Kalėdoms Laura Mazalienė keps abejingų nepaliekantį aguonų pyragą be glitimo: dalijasi receptu
„Kalėdaitis, kurį visi dalijamės prie Kūčių vakarienės stalo, yra vienintelis glitimo turintis valgomas dalykas, kurio mes ragaujame“, – atskleidžia žurnalistė, verslininkė Laura Mazalienė.
„Šias šventes mes tradiciškai leidžiame pajūryje. Per Kūčias būname pas vyro tėvus Gargžduose, per Kalėdas – pas maniškius Klaipėdoje, – pasakoja Laura. – Šiemet gali būti, kad pirmąsyk švęsime savo namuose Vilniuje. Smagu, nes tai būtų kitokios, tik mūsų penkių Kalėdos, bet liūdna, kai pagalvoju, kad, matyt, nepamatysime artimųjų, nebus tų smagių pokalbių prie stalo.“
Vilniuje ar Gargžduose bus Kūčių vakarą, Laura vis tiek virs vaikystę primenantį spanguolių kisielių, būtinai ragaus aguonpienio. Tačiau į jį bers kūčiukus, keptus iš miltų be glitimo. „Jie kieti, neišbrinksta, kaip kiti, bet mes jau įpratę prie tokio skonio“, – pasakoja.
Laura su vyru sporto žurnalistu, verslininku Šarūnu Mazalu augina tris atžalas: penkerių Deimilę, trejų Aurėją ir metukų Matiją. Prieš keletą metų paaiškėjo, kad Šarūnas yra alergiškas glitimui. Tą pačią problemą turi ir jaunesnioji dukra. Todėl palaikydami vieni kitus jie nusprendė iš šeimos mitybos išbraukti visus glitimo turinčius maisto produktus.
Anksčiau pyragus iš įprastų kvietinių miltų ir kitus saldumynus labai mėgusi gaminti Laura prisipažįsta, kad prireikė kelerių metų, kol po įvairių eksperimentų ji vėl išdrįsta kepti ką nors desertui. Tik, žinoma, iš miltų, neturinčių glitimo.
Laura prisimena, kad ne sykį teko nusivilti, kai kepdama pyragą vietoj paprastų miltų įberdavo tiek pat miltų be glitimo. Kepinys, kol šiltas, – gardus, o kitą rytą jo būdavo neįmanoma atpjauti. Žurnalistė suprato, kad šie miltai brinksta ilgiau, tad ką nors iš jų kepant – negali skubėti.
Prieš Kalėdas ji su dukromis kepa ir dekoruoja sausainius. To žaidimo mergaitės taip laukia. Tačiau tešla be glitimo sunkiai kočiojasi, o iškepę sausainukai būna baisiai trapūs. „Dukros būna nepatenkintos, kodėl briedžiai be ragų. Ir maloni atrakcija tampa nuolatiniu krizės valdymu, – šypteli Laura. – Na, bet jau išmokau, kaip pagerinti tų sausainių išvaizdą, kad vaikai kaskart nenusiviltų.“
Tačiau vieno deserto be glitimo receptu Laura labai patenkinta. Aguonų pyragas, kuriame kvietinių miltų trupinius ji pakeitė migdolų miltais, visada sulaukia daug komplimetų. Draugai užsiminė, kad norėtų tokį kepinį gauti iš jos per Kalėdas dovanų.
Aguonų pyrago be glitimo receptas
Reikės:
- 4 kiaušinių
- 200 g cukraus
- 250 g aguonų mišinio
- 300 g migdolų miltų
- 1 indelio saldaus kondensuoto pieno
Karamelei:
- 300 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
- 150 g cukraus pudros
Kiaušinių trynius Laura atskiria nuo baltymų. Trynius išsuka su cukrumi. Į gautą masę suberia aguonų mišinį ir migdolų miltus.
Maišydama supila kondensuotą pieną. „Tešla maišosi sunkokai, bet taip turi būti“, – įspėja.
Baltymus išplaka iki standumo ir taip pat įmaišo į tešlą.
Tešlą supila į skardą. Pyragas kepa 190 laipsnių kaitroje apie 30 minučių. „Svarbu, neperkepti, nes dings pyrago šlapumas!“ – atkreipia dėmesį Laura.
Iškepusį pyragą ji aplieja karamelės užpilu. Jį gamina ant vidutinės ugnies kaitindama grietinėlę su cukraus pudra, kol ši pradeda tirštėti ir ruduoti. Tuomet dar karštą pila ant pyrago ir atvėsina.