Kaip paruošti puikią kavą namuose?

Kava / Fotolia nuotr.
Kava / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-10-08 07:00
AA

Kava – malonumas, prieinamas kone kiekvienam iš mūsų. Tačiau ne visada norime ar galime eiti gerti kavos ten, kur ją ruošia profesionalai. Ką turėtume žinoti, kad pasiruoštume puikios kavos namuose? Kodėl kartais nusiperkame (per)brangios kavos pakuotę, o paruošta kava vis tiek ne tokia, kokios tikėjomės?

► Kokybiškos kavos pupelės

Norint lengvai paruošti gerą kavą, reikia pradėti nuo gerų kavos pupelių. Kaip ir pirkdami vyną, vadovaukitės ant pakuotės pateikta informacija: atsakingas kavos gamintojas nurodys, kokios tai kavos pupelės, kur jos augintos ir surinktos, kaip skrudintos ir pan. Aukščiausios kokybės kavos pupelės – arabika, kita rūšis – robusta. Sakoma, kad net pačios prasčiausios rūšies arabika visada bus geresnė už pačios geriausios rūšies robustą. Tačiau robusta suteikia kavai stiprumo, joje daugiau kofeino, o viena arabika bus rūgštoka. Tad nebijokite mišinių. Kava gali būti rūgštesnė, švelnesnė, stipresnė ir t. t. Tad jei nesate labai patyręs kavos vartotojas ir dar tiksliai nežinote, ko ieškote, nebijokite rinktis populiarių kavos rūšių mišinį.

► Šviežiai skrudinta

Gera kava prasideda nuo aukštos kokybės, šviežiai ir tinkamai skrudintos kavos. Kiekvienas gali paskrudinti pupeles iki rudumo, tačiau tai nebūtinai bus geras skrudinimas. Ir ant pakuotės ieškokite ne tik galiojimo, bet ir skrudinimo datos. Siekiant aukščiausios kokybės, kava turėtų būti skrudinta ne anksčiau kaip prieš 7–10 dienų. Na, o itin pažengusiems kavos mylėtojams naujos geros kavos paruošimo galimybės atsivers pradėjus namuose ne tik malti, bet ir skrudinti kavą. Tada prasidės nauji atradimai: koks skrudinimas tinka skirtingų regionų kavai, koks skrudinimas tinka skirtingiems kavos ruošimo būdams...

► Šviežiai sumalta

Nusipirkę kavos pupelių, malkite tik tiek, kiek tuo kartu reikia kavai paruošti. Kava turi būti šviežia, net jei perkate ją jau sumaltą. Juk pamenate tą sodrų kvapą, kuris pasklinda praplėšus naują pakuotę?.. O pauostykite jau besibaigiančią – ji tikrai bus išsikvėpusi, didžioji dalis aromato jau išgaravę. Štai dar viena iš priežasčių, kodėl kavinėse geriama kava atrodo skanesnė. Juk pradėta kavos pakuotė jūsų spintelėje gali stovėti kelias savaites ir per tą laiką prarasti gerąsias savybes, o kavinėse toks kiekis išnyks per kelias valandas.

Svarbus dalykas – tinkamai sumalta kava. Kaip ją malti, priklauso nuo to, kokiu būdu ruošite kavą. Jei mėgstate „tvirto kūno“ kavą, rinkitės klasikinį prancūzišką kavinuką su filtru (anglų k. French press) ir malkite kavą iki vidutinio stambumo. Jei mėgstate stiprią espreso kavą, tikriausiai virsite ją mokos kavinuku, kuriam reikės smulkiai maltų kavos pupelių. O gal jau turite įsigiję espreso kavos aparatą?

Daugiau apie kavos paruošimo būdus ir koks malimas tinkamesnis kiekvienam paruošimo būdui, skaitykite straipsnyje AKTUALŪS PATARIMAI, KAIP PARUOŠTI GARDŽIĄ KAVĄ. Tad geras kavos malūnėlis yra tas daiktas, į kurį verta investuoti. O jei kavą jums sumals parduotuvėje, būtinai pardavėjui pasakykite, kaip ją ruošiate namie. Beje, rinkdamiesi jums patinkantį kavos virimo būdą, pamėginkite juos visus su ta pačia kava. Kad būtumėte tikri, jog būtent paruošimo būdas keičia kavos skonį taip, kaip jums patinka.

Vis dar tebesiginčijama, ar reikia laikyti kavą šaldytuve, ar tai padeda ilgiau išlaikyti ją šviežią ir aromatingą. Tačiau viena tikrai yra svarbu – nedėkite į šaldytuvą atidaryto kavos pakelio, nes jame kava ne tik praras savo kvapą, bet ir prisigers kitų nepageidaujamų kvapų. Laikykite ją sandariuose induose.

► Vanduo

Svarbu tinkamas kavos ir vandens santykis, vandens temperatūra. Nors tai paprasti ir dažnai pamirštami dalykai, jie lemia labai daug. Naudokite filtruotą vandenį. Kokybiškas filtruotas vanduo privalomas, juk jis sudaro 97 proc. jūsų geriamo gėrimo. Blogas vanduo – bloga kava.

Virduliui užvirus, luktelėkite bent 30 sek., prieš užplikydami kavą. Verdantis vanduo net geriausios kokybės pupeles gali paversti sudegintomis ir karčiomis. Be to, nepamirškite, kad kiekvienas kavos paruošimo metodas turi jam tinkamą temperatūrą. Pavyzdžiui, ruošdami kavą French press kavinuku, vandenį po užvirimo palaikykite 1–3 min. ir tik tuomet užpilkite kavą. O jei norite būti itin preciziški, vandens temperatūrą galite matuoti termometru. Pilamo į puodelį vandens temperatūra turi būti maždaug 90–96 ºC. Jei vanduo bus karštesnis, kava bus per stipri, jei šaltesnis – per silpna.

Proporcijos taip pat svarbu: skaičiuokite arbatinį šaukštelį kavos maždaug 90 ml vandens. Kavą pilkite į pašildytus puodelius.

► Pienas

Jei geriate kavą su pienu ir mėgstate įsipilti jo daug, tuomet truputėlį pašildykite pieną, nes šaltas perdaug atvėsins kavą, ir neperkaitinkite, nes karštas pienas sugadins kavos skonį. Na, o jei ruošiatės išgerti kavą labai greitai, padės šaltas pienas. Gali būti, kad nemėgstate jokių papildomų priedų kavoje, skani kava – labai individualus dalykas.

► Ragaukite!

Kad pažintumėte ir įvertintumėte gerą kavą, pirmiausia turite žinoti, kokia ta gera kava yra. O kad tai sužinotumėte, stenkitės ragauti kuo įvairesnę kavą, kuo dažniau ir skirtingose vietose, kad, išragavę daugybę skonių, sužinotumėte, ko tiksliai siekiate. O kol tai išsiaiškinsite, išmėginkite naujus dalykus. Kai kurie iš mūsų galbūt visą gyvenimą geriame netinkamai paruoštą, sudegusią ar nepakankamai sodrią kavą ir nežinome, kad kava savyje gali talpinti slyvų, šokolado, medaus, cinamono, riešutų ir dar daugybę įvairiausių kvapų bei skonių.

Ir dar vienas svarbus dalykas – neskubėkite! Mėgaukitės kavos puodeliu. Ir prisiminkite internete sklandančią filmų kūrėjo Davido Lyncho auksinę frazę – „Net bloga kava yra geriau nei jokios kavos“!

Tekstas Linos Tuskėnaitės