Kaip pasiruošti augalinio pieno

Iš kokosų minkštimo išspaustas saldaus skonio kokosų pienas plačiai vartojamas Rytų kraštų ir vegetariškoje virtuvėje. / Fotolia nuotr.
Iš kokosų minkštimo išspaustas saldaus skonio kokosų pienas plačiai vartojamas Rytų kraštų ir vegetariškoje virtuvėje. / Fotolia nuotr.
2012-07-22 21:30
AA

Iš augalų išgautas pienas – puikus gyvulinės kilmės pieno pakaitalas. Augalinis pienas ypač tinka žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės, taip pat vegetarams.

Sojų pienas

Daugeliu atvejų karvės pieną receptuose galima pakeisti sojų pienu, tačiau jį galima vartoti tik tiems, kas nealergiški sojų produktams. Sojų pienas gaminamas iš vandenyje išbrinkintų sojų pupelių. Gėrimas geriamas vienas, jo maišoma į įvairius patiekalus. Iš sojų pieno gaminama sojų varškė, jogurtas, kefyras ir kiti produktai.

Sojų pienas gali būti gaminamas naudojant įprastus virtuvės įrankius arba specialius sojų pieno aparatus. Sausos sojų pupelės užpilamos vandeniu ir 10–12 val. brinkinamos (jei brinkinsite ilgiau, gali surūgti). Išbrinkusios pupelės nuplaunamos ir smulkiai sumalamos, gauta masė praskiedžiama vandeniu, paverdama 10–15 minučių ir nukošiama. Sojų pienas beskonis, jį galima pasaldinti, pagardinti vanile arba kakava.

Šaldytuve sojų pieną rekomenduojama laikyti 4–5 dienas. Parduotuvėse galima įsigyti paruošto sojų pieno arba sojų pieno miltelių, kuriuos reikia ištirpinti vandenyje.

Kokosų pienas

Iš kokosų minkštimo išspaustas saldaus skonio kokosų pienas plačiai vartojamas Rytų kraštų ir vegetariškoje virtuvėje. Šis mažai kaloringas produktas tinka kavai balinti, košei virti, blynų tešlai maišyti, sriuboms, paukštienos, žuvies ir jūrų gėrybių troškiniams gaminti. Kokosų pieno maišoma į vaisių sulčių kokteilius, ypač dera su ananasų ar bananų sultimis. Pastovėjus kokosų pienui, paviršiuje susidaro tirštesnės konsistencijos grietinėlė. Kokosų grietinėlė tinka desertams ruošti, jos maišoma į romo ir ananasų sulčių kokteilį „Pina colada“. Kokosų pienas dažniausiai parduodamas konservuotas skardinėse. Atidarius skardinę, pieną reikia laikyti šaltai ir suvartoti per 2–3 dienas, nes jis greitai genda. Jei neketinate pieno greitai suvartoti, galite jį užšaldyti.

Kokosų pieno nesunku pasigaminti ir pačioms. Litrui reikės 3–4 riešutų. Riešutus nulupkite, minkštimą sutarkuokite smulkia trintuve ir užpilkite šaltu virintu vandeniu, kad apsemtų, įpilkite dar puodelį karšto vandens, palikite kelias minutes pastovėti. Nukoškite ir nuspauskite minkštimą. Kokosų pieną supilkite į butelį, laikykite šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas.

Avižų pienas

Ragaujant šviesiai kreminės spalvos avižų pieną juntamas švelnus avižų prieskonis. Mažai kaloringas avižų pienas tinka kavai balinti, košėms virti, kokteiliams su uogomis gaminti. Naminiam avižų pienui reikės stiklinės avižų grūdų arba dribsnių. Grūdus nuplaukite (dribsnių plauti nereikia), užpilkite litru vandens ir palikite per naktį. Supilkite grūdus ir vandenį, kuriame jie mirko, į elektrinio maišytuvo indą, gerai suplakite. Masę perkoškite per tankų sietelį. Jei pienas per tirštas, galite įpilti dar šiek tiek vandens. Jei mėgstate saldžiai, galite pagardinti pieną medumi, taip pat vanile. Panašiai pienas ruošiamas ir iš kitokių grūdų: miežių, rugių, kviečių.

Ryžių pienas

Kulinarijoje vartojamas ir ryžių pienas. Jis dažniausiai gaminamas iš rudųjų ryžių ir nesaldinamas, nes natūraliai yra truputį saldus. Norėdama pasigaminti ryžių pieno, išvirkite puodelį rudųjų ryžių, užpilkite 4 puodeliais karšto vandens, suplakite elektriniu maišytuvu, palikite pusvalandžiui, kad nusistovėtų tirščiai, atsargiai nupilkite skystį arba perkoškite per tankų sietelį. Pagardinkite ryžių pieną medumi, vanile arba cinamonu.

Riešutų pienas

Ypač gardus ir aromatingas saldžiųjų migdolų pienas. Jį galima gerti vieną arba maišyti į kitus patiekalus vietoje karvės pieno. Pusantro puodelio migdolų užplikykite verdančiu vandeniu, tada perliekite šaltu ir aštriu peiliuku nulupkite odelę. Sumalkite riešutus kavamale, užpilkite dviem stiklinėmis šalto virinto vandens, gerai suplakite, nukoškite ir pasaldinkite. Taip pat pienas ruošiamas iš saulėgrąžų ir sezamų sėklų.

Ruošiant pieną iš graikinių, lazdynų, žemės riešutų, pistacijų ar anakardžių, 100 g riešutų užpilkite vandeniu ir palikite per naktį. Susmulkinkite išmirkusius riešutus elektriniu maišytuvu, sukrėskite į puodą, įpilkite litrą vandens, užvirinkite, pavirkite 5 min., palikite nusistovėti ir nukoškite.