Kaip pasigaminti konditerinį vamzdelį?
Ką gi, pribrendo reikalas trumpai pamokėlei nuo A iki Z, kaip pačiai pasigaminti konditerinį vamzdelį, skirtą pyragaičiams kepti.
Kai laiko vamzdelių paieškoms pervažiuoti visą Vilnių nebėra laiko, o sūrio kišenėlių recepto išbandymo nebeįmanoma atidėti, tenka suktis iš padėties...
Pirmiausia pabandykite susukti iš folijos cilindro formos vamzdelį. Deja, gautas rezultatas manęs visai netenkino: taip pagamintas vamzdelis neišsaugojo savo formos, o apvyniotas tešlos juostele gerokai apsilamdė. Tad teko pasukti galvą, ką būtų galima apvynioti aliuminio kepimo folija, kad:
♦ išliktų cilindrinė forma,
♦ ilgai tarnautų.
Eureka!!! Stalčiuje kaip tik voliojosi besibaigiančio kepimo popieriaus rulonėlis, kurio cilindro formos vidurys yra iš gana kieto ir storo kartono. Manau, šis bus pats tas!
Paimkite vidinį kartoninį rulonėlį nuo kepimo popieriaus, kepimo rankovės, maistinės plėvelės ar tos pačios kepimo folijos (tinka bet kuris), perpjaukite jį pusiau (galite ir nepjauti, palikti tokį ilgą – apie 30 cm ilgio) ir apsukite aliuminio kepimo folija lyg kokį saldainį.
Tada kyšančius kepimo folijos galus susukite ir užlenkite į vamzdelio vidų.
Voilà! Štai ir turite puikų konditerinį vamzdelį, kuris yra:
♦ atsparus karščiui,
♦ netoksiškas,
♦ daugkartinio naudojimo,
♦ labai ekonomiškas!!!
Dabar lašeliu aliejaus ištepkite vamzdelio paviršių ir apvyniokite tešlos juostele: tešla neprilips prie vamzdelio paviršiaus ir bus kur kas lengviau nuimti iškepusį cilindrinį pyragaitį. :)
Esant reikalui (pvz., likę tešlos likučiai ant vamzdelio paviršiaus), drąsiai galite pakeisti folijos sluoksnį kitu – nauju, t. y. tiesiog nuvyniokite seną ir užvyniokite naują kepimo foliją.
Beje, jei taip pagamintų vamzdelių diametras (iškeptų pyragaičių vidinis skersmuo buvo apie 3,5–4 cm) jums atrodys per didelis, yra kita išeitis – tiesiog paimkite medinius šaukštus (tinka ir metaliniai įrankiai), apvyniokite juos aliuminio kepimo folija, kaip parodyta žemiau pateiktoje nuotraukoje (galite ir vieną, galite ir po kelis šaukštus sudėti į vieną ir apvynioti; žodžiu, viskas priklauso nuo to, kokio skersmens jums reikia).
Paviršių vos vos patekite aliejumi, apvyniokite tešlos juostelėmis ir pastatykite kepti. Šiuo atveju vamzdelių diametras bus tikrai mažesnis ir tiks skystesniems įdarams. Beje, tokio mažo skersmens pyragaičiams įdaryti teks rinktis jau konditerinį švirkštą :)
Smagaus darbavimosi!
Straipsnis iš tinklaraščio „IRRI style“