Kaip skaniai ir sveikai panaudoti cukinijų derlių
Rugpjūčio mėnesį daugelis žmonių džiaugiasi įvairiomis sunokusiomis daržo gėrybėmis, tarp kurių dažniausiai karaliauja cukinijos. Cukinijos – bene kiekvieno lietuvio daržo puošmena, tačiau sulaukus itin gausaus derliaus, neišvengiamai kyla klausimas, ką iš jų pagaminti. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi įdomybėmis apie cukinijas bei pateikia naujų receptų, pagal kuriuos jas pasigaminsite įvairiais būdais.
Pasak pasaulio Gineso rekordų knygos, didžiausia pasaulyje cukinija buvo užauginta 2014 metais Kanadoje. Tąsyk jos ilgis siekė net 2.52 metrų, tačiau auginimo procese nebuvo naudota jokių trąšų – tik vanduo. Maisto ekspertės teigimu, šis rekordas – išties įspūdingas, tačiau norint pasigaminti ką nors iš cukinijų, užteks ir savo daržo gėrybių.
„Pačios skaniausios yra dar iki galo neprisirpusios, mažo ir vidutinio dydžio cukinijos. Maždaug 12–24 cm ilgio cukinijų odelė yra pakankamai plona, o minkštimas – ne per daug vandeningas, ryškesnio skonio ir tekstūros,“ – pasakoja V. Juodkazienė.
Tuo metu prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad didžiausias šių daržovių pikas – liepos ir rugpjūčio mėnesiai, kuomet jos atkeliauja iš skirtingų Lietuvos ūkių.
„Nors cukinijomis prekiaujame ištisus metus, tačiau jų paklausa labiausiai išauga antrąjį ir trečiąjį vasaros mėnesiais. Kai lietuviškas derlius pasibaigia, siekdami išlaikyti šių daržovių pasiūlą, šaltuoju metų laiku cukinijas vežamės iš Ispanijos, pavasarį – iš Olandijos, o vėliau iš Lenkijos, kol vėl sulaukiame gėrybių iš Lietuvos ūkių“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Cukinija – makaronų pakaitalas
Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, tačiau negali gyventi be makaronų, maisto ekspertė siūlo alternatyvą – sveikuoliškus makaronus iš cukinijų.
„Norint pasigaminti cukinijų makaronus reikia tik specialaus virtuvinio įrankio, kuris sutarkuotų cukinija plonais šiaudeliais, kurie būtų panašūs į makaronus. Tokių makaronų galite net nevirti ir valgyti kaip salotas, tačiau jei norite šiltų – trumpai apkepkite keptuvėje, ar orkaitėje. Jeigu nusprendėte cukinijų makaronus apvirti, reikėtų atidžiai stebėti laikmatį, kad makaronai neištežtų“, – sako V. Juodkazienė.
Galima valgyti ir žiedus
Ar žinojote, kad cukinija, kaip ir jos giminaitis agurkas, iš tiesų yra vaisius? Maisto ekspertė atskleidžia, kad galima valgyti ne tik cukinijos vaisius, bet ir jos žiedus.
„Žvelgiant iš biologinės pusės, daržovės yra žoliniai augalai, kurių lapai, stiebas arba šaknys yra valgomi. Cukinija nėra nei viena šių dalių, be to, jos viduje yra sėklos, iš kurių galima išauginti naują cukinijos augalą. Būtent todėl biologai cukiniją vadina vaisiumi,“ – pasakoja maisto ekspertė.
Maisto ekspertės teigimu, įdomu tai, kad cukinijos augalo žiedai yra valgomi.
„Juos galime kepti arba įdaryti, taip pat naudoti salotoms. Žiedai priduoda ne tik skonio, bet ir spalvų jūsų patiekalui. Žinoma, parduotuvėse sunku įsigyti cukinijų žiedų, tačiau jei patys auginate šiuos vaisius – paeksperimentuokite,“ – pataria maisto ekspertė.
Cukinijų makaronai su česnaku ir parmezano sūriu
Jums reikės:
4 vidutinio dydžio cukinijų
3 v. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelių česnako
0,5 a. š. smulkintos raudonosios paprikos
2 kubeliais smulkintų vidutinio dydžio pomidorų
150 g puodelio tarkuoto parmezano sūrio
1 a. š. kukurūzų krakmolo
2 a. š. šalto vandens
Baziliko lapelių
Druskos pagal skonį
Gaminimas:
Skutikliu supjaustykite cukiniją ilgomis juostelėmis. Didelę, gilią keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, supilkite aliejų, traiškytą česnaką ir smulkintą raudonąją papriką. Kai česnakas pradės skrusti, į keptuvę sudėkite cukinijos juosteles. Kepkite apie de6imt minučių vis pamaišydami, tačiau neperkepkite – cukinijos turėtų išlaikyti savo traškumą. Tuomet sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką bei parmezano sūrį ir pakepkite dar minutę. Makaronų žnyplėmis sudėkite cukinijos juosteles į valgomąsias lėkštes. Į šaltą vandenį sudėkite kukurūzų krakmolą, mišinį supilkite į verdantį keptuvėje likusį skystį. Kepkite maišydami, kol skystis sutirštės iki padažo. Į padažą įdėkite druskos ir juo apliekite cukinijų makaronus. Prieš patiekdami dar apibarstykite parmezano sūriu. Skanaus!
Cukinijų žiedų ir avokadų salotos
Jums reikės:
0,5 puodelio mažų cukinijų žiedų be stiebelių
1 v. š. citrinų sulčių
5 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. garstyčių
0,5 a. š. druskos
0,5 a. š. pipirų
1 romaninės salotos
3 v. š. skrudintų saulėgrąžų sėklų
1 supjaustyto avokado
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite citrinų sultis, aliejų, garstyčias, druską ir pipirus. Sudėkite salotas, pusantro puodelio cukinijų žiedų, saulėgrąžų sėklas ir avokadą. Maišykite, kol visi ingredientai pasidengs padažu. Prieš patiekdami, ant viršaus užberkite likusius cukinijų žiedus. Skanaus!
Įdaryta cukinija su jautiena
Jums reikės:
700 g liesos jautienos faršo
1 didelio smulkinto svogūno
1 didelės smulkintos žaliosios paprikos
1 smulkintos Chalapos paprikos
1 puodelio duonos trupinių
1 didelio išplakto kiaušinio
1 v. š. džiovintos petražolės
1 a. š. džiovinto baziliko
1 a. š. itališkų prieskonių
1 a. š. druskos
400 g pomidorų padažo
2 vidutinio dydžio grubiai smulkintų pomidorų
4 arba 5 vidutinio dydžio cukinijų
150 g tarkuoto mocarelos sūrio
Žiupsnelio pipirų
Gaminimas:
Dideliame dubenyje gerai sumaišykite visus ingredientus (išskyrus sūrį ir cukinijas). Tuomet išilgai supjaustykite cukinijas ir šaukštu išimkite sėklas. Į cukinijas sudėkite mėsos mišinį, o ant viršaus pasklaidykite likusį pomidorų padažą. Įkaitinkite kepimo orkaitę iki 190 laipsnių, cukinijas sudėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 45 minutes, kol cukinija suminkštės. Paskutinėmis kepimo minutėmis apibarstykite sūriu.