Karjerą banke į maisto subtilybių mokymą iškeitusi Aistė Švetkauskė tikina – sveika mityba gali būti skani
Žmonės.lt ir „Galimybių akademija“ pristato naują istorijų projektą „Laimingas verslas“, pasakojantį apie sėkmingas moteris, pavydą keliančias jų karjeras ir niekada nesibaigiantį savęs ieškojimą. Maisto kultūros puoselėtoja, anksčiau savo meilę saugiai uždariusi už banko durų, Aistė Švetkauskė pagaliau atrado save ir tikina užsiimanti širdžiai miela veikla. Moteris ne tik įkūrė „Good Food Studio“, kurioje su bendraminčiais dalijasi savo idėjomis, kartu mokosi gaminti sveikesnius patiekalus bei ruošia maistą įvairiems vakarėliams bei šventėms, bet ir „Lietuvos ryto“ televizijoje veda savo laidą „Tikras skonis“, dalyvauja įvairiuose konkurse bei seminaruose.
Aiste, ilgai džiaugėtės karjera banke. Kaip pasukote į maisto sferą? Nuo ko viskas prasidėjo?
Mano karjera bankuose tęsėsi apie dvylika metų: viename dirbau devynerius metus, kitame – porą. Vieną dieną, sėdėdama biure, supratau, kad turiu pradėti kažką savo. Tuomet iškart pagalvojau apie maistą.
Jau nuo pat mažų dienų labai mėgau gaminti, o gimus pirmajai dukrai, maždaug prieš devynerius metus, pradėjau domėtis sveika mityba. Man buvo įdomu, kas yra ta sveika mityba, nes tuomet nebuvo tiek daug informacijos, kiek dabar – gamindavome taip, kaip mokėdavome ir kaip mums būdavo skanu. Po truputį ėmė atsirasti supratimas, kad mano ir mano šeimos maisto racione turi atsirasti daugiau daržovių, kuopų. Ėmiau daug skaityti, lankiau įvairiausius kursus, o atėję draugai nuolat kartodavo kaip skaniai, o svarbiausia, sveikai paruošiau vieną ar kitą patiekalą.
Taip ir gimė mintis rengti mitybos kursus. Tiesa, tuomet neturėjau jokių patalpų, tad įsikūriau dideliuose tėvų namuose. Ir man pasisekė – žmonėms labai patiko, sulaukiau daug teigiamų atsiliepimų, nes ne tik dalinausi savo žiniomis, bet ir pačios kurtais receptais.
Baigus darbą biure, skubėdavau vesti kursų. Taip viskas po truputį augo ir po antrojo vaiko gimimo supratau, kad visgi į banką nebegrįšiu. Norėjau užsiimti širdžiai miela veikla ir daryti tai, kas man išties patinka.
O ar nebaisu mesti sėkmingą karjerą ir visa galva nerti į visiškai nepažįstamą veiklą?
Tikrai baisu. Ir dabar dar baisu: o jeigu žmonėms nepatiks, o jeigu niekas neateis, o jeigu pasipils klientų skundai... Tačiau į maisto sferą neatėjau be žinių bagažo. Aš sąmoningai jį rinkausi ir nesiūliau žmonėms bet ko.
Skaitydama susidūriau su labai daug sveiko maisto teorijų: vieni tvirtina, kad privalome riboti angliavandenius, kiti laikosi nuostatos, jog turime sumažinti suvartojamos mėsos kiekį. Tad nusprendžiau vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos nurodymais – jie man pasirodė priimtiniausi.
Savo kursuose žmones mokau ne tik kaip pasigaminti vienokį ar kitokį patiekalą – pateikiu bendrines žinias apskritai apie maistą. Pavyzdžiui, nors prasidėjo žiemos sezonas, tačiau dažnas parduotuvėje renkasi špinatus. Tad aš pasakoju, kodėl reikėtų rinktis mūsų sezonui tinkamesnes alternatyvas. Šiuo atveju – raugintas daržoves. Be to, tokiu laiku turime aprūpinti organizmą šiluma, tad pietums vertėtų rinktis ne tik salotų dubenį, bet ir sriubos lėkštę.
Kalbamės apie daug dalykų, pavyzdžiui, kodėl reikėtų rinktis laukinę lašišą ir kaip ją paruošti, mokomės kepti naminę duoną su natūraliu raugu bei sėklomis. Stengiuosi perteikti sveiką požiūrį į maistą ir nekalbėti apie kraštutinumus. Man svarbu, kad žmonės suprastų, jog nereikia kažko atsisakyti norint būti sveiku. Svarbiausia yra detalės, nes neretai susiduriu su tokiu požiūriu, kad žmogus susiperka ekologiškus produktus, tačiau ruošia maistą, pavyzdžiui, su paprastu rafinuotu saulėgrąžų aliejumi. Tuomet visas jų noras būti sveikais nueina perniek. Svarbu suvokti, kad maistas turi būti kokybiškas ir visos jo sudedamosios dalys yra svarbios.
Dabar apstu besidominčių maistu – kone kiekvienas turi savo teoriją. Kodėl nusprendėte baigti mokslus Londono Leithso maisto ir vyno mokykloje?
Supratau, kad man reikalingas patvirtinimas, jog aš suprantu tai, ką ketinu daryti. Juolab Lietuvoje, kur vyrauja požiūris, kad bet kas negali kalbėti apie maistą – mokslai yra būtini. Nenorėjau, kad žmonės sakytų, kad va, baigė karjerą banke, nieko daugiau nemoka, tai atsistojo prie puodų (šypsosi). Tad ėmiau intensyviai ieškoti mokymo įstaigų visame pasaulyje. Žinoma, peržiūrėjau ir tai, kas yra siūloma Lietuvoje, tačiau pripažinkime, čia nelabai turime pasirinkimo.
Man buvo svarbu rasti tokią mokyklą, kurioje mokytų ne tik kaip tapti virtuvės šefu, o kas yra ta sveika mityba. Mano geriausia draugė gyvena netoli Londono ir man papasakojo, kad yra tokia Leithso mokykla, tad pabandžiau ir surizikavau.
Mokslai netruko ilgai, tačiau buvo intensyvūs ir kupini koncentruotos informacijos. Teko išsilaikyti ne vieną egzaminą, atlikti praktiką ir tik tuomet gavau sertifikatą. Man ten labai patiko. Žinoma, viskas vyko anglų kalba ir terminai specifiniai, nes mokėmės ir, pavyzdžiui, ką valgyti, jei yra padidėjęs cholesterolis ar cukraus kiekis kraujyje, kaip veikia virškinimas ir pan. Šie mokymai man buvo vienas malonumas, nes dėstytojai čia – aukščiausios klasės.
Įkūrėte „Good Food Studio“. Apie ką ji?
„Good Food Studio“ – tai tarsi naujo požiūrio maisto kultūros ambasada Lietuvoje. Juk laimingo ir sveiko gyvenimo pamatas yra gera savijauta bei puiki nuotaika, o ji neatsiranda iš niekur. Maistas yra kone pagrindinis laimingo gyvenimo formulės elementas. Būtent iš jo ir gimsta meilė sau, meilė aplinkiniams. Jis vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų.
Būtent todėl ir sugalvojau atidaryti šią maisto studiją, kurioje ne tik mokomės, bet ir ruošiame maistą įvairių įmonių renginiams, gimtadieniams, vaikų šventėms ir pan. Norisi, kad žmonės suprastų, jog sveikas maistas yra skanus maistas.
Tai pirmasis žingsnis į sveikatą. O kada mes susirūpiname sveika mityba? Kai sušlubuoja sveikata... Taip neturėtų būti. Savo klientams visuomet sakau – vieną dieną tai tiesiog taps įpročiu ir jūs nebenorėsite grįžti atgal. Darbo dienomis jūs valgote tvarkingą ir subalansuotą maistą, o štai savaitgaliais galite sau leisti šiek tiek atsipalaiduoti. Ir tai nieko blogo! Visuose gyvenimo dalykuose svarbiausias yra balansas.
Neseniai Valencijoje baigėte molekulinės virtuvės mokslus – kas tai yra?
Paprastai tariant, molekulinę virtuvę priskirčiau prie puikaus įrankio, kaip pateikti mūsų sveiką maistą gražiai. Man norėjosi su tuo susipažinti ir iš arčiau pačiupinėti.
Mokėmės tiek teorijos, tiek praktikos. Mokymų metu maišai įvairiausius ingredientus ir išgauni vis kitokias medžiagas. Tai labai įdomu!
Man buvo svarbu pamatyti, kaip galima sukurti estetiką virtuvėje, pasitelkiant, iš pirmo žvilgsnio, nesuvokiamas ir visai ne tam skirtas medžiagas.
Auginate dvi dukras – koks jų santykis su maistu?
Žinoma, stengiuosi vadovautis sveikos mitybos principais, tačiau to per daug nesureikšminu. Džiaugiuosi, kad tiek dukros, tiek ir vyras, valgo tą patį mano namuose ruoštą maistą. Aišku, būna, kad mokykloje ar pas draugus, mergaitės renkasi ir nevisiškai sveikus patiekalus ar užkandžius, tačiau, manau, kad tai nėra blogai. Jos turi susipažinti su maistu, o nuo visko jų neapsaugosiu (šypsosi).
Ir pati nuperku joms ledų bei pyragaičių, tačiau visuomet stengiuosi ieškoti kuo sveikesnės alternatyvos. Visgi tikiuosi, kad vaikų atmintyje liks mano diegiami sveikos mitybos principai.
Kokie, pasak jūsų, turėtų būti trys pagrindiniai žingsniai, norint keisti profesiją ir pradėti savo verslą?
Pirma – geriausias dalykas yra tuomet, kai jūsų pomėgis tampa verslu. Būtent taip nutiko man. Tuomet tu negalvoji, kaip uždirbti kuo daugiau pinigų, o darai tai, ką mėgsti. Be to, nereikia pamiršti, kad turint savo verslą, jūs dirbsite žymiai daugiau negu samdomame darbe. Tačiau, kai myli savo veiklą, apie ilgas darbo valandas net nesusimąstai.
Antra – rimtai apsvarstyti visus už ir prieš, įsivertinti savo konkurentus, rinką, aptarti finansinius dalykus. Taip, reikia klausyti širdies, tačiau visgi tai yra verslas. Siūlyčiau nebijoti pasitarti su tais žmonėmis, kurie nusimano savo srityse. Nebijokite išgirsti nepatogių klausimų, nes būtent jie paverčia mus realistais ir atveda prie geriausių idėjų.
Trečia – labai svarbu komanda. Neužtenka dirbti tik su savo srities profesionalu. Jis turi būti toks žmogus, su kuriuo tau gera nuo pirmų minučių. Juk dažnai matome pavyzdžius, kai žmonės myli savo darbą, tačiau pasirenka jį palikti, nes nesusigyvena su kolektyvu. Svarbiausia, kad jus supantys žmonės degtų tomis pačiomis idėjomis, kaip ir jūs.
Artėja didžiosios metų šventės. Kaip nukrauti stalą ne tik skaniais, bet ir sveikais patiekalais?
Ruošdamasi kursams, visuomet ieškau naujovių. Ne išimtis ir šventinis laikotarpis, kai visi skubame pas artimuosius ir sėdame prie vaišėmis papuoštų stalų. Norisi, kad ant jų būtų ne tik dešros bei baltos mišrainės, bet ir šis tas sveikesnio.
Pavyzdžiui, galite pabandyti kalakutienos krūtinėlę įdaryti burokėliais bei raugintais kopūstais. Prie jų pateikti šakninių daržovių su lupenomis, keptų orkaitėje, ir viską glazūruoti tirštu balzamiko padažu. Patikėkite – bus ne tik labai skanu, bet ir sveika.