Kaip Velykas atšvęsti saikingai bei nepersivalgyti?

Paulius Ratkevičius
Paulius Ratkevičius
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Apie Velykų stalo maistą kalbiname Europos fitneso čempioną ir sveikos mitybos ekspertą Paulių Ratkevičių. Svarbu atšvęsti saikingai ir nepersivalgyti.

Tiek Šv. Velykas, tiek Šv. Kalėdas esame įpratę švęsti stipriai persivalgydami. Iš vienos pusės, tai nėra taip blogai, jei likusiu metu laikomės pagrindinių sveikos mitybos principų. Kelios šventės per metus tikrai nesugadins mūsų kūno formų ar sveikatos, tačiau tiems, kurių “akys didelės” ir skrandis tuščias, rekomenduočiau prie stalo degustuoti, kiekvieno patiekalo paragauti po nedidelį kiekį, išlaikant tarp jų 10-15min tarpus. Tai yra vienas geriausių būdų, norint gerai praleisti laiką prie stalo, visko paragauti, neapsunkinti organizmo ir nepersivalgyti.

Kiaušiniai – Velykų simbolis. Kuo jie naudingi organizmui ir kiek jų reikėtų suvalgyti?

Kiaušinis yra labai naudingas mūsų organizmui – tai yra daugiausią mikroelementų turintis maistas. Jis praturtintas baltymais, angliavandeniais ir riebalais. Rekomenduočiau suvalgyti nuo 1 iki 3 kiaušinių, taip savo organizmą aprūpinsite visais mikroelementais. Norėdami suvalgyti daugiau kiaušinių, patarčiau juos valgyti be trinių, kadangi triniuose esančių riebalų gausesnis kiekis nėra naudinga mūsų organizmui.

Kurie kiaušiniai kiečiausi?

Kadangi yra daug paukščių, kurie deda kiaušinius, tad dėl pačio kiečiausio reiktų pasitikslinti, tačiau jei ateisite į Velykų šventę nešinas stručio kiaušiniu, be jokios abejonės tapsit čempionu. O jei rimtai, rinkitės smailiausią gala turintį kiaušinį, nes jis turi daugiausia šansų pramušti kito kiaušinio lukštą.

Po pasninko ant stalo grįžta mėsa. Kiek jos rekomenduojama suvalgyti?

Standartinė mėsos porcija yra 150-250g. Tačiau, jeigu ant stalo yra gausu ir kitų patiekalų, galite pasitenkinti ir mažesnėmis porcijomis, kad tilptų likusios vaišės. Linkiu nepersivalgyti ir išsirinkti tvirčiausią kiaušinį.