Kaip serviruoti vaišių stalą?
Per šventes dažniausiai sėdamės prie gausiai vaišėmis nukrauto stalo. Tačiau ar žinote, kaip jį tinkamai paserviruoti ir papuošti? Juk prie subtiliai ir elegantiškai padengto stalo mėgautis gardžiais valgiais ir malonia artimųjų draugija daug smagiau. Štai kelios taisyklės, kurias pravartu žinoti.
► Niekada neprašausite pro šalį, jei išsitrauksite subtilių pastelinių spalvų staltiesę ir ja padengsite stalą, dailiai sulankstytas medžiagines servetėles, kurios suteikia puošnumo ir iškilmingumo.
► Aukso ir sidabro spalvos detalės ir dekoracijos, liepsnojančios baltos žvakės, stiklo žvakidės taip pat pagyvins stalo vaizdą, atrodys jaukiai ir dailiai. Nesunku ir pačioms sukurti kalėdinių akcentų, pavyzdžiui, tereikia puošnaus mėgstamo atspalvio audinio, aukso ar sidabro spalvos karoliukų, žvakidžių, žvakių, kad jūsų stalas suspindėtų. Tiesa, spalvas galima rinktis įvairiausias, derinti jas prie stalo įrankių, indų ir paties interjero.
► Šventinę ir iškilmingą nuotaiką sukuria dailūs ir puošnūs indai, stalo įrankiai, taurės. Juk ne kasdien mėgaujatės gardžiais valgiais iš įmantrių indų? Kodėl gi jų neišsitraukus šventinę dieną?.. Gal kai kurie akcentai jums turi ypatingą reikšmę, pavyzdžiui, priklausė brangiems žmonėms? Prisiminkite juos, juk Kalėdos – šeimos šventė.
► Ant stalo dailiai atrodo padėta lėkštutė duonai ir peilis sviestui užtepti.
► Ant vaišių stalo taurės dedamos nuo aukščiausios iki žemiausios ir tiems gėrimams, kurių ragaujama, pavyzdžiui, putojančiam vynui ar šampanui, gaiviesiems gėrimams, raudonajam, baltajam ar rožiniam vynui, desertiniam vynui ir t. t. Gėrimus reikėtų derinti prie patiekalų. Klasikinis Kalėdų ryto aperityvas – putojantis vynas arba šampanas.
► Patogu ir praktiška turėti ne vieną lėkščių komplektą ir pasiruošti jas iš anksčiau, kad nereikėtų plauti – tiesiog pakaktų jas nurinkti ir pakeisti naujomis.
► Ant stalo turėtų būti šaltųjų ir karštųjų patiekalų įrankiai (jeigu reikia, specialūs žuviai, jautienos išpjovos kepsniui), sriubai, desertui, t. y. skirti tiems patiekalams, kuriais mėgausitės šventinę dieną. Toliausiai nuo lėkštės dedami tie įrankiai, kuriais valgysite pirmiausia. Desertui taip pat skirti keli įrankiai: maža šakutė, kuria skanaujamas tortas, pyragaičiai, pyragai; ir šaukštelis, skirtas ledams, želė ir pan. Šie įrankiai dedami ne iš šonų, kaip anksčiau minėtieji, bet virš lėkštės.
► Žuvies patiekalams skirta šakutė turi gilesnį griovelį, kad būtų lengviau išimti kaulus, o peilis platesnis, kad būtų patogiau paimti, prispausti; jautienos išpjovos kepsnio peilis pasižymi aštresniais grioveliais. Šis peilis serviruojant turi būti dedamas grioveliais į lėkštės pusę.
Už suteiktą informaciją ir galimybę fotografuoti dėkojame Kauno restoranui „Sadutė“.