Kaip pasiruošti sojų varškės

Tofu / Shutterstock nuotr.
Tofu / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Artimiausias produktas rytietiškai sojų varškei yra mūsiška varškė: ir gamybos būdas labai panašus, ir gaunama iš pieno. Tiesa, ne iš karvės, o iš sojų. Rytų šalys iš pastarųjų gamina ne tik padažą ar pikantiškas pastas, bet ir pieną, varškę, sūrį.

Šis valgis kilęs iš Kinijos, kaip ir pirminis produktas – sojų pienas. Po beveik visas Vakarų Europos šalis sojų varškės gamyba išplito po Antrojo pasaulinio karo. Na, o didžiausią populiarumą pasiekė per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Turbūt geriausiai sojų varškę žino vegetarai ir veganai. Tai puikus augalinių baltymų šaltinis, atstojantis mėsą. Be to, gausus kalcio, baltymų ir kitokių naudingų medžiagų. Dar vienas sojų varškės privalumas – ji itin lengvai virškinama, nes sojų skaidulos pašalinamos gamybos proceso metu. Produktas neturi daug kalorijų, jei tik, žinoma, gaminimo metu nepadauginsite riebalų, mat sojų varškė linkusi sugerti riebalus. Naudinga ir sportininkams, nes padeda didinti raumenų masę. Tad šis produktas tikrai tinkamas ne tik mėsos nevalgantiesiems.

Įvairiausio pavidalo sojų varškė gaunama fermentuojant sojų pieną. Šviežia ji gali būti itin minkšta ir švelni, šiek tiek paspausta bus kietesnė, o presuota – labai kieta, nebiri. Norint pailginti sojų varškės galiojimo laiką, galima apkepti ją iki kietumo, apvirti riebaluose, fermentuoti, rūkyti, marinuoti ar šaldyti. Ilgai fermentuojant šią varškę, gaunamas sojų sūris.

Natūraliai sojų varškės skonis yra gana prėskas, tačiau ji turi puikią savybę įgauti skonius ir aromatus tų produktų, kuriais  gardinama. Tad, ruošiant patiekalą su šia varške, patartina negailėti prieskonių. Šis produktas labai „patogus“ tuo, kad, priklausomai nuo pagardų, gali būti naudojamas ir saldžiuose, ir pikantiškuose patiekaluose. Galite kubelius palaikyti marinate ir vėliau kepti arba apšlakstyti sodraus skonio padažais ir patiekti su salotomis. Tiesa, parduotuvėje pirktą kietą sojų varškę pirmiausia nuplaukite. Tada reikėtų nusausinti ją – geriau sugers marinatą.

Saldžiuose patiekaluose šią rytietišką varškę galite gardinti medumi, riešutais, vaisiais. Desertams, padažams, sriubai geriau tiks minkštesnė varškė. Galite naudoti ją ir ten, kur įprastai naudotumėte varškę, pavyzdžiui, šviežia šilkinė sojų varškė puikiai tiks sūrio ir varškės pyragams be pieno produktų kepti.

Na, o į salotas, įvairiems įdarams, kepsneliams, troškiniams ar kitiems patiekalams su mėsa naudokite kietą sojų varškę. Ją galite kepti ant grotelių ar apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti keptuvėje. Žodžiu, elgtis panašiai kaip su mėsa. Sojų varškei pagardinti pikantiškuose patiekaluose galite naudoti rytietiškus pagardus: sojų padažą, ryžių actą, sezamų aliejų, kalendras, imbierą, citrinų sultis. Jei norisi aštriau, tuomet naudokite aitriąsias paprikas. Tiks ir mums labiau įprasti grybų, petražolių, krapų, česnakų, svogūnų, pipirų skoniai.

KAIP PASIRUOŠTI NAMIE

Jei gaminsite sojų varškę namie, pirmiausia kruopščiai nuplaukite sojas ir pamirkykite 12 valandų. Tada sumalkite jas, kad gautųsi tiršta košė. Sojų reikėtų tiek, kad būtų kupina stiklinė mišinio, arba galite naudoti sojų miltus. Sumaišykite stiklinę maltų sojų (arba miltų) su stikline šalto virinto vandens. Tada užpilkite dvi stiklines verdančio vandens ir vėl gerai išmaišykite. Pavirkite 15 min. ant silpnos ugnies, paskui masę nukoškite. Gautas skystis bus sojų pienas, iš kurio ir gaminama varškė. Jei turite lėtaeigę sulčiaspaudę, pieną galite išgauti dar greičiau ir paprasčiau – tereikia išspausti mirkytas sojas. Pieno būna pirkti ir sveiko maisto parduotuvėse (tik žiūrėkite, kad nebūtų sojų gėrimas). Jau paruoštą pieną tereikės užvirinti.

Gaminant sojų varškę pramoniniu būdu, sojų pienas sutraukiamas magnio ar kalcio chloridu arba kalcio sulfatu, o namie tam puikiausiai pasitarnaus citrinų sultys. Supilkite 6 valg. š. citrinų sulčių ir nukelkite indą nuo ugnies. Kai sojų pieną sutrauks ir susidariusi varškės konsistencijos masė nusės ant dugno, perkoškite per marlę. Gausis maždaug 0,5–1 stiklinės sojų varškės. Paslėgę ir palaikę, gausite norimo kietumo sojų varškės produktą. Laikyti jį reikia šaldytuve hermetiškoje dėžutėje, užpylus vandeniu. Nepasterizavus galiojimo laikas nebūna ilgas.

! Sojos – vienas labiausiai genetiškai modifikuojamų produktų. Taigi, jei norite nusipirkti tikrai kokybiškų nemodifikuotų sojų, pirkite ekologiškas.

ĮVAIRIŲ PATIEKALŲ IŠ SOJOS RASITE ČIA.

Linos Tuskėnaitės tekstas