Kaune gyvenančiam virtuvės šefui iš Šri Lankos moliūgai primena tėvynę: du gardūs receptai

Virtuvės šefas  Dilanas Dampella Gamage ir jo gaminti moliūgų patiekalai / Teodoro Biliūno „ŽMONĖS Foto“ ir asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės šefas  Dilanas Dampella Gamage ir jo gaminti moliūgų patiekalai / Teodoro Biliūno „ŽMONĖS Foto“ ir asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
A
A

Tamsius besibaigiančio spalio vakarus nušviečia ryškūs oranžinių moliūgų žibintai. Sužvarbusius kūnus sušildo gardūs ir sveiki šių daržovių patiekalai. „Moliūgai labai populiarūs ir mano gimtojoje Šri Lankoje“, – sako vienuoliktus metus mūsų šalyje gyvenantis virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage (34).

Dilano šypseną jau, matyt, įsiminė televizijos žiūrovai: keletą vasarų jis dalyvavo projekte „Maisto kelias“, o dabar yra vienas iš laidos „Virtuvės istorijos“ vedėjų. Jis taip pat dirba „Harmony Park“ restorane ir su „Maisto architektų“ komanda. Apgailestauja, kad sužadėtinę Renatą bei metų ir vieno mėnesio sūnų Neidą savo ruoštu maistu gali palepinti ne taip dažnai, kaip norėtų, nes darbas atima tikrai daug laiko.   

Tačiau kai Lietuvoje prasideda moliūgų sezonas, iš jų stengiasi ruošti kuo daugiau patiekalų. Juos gardina šrilankietiškais prieskoniais, kurių atsiunčia tėvai. Aštrokas, specifiniais prieskoniais pagardintas maistas jam primena tėvynę. 

Budistinėje Šri Lankoje Helovinas švenčiamas mažai, bet moliūgai ten labai populiarūs ir naudojami pagal pagrindinę paskirtį – maistui. Kaune gyvenantis Dilanas pasakoja, kad įvairūs troškiniai su moliūgais gaminami ne tik kasdieniam maistui. Jie yra ir pagrindiniai ingredientai patiekalams, kurie ruošiami į laidotuvių apeigas susirinkusiems žmonėms.

Virtuvės šefas  Dilanas Dampella Gamage / Teodoro Biliūno „ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Virtuvės šefas  Dilanas Dampella Gamage / Teodoro Biliūno „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Pasak Lietuvoje pritapusio virtuvės šefo, nuostabiausia yra tai, kad moliūgai jo gimtinėje auga patys, be priežiūros. „Iš vaikystės prisimenu vaizdą, kaip išvaliusi moliūgo vidų mama saują jo sėklų beria kur nors už namo kampo ir pamiršta: moliūgai auga patys, telieka sunokusius nuraškyti.“

Iš jų ten dažniausiai gaminami troškiniai – vadinamieji kariai. Na, o sriubos, nei virtos iš moliūgų, nei kitokios, nėra populiarios.

Šri Lankos virtuvė kažkuo panaši į Tailando ar Indijos, bet šrilankietiški patiekalai ne tokie aštrūs, gardinami kitokiais prieskoniais.

„Šri Lankos virtuvė kažkuo panaši į Tailando ar Indijos, bet ne tokia pati. Šrilankietiški patiekalai ne tokie aštrūs, gardinami kitokiais prieskoniais. Ten naudojama daug cinamono, kardamono, šviežių kario lapų, – pasakoja Dilanas. – Ten valgoma labai daug rudųjų ryžių, daug kas gaminama su šviežiu tik ką nuskintų kokosų pienu. Taip pat maistui naudojama daug lęšių. Tarkim, pusryčiams Šri Lankoje valgome daug baltos duonos su kokiu nors kariu: kiaušinių, žuvų, krevečių. Pietums – ryžiai su kitokiu kariu. Jei tai bus mėsa – matyt, kad vištiena, nes Šri Lankoje gyvena 77 procentų budistų. Vakarienei – irgi ryžiai. Šrilankiečiams ryžiai neatsibosta...“

Populiariausi desertai ten – ledai, varškė su medumi, kokosų pienas su palmių sirupu, vaisių salotos.

„Pasiilgstu tų skonių, bet dėl savo modernumo, šiuolaikinių technologijų, dėmesio dekoravimui man dabar labiau patinka Europos virtuvė“, – sako virtuvės šefas.  

Dilanas pastebi, kad lietuviams Šri Lanka vis labiau įdomi, smalsu paragauti tenykščio maisto. Kartais jis rengia degustacines vakarienes.

Šiandien siūlo išbandyti porą Lietuvai adaptuotų šrilankietiškų patiekalų receptų su moliūgais.

Šrilankietiško moliūgų kario receptas

Virtuvės šefo  Dilano Dampellos Gamage gaminti moliūgų patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės šefo  Dilano Dampellos Gamage gaminti moliūgų patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.

4 asmenų patiekalui reikės:

  • 500 g moliūgo
  • pusės čili pipiro
  • pusės šaukštelio kario prieskonių
  • žiupsnelio kmynų
  • pusės šaukštelio maltų ciberžolių
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 0,5 šaukštelio garstyčių sėklų
  • 1 cinamono lazdelės
  • 1 svogūno
  • pusė šaukštelio tarkuoto imbiero
  • 3 skiltelių česnako
  • druskos
  • pusės stiklinės vandens
  • 1 stiklinės kokosų pieno
  • 1 šaukšto citrinų sulčių

Moliūgą Dilanas su odele supjausto kubeliais, įtrina čili pipirais, kario prieskoniais, kmynais bei ciberžolėmis.

Į karštą keptuvę su aliejumi beria garstyčių sėklas, deda cinamono lazdelę, pjaustytą svogūną ir viską šiek tiek pakepina.

Tada beria imbierus ir česnakus ir dar apie minutę pakepina. Pasūdo, sudedame paruoštus moliūgus, pila vandens ir pusę kokosų pieno. Troškina apie 15 minučių ant vidutinės kaitros – kol suminkštės moliūgas.

Tada supila likusį kokosų pieną ir dar verda apie 5 minutes. Nuėmęs nuo viryklės puodą į karį pila citrinų sultis. Karis paruoštas. Dilanas jį rekomenduoja valgyti su ryžiais.

Moliūgų sriubos su krevetėmis receptas

Virtuvės šefo  Dilano Dampellos Gamage gaminti moliūgų patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.
Virtuvės šefo  Dilano Dampellos Gamage gaminti moliūgų patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.

4 porcijoms reikės:

  • 1200 g moliūgų be odos bei sėklų
  • 2 šaukštų aliejus
  • druskos, pipirų  
  • 2 svogūnų
  • žiupsnelio maltų muskatų riešutų
  • 200g krevečių
  • 500 ml daržovių sultinio
  • 200 ml kokosų pieno
  • petražolių

Moliūgą šefas supjausto kubeliais. Juos patepa aliejumi, pabarsto druska, pipirais ir beria į kepimo skardą. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje moliūgai keps apie 20 minučių.

Į puodą su įkaitintu aliejumi beria pjaustytus svogūnus, muskatus, krevetes (pasilieka kelias papuošimui).

Viską pakepina, sudeda orkaitėje iškepusius moliūgus, pila sultinį ir verda apie 10  minučių. Pasūdo, pila kokosų pieno ir viską sutrina trintuvu.

Sriubos pateikimui kubeliais supjauto šiek tiek svogūno, moliūgo, kelias krevetes, beria druskos ir pipirų. Trumpai pakepina ir deda į lėkštės vidurį. Ant viršaus pila sriubą, apibarsto kapotomis petražolėmis.