Kaip paruošti tobulą pusryčių omletą

Omletas su daržovėmis / Fotolia nuotr.
Omletas su daržovėmis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-05-30 00:00
AA

Nuostabiausias pusryčių valgis. Greitai paruošiamas ir įtinka netgi pačiai išrankiausiai šeimynai. Juk variacijų šio puikaus patiekalo, nors vežimu vežk! Tad imkime ir gaminkime, o kad skonis nenuviltų, dalijamės puikiais patarimais.

♦ Omletas – keptas kiaušinių patiekalas, dažniausiai ruošiamas kiaušinius suplakus su pienu ar kokiu nors kitu skysčiu (grietinėle, kefyru, rūgpieniu, šaltu daržovių sultiniu ir pan.). Pasak patyrusių kulinarų, geriau trynius ir baltymus išplakti atskirai, tuomet omletas bus labai purus. Gaminant jį, plaktus kiaušinius galima sutirštinti miltais arba manų kruopomis – valgis bus kiek panašus į purų blyną.

♦ Kuo plakti omletui skirtus kiaušinius? Sakoma, kad idealiausias pasirinkimas – šakutė arba šluotelė. Jei vėliau norite mėgautis puikiu omleto skoniu, geriau nesirinkite maišytuvo ar kokio plaktuvo.

♦ Ruošdama klasikinį omletą, vienam žmogui imkite 1–2 kiaušinius, maždaug 4 arbat. š. pasirinkto skysčio ir žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Druskos į suplaktus kiaušinius berkite tik prieš pildama juos į keptuvę ar kitą kepimo indą, priešingu atveju, jie pavandenys, o omletas subliūkš.

♦ Jei omletą kepsite gerai įkaitintoje uždengtoje keptuvėje storu dugnu, nepamirškite vidinę dangčio pusę patepti riebalais – tolygiai keps abi patiekalo pusės.

♦ Omletą geriausia kepti vidutinio dydžio keptuvėje su storesniu dugnu ant vidutinio stiprumo ugnies. Prieš pildama kiaušinių plakinį į keptuvę, gerai įkaitinkite riebalus (jei naudosite sviestą, jis turi būti bepradedąs putoti), antraip jie susimaišys su kiaušiniais ir omletas prilips prie keptuvės dugno.

♦ Kaip kepti? Greitai supilkite plaktus kiaušinius į keptuvę ir stebėkite. Kai jie ims tirštėti, mentele iš šonų kilstelėkite apkepusią apačią ir pakreipkite keptuvę, kad ant dugno tolygiai pasiskleistų dar neiškepęs plakinys. Taip darykite, kol sukietės visa omleto apačia, o paviršius sutirštės. Omleto kraštus, prilaikydama dviem šakutėmis, kiek palenkite į vidurį. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, po omletu pakiškite ploną plačią mentelę ir leiskite jam slysti į lėkštę.

♦ Vargiai ką nustebinsite, jei šį kiaušinių patiekalą papuošite pomidorais, sūriu, mėsa ar žuvimi. O štai saldūs omletai gali būti netgi labai egzotiški ir gardūs. Pavyzdžiui, pagardinkite juos mėtomis, uogiene ir net šokoladu.

♦ Idealaus omleto idealus skonis – tirpstantis burnoje, o pats omletas – lengvas, purus lyg kremas, tačiau ne per minkštas ir ne per kietas.

SIŪLOME VISĄ ŠŪSNĮ OMLETŲ RECEPTŲ. IŠSIRINKITE IR GAMINKITE!