Karštai vasaros popietei: 3 gaiviųjų gėrimų receptai

Naminis braškinis limonadas  / Astos Černės nuotr.
Naminis braškinis limonadas / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šiltasis metų laikas Lietuvoje yra negailestingai trumpas, todėl jam pagaliau atėjus, reikia išnaudoti visą šimtą procentų suteikiamų galimybių. Leistis į ilgus pasivaikščiojimus gamtoje, surengti pikniką, perplaukti ežerą, ant smilgos verti žemuoges, pinti gėlių vainikus ir plakti pačius puikiausius naminius gaiviuosius gėrimus, kurie jokiais kitais metų laikais nėra tokie gardūs.

Įvairius gaiviuosius gėrimus būtų galima vardinti be galo – jų rūšių yra tikrai labai daug. Beveik visus, kuriuos galite įsigyti parduotuvėje ar kavinėse, – limonadą, šaltą arbatą, pieno ir ledų kokteilius, trintų vaisių kokteilius, šaltus kavos gėrimus – galite pasigaminti ir namuose. Tai visiškai paprasta, nereikalauja daug laiko, atveria didžiules galimybes skanioms improvizacijoms. Be to, gerdami naminius gaiviuosius gėrimus, visuomet galėsite jaustis ramios dėl to, kuo karštą vasaros dieną atsigaivina jūsų šeima: ne tik skaniu, bet ir sveiku gėrimu.

Ruošiame naminį limonadą

Naminį limonadą – nepalyginamai sveikesnį pirktinio gėrimo variantą – galite ruošti su kokiomis tik norite uogomis: rinkitės tas, kurios šiuo metu yra pačios šviežiausios ir jums  skaniausios.

Uogų piurė paruošti labai paprasta. Tereikia uogas sutrinti iki vientisos masės maisto smulkintuvu, o tuomet gautą masę perkošti per smulkų sietelį, kad pašalintumėte uogų sėklytes ar likusius stambesnius gabalėlius. 

Toks limonadas, ruoštas su saldžiomis uogomis, cukraus sirupu ir rūgščiomis natūraliomis citrinų sultimis bus labai maloniai saldžiarūgštis ir puikiai gaivins net karščiausią dieną. Jei naudosite ne braškes, o kitas uogas, limonado saldumą gali tekti pakoreguoti. Jei limonadas atrodys per saldus, įpilkite šiek tiek daugiau citrinų sulčių; jei per rūgštus – daugiau uogų piurė arba cukraus sirupo.

{recipe|4356}
 

Ruošiame šaltą arbatą

Namuose pasiruošti šaltos įvairių skonių arbatos – itin paprasta. Visų pirma pasirinkite, kokią arbatą mėgstate labiausiai – juodąją, žaliąją, raudonąją ar baltąją. Tuomet išsirinkite uogas ar vaisius, kuriais norėtumėte pagardinti šaltą arbatą: tai gali būti ne tik persikai, bet ir kiti vaisiai, citrinos, apelsinai, mėtos, medus... Nebijokite eksperimentuoti, nes apsirikti beveik nėra galimybių.

Šalta juodoji arbata su persikais yra maloniai saldi, tačiau gaivinanti. Jei jums patinka ne tokia saldi arbata, dalį persikų sulčių pakeiskite didesniu citrinų sulčių arba vandens kiekiu.

{recipe|4357}
 

Ruošiame šaltą kavos kokteilį

Į tradicinį pieno ir ledų kokteilį įmaišę pusę puodelio labai stiprios juodos kavos, ragausite visiškai kitokio skonio gėrimą – sodresnį, mažiau saldų, kvepiantį kava. Toks kokteilis panašus į šaltą kavą (frapę), tik be ledukų, todėl mažiau šaltas.

Jei norite, kad kokteilis būtų tirštesnis, dėkite daugiau šaldytų bananų. Jei norite, kad būtų gaivesnis ir šaltesnis, galite sumažinti bananų kiekį ir įmaišyti smulkintų ledukų.

Vietoje vanilinių ledų galite naudoti ir karamelinius (tokiu atveju paruošite labai saldų kokteilį) arba šokoladinius, jei mėgstate šokoladinius desertus bei gėrimus.

{recipe|4358}