
Įvairių kruopų košės – sotus, maistingas ir gardus patiekalas, kurį ypač tinka valgyti pusryčiams. Dabar kai vaikai po vasaros sugrįžta į mokyklas ir darželius, visoms mamoms galvosūkis, kaip paruošti savo šeimai kuo sveikesnius ir visavertiškesnius pusryčius, tampa ypač aktualus. Beje, rytą pradėti dubenėliu košės verta ir pačioms...
Parduotuvėse gausu greitai paruošiamų košių, kurių dažnai nė nereikia virti. Toks produktas padeda sutaupyti laiko ir puikiai malšina alkį, tačiau maistinėmis savybėmis gerokai nusileidžia neskaldytų grūdų košėms, kurios taip pat gali būti greitai paruošiamos. Pavyzdžiui, neskaldytas avižų kruopas arba grikius galima iš vakaro užpilti vandeniu ir palikti per naktį išbrinkti. Išbrinkusios kruopos išvirs per kelias minutes. Beje, brinkintas avižų kruopas galima valgyti ir nevirtas: sumaišykite jas su razinomis, riešutais, medumi ir citrinų sultimis.
► Kad košė būtų gardi
Iš kirvio košės neišvirsite, tam reikia kokybiškų kruopų ir minkšto bei švaraus vandens. Kruopose pasitaiko įvairių priemaišų: neišlukštentų grūdelių, piktžolių sėklų, grumstelių. Prieš verdant košę, kruopas reikėtų perrinkti ir gerai nuplauti, antraip visi nešvarumai atsidurs lėkštėje. Košei virti netinka labai kietas, stipriai chloruotas, prisotintas mineralinių druskų vanduo. Todėl kruopas geriausia berti į užvirusį vandenį. Kad vanduo taptų minkštesnis, į jį patariama įmaišyti šaukštą sviesto.
Verdant košę taip pat svarbus skysčio – vandens, pieno ar sultinio – kiekis. Reikia pilti tiek skysčio, kad kruopos visą jį sugertų. Jei skysčio įpilsite daugiau nei reikia, košė bus vandeninga, jei jo truks, kruopos neišvirs. Viena svarbiausių taisyklių verdant kruopas – užvirus vandeniui, nekilnokite puodo dangčio ir nemaišykite košės, nes išleisite garus ir sumažinsite virimo temperatūrą. Jokiu būdu nepilkite šalto vandens į verdamą košę, nes kruopos išteš. Nepervirkite kruopų. Geriau nukaiskite puodą nuo ugnies šiek tiek anksčiau nei kruopos baigė virti ir pastatykite šiltai, kad išbrinktų.
Pieniškas košes virkite taip: kruopas nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite per naktį (ryžių mirkyti negalima, nes bus neskanūs). Rytą virkite kruopas tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Baigiant virti, vandenį nupilkite ir įpilkite karšto pieno. Jeigu verdate pienišką ryžių, miežių, avižinių arba kvietinių kruopų košę, kruopas 20–30 min. pavirkite vandenyje, jį nupilkite, tada įpilkite karšto pieno ir baikite virti.
► Kaip virti grikius
Kad grikių košė būtų biri, kiekvienam grikių kruopų tūrio vienetui reikia imti dvigubai daugiau vandens (stiklinei grikių kruopų reikės 2 stiklinių vandens). Užvirinkite vandenį, pasūdykite arba pasaldinkite, suberkite kruopas, palaukite, kol vanduo vėl užvirs, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą dangčiu. Baigiant virti, reikėtų dar šiek tiek sumažinti kaitrą ir virti, kol puode visiškai neliks vandens. Nukaiskite puodą nuo ugnies ir leiskite šiek tiek pastovėti, kad kruopos iki galo išbrinktų.
Grikių košė bus dar gardesnė, jei prieš virdama kruopas paskrudinsite keptuvėje. Kai kruopos įgaus auksinį atspalvį ir ims sproginėti, įdėkite šaukštą sviesto ir dar šiek tiek pakepinkite. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies maždaug 20 min. Kai grikiai sugers visą vandenį, nukelkite puodą nuo ugnies, susukite į laikraštį, šiltai apklostykite ir palikite košę brinkti maždaug 30 min.
PLAČIAU APIE GRIKIUS SKAITYKITE STRAIPSNYJE: „7 PAGIRIAMIEJI ARGUMENTAI GRIKIAMS“
► Kuo gardinti košes
Vieni mėgsta saldžias, kiti – sūrias košes. Košėms saldinti tinka baltasis ir rudasis cukrus, medus. Saldžios košės gardinamos uogiene ir trintomis uogomis, skaldytais riešutais, džiovintais ir šviežiais vaisiais, cinamonu. Vandenyje virta avižinių kruopų košė dera su džiovintais abrikosais, razinomis, slyvomis, bananais ir riešutais, o virta piene – su aviečių ar bruknių uogiene. Avižų ir kviečių košę galima paskaninti moliūgų tyre. Labai gardus desertas: grikių dribsnių košė, išvirta neriebioje grietinėlėje, pagardinta ruduoju cukrumi. Sūrios košės skaninamos svieste kepintais svogūnais, spirgučiais, grybais, brandintu sūriu.
Verta žinoti
♦ Košėms virti labiausiai tinka puodai storomis sienelėmis ir daugiasluoksniu dugnu, nes jie palaiko šilumą, kurios reikia, kad apvirtos kruopos iki galo išbrinktų.
♦ Kruopas berkite į verdantį vandenį, kad jis kuo greičiau vėl užvirtų. Jeigu subersite kruopas į šaltą vandenį, krakmolas nusės ant dugno, dėl to košė gali prisvilti.
♦ Jei kruopos sugėrė visą skystį anksčiau nei baigė virti, įpilkite į puodą šlakelį verdančio vandens ar karšto pieno. Dar galima puodą su koše įstatyti į didesnį puodą su verdančiu vandeniu.
♦ Jei košė prisvilo, tuoj pat sukrėskite ją į kitą puodą. Negramdykite svilėsių, palikite ir apatinį sluoksnį. Įpilkite verdančio vandens ir baikite virti.
! Daugybę gardžių košių receptų RASITE ČIA.