Kaip prieskoniai veikia jausmus?
Nuo ko priklauso maisto skonis? Be abejo, nuo to, kokiais prieskoniais jį pagardinsite. Prieskoniai žadina ne tik apetitą. Jie taip pat gali pakeisti mūsų emocijas, pojūčius ir pan.
Anyžiai
• Suteikia žvalumo, kelia nuotaiką, skaidrina mintis.
• Ypač kvapios sėklos, suteikiančios sodraus skonio ir aromato kruopų bei troškintų daržovių patiekalams, šviežiai žuviai.
• Keliais trupinėliais maltų anyžių pagardinti sausainiai vilios nostalgišku aromatu ir tirps burnoje.
• Šis prieskonis tiks ir raugiamiems kopūstams ar sūdomiems agurkams – daržovės įgaus pikantiško aromato.
• Kvapiaisiais anyžiais tinka pagardinti gaiviuosius ir svaigiuosius kokteilius. Anyžių kvapas puikiai dera su obuolių skoniu.
Bazilikai
• Stiprina pasitikėjimo savimi jausmą.
• Tinka agurkų, pievagrybių, baklažanų, pomidorų, įvairių rūšių paprikų marinatams skaninti.
• Džiovintų bazilikų galite berti į karštą ar šaltą pomidorų padažą, šviežių daržovių salotų užpilą, žuvų troškinį, paukštienos, kruopų ir daržovių sriubas, mėsos faršą. Žiupsnelis bazilikų suteiks malonų aromatą sūrio užkandėlėms.
• Šiuos prieskonius tinka maišyti su džiovintomis petražolėmis, raudonėliais, mėtomis.
• Atminkite: į troškintas daržoves ar sriubą baziliko berkite likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos.
Imbierai
• Mažina stresą, stiprina imuninę sistemą, gerina nuotaiką.
• Plačiai naudojami prieskoniai. Imbierai suteikia gerą skonį ir kvapą įvairiems paukštienos, žuvų patiekalams, taip pat mėsiškoms sriuboms, žuvų sultiniams. O valgiams su jūrų gėrybėmis ir saldžiarūgščiams padažams suteikia pikantiškumo.
• Žiupsnelis imbiero pagardins virtinukų mėsos įdarą, žuvų troškinį, šaltą salotų ar karštą saldžiarūgštį mėsos padažą.
• Taip pat jais galite paįvairinti prieskonių mišinį, kuriuo ketinate įtrinti ant grotelių kepamą kiaulieną.
• Imbieras tiks moliūgų, agurkų, pupelių marinatams, uogienei su moliūgais, kriaušių kompotui, sultims su medumi.
• Šio prieskonio galite įberti į sausainių tešlą.
Kardamonai
• Stiprina fizines ir dvasios jėgas.
• Ypač vilioja kardamonu kvepiančios bandelės su razinų įdaru. Šis švelnus, pikantiškas, kiek citrinomis dvelkiantis kvapas maloniai kutena nosį.
• Kardamonais gardinamos paukštienos ir žirnių sriubos, vegetariškas plovas, kiaulienos, jautienos ir žuvies patiekalai.
• Dėl kvapo šio prieskonio galima įberti į grūdų košę, sausainių tešlą. O pomidorų padažui ar baklažanų tyrei kardamonas suteiks pikantiškumo.
Melisos
• Žadina romantiškus jausmus.
• Jos išsiskiria švelniu gaiviu aromatu. Džiovintomis melisomis galite skaninti daržovių, mėsos ir žuvies salotas, grybų, pieniškus, taip pat kiaušinių valgius.
• Žiupsnelis džiovintų melisų juodajai ar žaliajai arbatai suteiks savito atspalvio ir sodresnio skonio.
• Melisos pravers ruošiant prieskoninį aliejų, raugintų ar šviežių kopūstų įdarą pyragėliams.
• Būtinai paragaukite džiovintomis melisomis pagardintos šaltos vaisių sriubos ar bulvienės.
Mėtos
• Poveikis dvejopas: rytą suteikia energijos, o vakare ramina.
• Nuostabi arbata iš džiovintų mėtų šakelių. Kvapi ir gaivi.
• Mėtomis tinka pagardinti ant grotelių kepamą kiaulieną. Taip pat šaltą raugintų kopūstų garnyrą, troškinamas morkas, žirnelius, žuvų padažus.
• Džiovintomis mėtomis pagardintas spanguolių kisielius ar kompotas bus tiesiog nuostabaus skonio.
Muskatai
• Stimuliuoja kūrybiškumą.
• Šis prieskonis tinka ne tik kepinių tešlai aromatizuoti. Muskatai puikiai pagardina daržovių irvaisių salotų padažą, varškės ar sūrio užkandėlę.
• Malti muskatai puikiai dera su veršienos, paukštienos skoniu, tinka įmaišyti į žuvų marinatą. O kopūstų troškiniui, bulvių apkepėlei, špinatų ar grybų valgiams suteiks pikantiškumo.
• Muskato tinka berti į kiaušinių, ryžių, makaronų patiekalus, miltinių blynelių įdarus.
• O šiuo prieskoniu paskanintas desertinis kremas ar saldus pudingas iš tolo vilios paslaptingu aromatu.
Rozmarinai
• Pykčio „tramdomieji marškiniai“.
• Jų kvapas kiek primena pušų aromatą. Karštiesiems mėsos patiekalams rozmarinai suteikia pikantiško skonio.
• Rozmarinais tinka skaninti šviežių vaisių salotas, šaltuosius valgius su pupelėmis, žirniais, baklažanais, raudonaisiais kopūstais.
• Žiupsnelis rozmarinų paskanins karštą pomidorų padažą.
• Lygiomis dalimis sumaišę rozmarinus su džiovintomis petražolėmis, paskui šį mišinį ištrynę su sviestu, gausite gardų įdarą paukštienos muštiniams.
Taip pat skaitykite: