Kaip tinkamai plauti vaisius ir daržoves

Vaisiai / Fotolia nuotr.
Vaisiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šiuo metu prekyvietėse apstu egzotinių vaisių ir daržovių, kuriuos mielai įtraukiame į kasdienę mitybą. Štai netrukus prasidės citrusinių vaisių periodas, o kur dar įvairūs baklažanai, persimonai, saldžiosios ir aitriosios paprikos... Nors gamindamos stengiamės kruopščiai nuplauti iš svetur atvežtus vaisius ir daržoves, retkarčiais, deja, nepakanka vien tik vandens. Štai keletas būdų, kurie tikrai pravers vaisių ir daržovių mėgėjoms.

Valomasis purškiklis

Reikės:

Stiklinės vandens, ½ stikl. acto, 1 valg. š. geriamosios sodos, 1 valg. š. citrinų sulčių arba 1 arbat. š. citrinų rūgšties.

Kaip gaminti:

Atsargiai sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir supilkite į butelį su purkštuvu. Gautu tirpalu kaskart apipurkškite daržoves ar vaisius ir palikite 5 minutėms. Praėjus nurodytam laikui, viską nuplaukite tekančiu vandeniu.

Geriamoji soda

Geriamosios sodos milteliais atsargiai įtrinkite vaisius ir daržoves, patrinkite kempinėle, kelias minutes palaukite ir nuskalaukite tekančiu vandeniu.

Actas

Actą ir vandenį sumaišykite lygiomis dalimis ir gautu tirpalu nuplaukite vaisius, daržoves. Prieš plovimą šiek tiek patrinkite juos kempinėle ir gerai nuskalaukite.

Mirkymas

Jei ruošiatės mėgautis vaisiais ir daržovėmis, prieš tai galite pamirkyti juos – taip veiksmingiau pašalinsite nešvarumus ir bakterijas.

  • 3 l vandens reikės 4 valg. š. obuolių acto. Mirkykite 10–20 minučių.
  • 3 l vandens ištirpinkite 3 valg. š. druskos ir įpilkite ½ puodelio acto. Mirkykite 15–20 minučių.
  • Po šios procedūros vaisius ir daržoves gerai nuskalaukite ir išdžiovinkite.