Kanelės – prancūziškas gardėsis, kurį iškepti gali net pradedantieji

Kanelės / „Salotų nenoriu“ nuotr.
Kanelės / „Salotų nenoriu“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Nė viena įsimintina istorija neprasidėjo kvietimu pavalgyti salotų. Tinklaraščio „Salotų nenoriu“ autorė Dovilė kviečia skaičiuoti prisiminimus, o ne kalorijas. Šįkart ji dalijasi kanelių receptu.

Pretenzingo prancūziško pavadinimo pyragaičiai yra labai paprasti gamybos prasme. Todėl labai smagu jais vaišinti bičiulius ar kolegas ir klausytis aikčiojimų, kai paragauja gardžia karamele pasidengusių skanėstų. Kanelės prabangios tik laiko prasme – pyragaičių niekada nevalgysite tą dieną, kai užmaišėte tešlą.

Reikės:

  • 0,5 l pieno

  • 2 kiaušinių + 2 trynių

  • 250 g rudojo cukraus

  • 50 g sviesto

  • 100 g miltų

  • Vanilės ankšties

  • Žiupsnio druskos

  • 2-3 š. romo

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišome miltus su cukrumi ir druska. Į juos įmaišome kiaušinius ir trynius. Supilame išlydytą, šiek tiek pravėsusį sviestą ir vėl viską gerai išmaišome.
  2. Puode užverdame pieną su vanilės ankštimi. Pienui leidžiame šiek tiek pavirti – minutę ar dvi. Aš mėgstu vanilės ankštį išlukštenti, tad vėliau pieną dar perkošiu per smulkų sietelį.
  3. Leidžiame pienui truputį pailsėti, kad pravėstų. Tik ne per daug – jis vis dar turi būti lyg karšta vonia. Palaipsniui jį supilame į miltų ir kiaušinių mišinį. Viską maišome šluotele. Galiausiai įpilame romo, suteikiančio kanelėms ypatingo kvapo ir prieskonio. Vėl viską išmaišę paliekame tešlą visiškai atvėsti.
  4. Tešla turi būti panaši į lietinių blynų – skysta, lengvai bėganti nuo šaukšto. Tad išvydę marmalą neišsigąskite. Tešla dar subręs – tereikia aptraukti indą maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą. Kanelės bus kepamos ne anksčiau kaip už 12 valandų. Šaldytuve tešla gali stovėti iki dviejų parų.
  5. Kanelių formeles ištepame minkštu/lydytu sviestu, dugne paberiame rudojo cukraus.
  6. Tešla per pusę paros turėjo jau subręsti – ant jos viršaus susidaro stora, riebi pluta. Šluotele viską išmaišome iki vientisos masės. Pilstome tešlą į kanelių formeles.
  7. Kadangi tešla ir po paros būna skysta, aš ją gaminu ne standartiniame dubenyje, o ąsočio tipo inde. Piltuvėlis ant indo krašto labai pagelbėja, kai tešlą reikia išpilstyti į formeles.
  8. Kišame kaneles į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10 minučių. Tuomet ugnį primažiname iki 170 laipsnių. Kepame dar apie 50 minučių. Jei pyragaičio viršus pradėjo skrusti, o dugnas – vis dar žalias, pridenkite kaneles folija ar kepimo popieriumi ir dar pakepkite.

Daugiau receptų rasite www.salotunenoriu.com