Kaune – gurmaniška skonių fiesta: žinomi svečiai mėgavosi austrėmis ir kepsniais
Pirmadienio vakarą būrys pramogų ir verslo pasaulio atstovų rinkosi į tikrą gurmaniškų skonių fiestą. Kaune jie dalyvavo naujo restorano atidarymo šventėje, kurioje pristatytos skirtingos jautienos rūšys, iš jų gaminami aukštos kulinarinės kokybės patiekalai bei surengta jūros gėrybių delikateso pažiba vertinamų austrių degustacija.
Pačiame Kauno centre, šalia Istorinės Prezidentūros pastato ir žaliuojančio parko Vilniaus gatvėje, duris atvėrė mėsos mylėtojus trauksiantis restoranas „Steak House“. Pasak vietos šeimininkų, jų tikslas ne tik patenkinti net pačius išrankiausius skonių pojūčių ieškotojus ir tiekti aukščiausios kokybės gardžius patiekalus, bet ir edukuoti apie mėsos kultūrą, skirtingas jautienos rūšis, jos brandinimo būdus ir istoriją, jog apsilankymai restorane praturtėtų neįkainojama patirtimi.
Į šventinį atidarymo renginį susirinko būrys žinomų pramogų ir verslo pasaulio atstovų. Tarp vakariene besimėgaujančių buvo galima sutikti kulinarę Iloną Juciūtę, televizinių laidų vedėją Gerdą Žemaitę, verslininkes Gintarę Armalę ir Neringą Mažeikienę, drabužių dizaineres Audronę Bunikienę ir Gabrielę Gineikaitę, floristę Kristiną Rimienę su vyru TV3 televizijos kūrybos direktoriumi Arvydu, plastikos chirurgus Vygintą Kaikarį ir Karoliną Venslauskaitę, plaukikę Rugilę Binevičienę, renginių vedėją Tomą Grigaitį, aktorę Sandrą Daukšaitę-Petrulėnę su šeima, prodiuserius Gintarę Kreipavičiūtę, Vygintą Prebergą ir Gediminą Juodeiką su sužadėtine Živile bei daugelį kitų.
Atidarymo šventę vedęs režisierius Andrius Žiurauskas pasakoja, kad ši restorano lokacija pasirinkta neatsitiktinai. Pasirodo, istorijos vingiai tiesia kelius net ligi pačios kepsnių, kaip kulinarinės idėjos, pradžios.
„Pirmieji istorijoje užfiksuoti steak house savo veiklą pradėjo Londone, tačiau istorikai liudija, kad anglai ir visas senasis pasaulis šią idėją atsivežė iš penkiolikto amžiaus Florencijos. Būtent žymiausios Florencijos dinastijos Mediči rūmų salėje tarp kitų 53 žemėlapių yra ir LDK žemėlapis, su aprašytais keliai į Lietuvą, o ant sienų puikuojasi Žygimanto Senojo, Stepono Batoro, Vladislovo Vazos ir Jono Sobieskio portretai. Šių Lietuvos valdovų valdymo metu labiausiai Lietuvos-Lenkijos valstybėje suklestėjo Kaunas, o Bona Sforca į Lietuvą iš Italijos vežė visas madingiausias to meto italų tradicijas ir virėjus.
Kaune kunigaikščių rūmais istoriškai yra laikomas kampinis pastatas Kauno rotušės aikštėje. Dabar ten Dailės akademija, tad toje vietoje atkurti kepsnių namų nepavyktų. Tačiau restoranas yra gatvėje, kur už kampo prezidentūra. Tai rūmai, kuriuose gyveno gubernatorius, kaizeris Vilhelmas II ir visi trys tarpukario Lietuvos prezidentai. Tad ar gali būti garbingesnė Kaune vieta, kur prezidentūra už kampo. Tikrai ne, todėl sveiki atvykę į Kauno kepsnių valdovų rūmus“, – sveikindamas šventės dalyvius, įdomiais faktais dalinosi A.Žiurauskas.
Vakaro programa prasidėjo nuo Roberto Reklaičio paruoštų austrių degustacijos, o vėliau sekė tuno tataki, jautienos tartaras ir pagrindiniai patiekalais – jautienos StripLoin ir jautienos Urugvajaus antrekotas. Šventėje dalyvavusi kulinarė, receptų knygų autorė ir TV laidų vedėja Ilona Juciūtė pasakoja, kad būdama grilistų bendruomenės dalimi, žino kaip pagaminti gerą steiką, tačiau pati labiau yra linkusi juos ragauti, nei kepti.
„Nors aš pati steikus kepu rečiau, tačiau jų priragavusi esu tūkstančiais ir jau iš pirmo kąsnio gebu pasakyt, kur kepsnys iškeptas teisingai, o kur pritrūko pastangų. Jautiena yra viena iš labiausiai mėgstamų mėsos rūšių daugelyje kultūrų. Ji taip pat puikus baltymų šaltinis, turinti įvairių maistinių medžiagų ir aminorūgščių, kurios yra būtinos organizmui. Ir nors jautienos paruošimo būdų – apstu, kepsniai – vieni populiariausių. Pasirinkus gerą ir kokybišką mėsą, skaniai iškepti kepsnį nėra sudėtinga ir namuose, tačiau norint būti užtikrintiems, kad patiekalu nenuvilsit, galima šią užduotį patikėti restorano meistrams“, – teigia I.Juciūtė.
Jai pritaria ir TV laidų bei renginių vedėjas Tomas Grigaitis, kuris pasakoja kaip tik praėjusią vasarą įsigijęs kepsninę, jog gardžiais kepsniais galėtų mėgautis kada tik panorėjęs, tačiau vis pritrūkdamas tam laiko, noriai dairosi į Kaune esančių restoranų pusę.
„Praėjusią vasarą įsigijau savo kepsninę, tačiau norėdamas išsikepti sultingą kepsnį, dar turiu ko mokytis. O ir laiko pritrūksta, todėl dūmo aromato praturtintais patiekalais džiuginantis restoranas Kauno centre yra tikras išsigelbėjimas tokiems visur nuolat lekiantiems ir skubantiems, kaip kad aš, bet vis tiek norintiems atrasti naujų skonių, jų paragauti ir tuo pačiu kažko sužinoti bei išmokti“, – pasakoja T.Grigaitis.