Kavos žodynėlis

Kavos ruošimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Kavos ruošimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Šaltinis: Virtuvės paslaptys
A
A

Kokios kavos norėtumėte šią akimirką – espreso, latės, o gal makiato? Apsispręsti bus lengviau, jei žinosite, kaip ruošiama populiariausių rūšių kava.

1) Espresas (espresso)

Labai stipri, mažyčiuose puodeliuose patiekiama kava. Įprastinė espreso porcija – 45 ml. Ruošiant šią kavą 1 daliai kavos miltelių imama tik 2 dalys vandens. Tinkamai užplikyta espreso kava turi būti su aukso spalvos putų sluoksneliu. Prie espreso kavos paprastai patiekiama stiklinė šalto vandens.

2) Kapučinas (cappuccino)

Espreso kava su iki putų išplaktu karštu pienu. Pieno kepurėlė paprastai apibarstoma kakavos milteliais, cinamonais ar šokolado drožlėmis. Patiekiama dideliuose stikliniuose puodeliuose su ąsele. Tradicinės kapučino kavos sudėtis – 1/3 espreso, 1/3 karšto pieno ir 1/3 pieno putų.

3) Latė (latte)

Skirtingai nei kapučinas, šis gėrimas ruošiamas iš plakto pieno: lygiomis dalimis maišoma espreso aparatu paruošta kava ir karštas plaktas pienas (kartais jo pilama daugiau negu kavos). Todėl latė būna šviesios spalvos, labai švelnaus skonio. Dar didesnį lengvumo įspūdį kavai suteikia į paviršių iškilusi pieno kepurė. Latė patiekiama ne puodelyje, o skaidraus stiklo inde. Šią kavą tinka saldinti ne tik cukrumi, bet ir įvairiausio skonio sirupu.

4) Moka (mocha)

Kavos gėrimas, maišomas iš espreso kavos, karšto šokolado ir karšto plakto pieno (lygiomis dalimis). Patiekiama vidutinio dydžio kavos puodeliuose.

5) Turkiška

Vienam puodeliui imamas kupinas šaukštelis labai smulkiai maltos kavos. Ji turkiškame kavinuke sumaišoma su šaukšteliu cukraus, užpilama šaltu vandeniu ir palaikoma kelias minutes. Paskui įkaitusiame smėlyje (arba tiesiog ant nedidelės ugnies) užvirinama (kol pradeda kilti putos), nukeliama nuo ugnies, netrukus vėl užvirinama. Turkiška kava patiekiama nedideliuose puodeliuose kartu su stikline šalto vandens.

6) Makiatas (macchiato)

Tai espreso aparatu ruošiama kava (tik vandens imama dvigubai daugiau nei espresui) su šlakeliu pieno. Patiekiant dažnai papuošiama plakto pieno puta (tokia kava vadinama makiatu late). Tokios kavos italai paprastai geria rytą.

7) Frapė (frappé)

Šaltas kavos gėrimas, ruošiamas iš tirpios kavos. Vienai porcijai imamas šaukštelis tirpios kavos, šaukštelis cukraus, užpilama 100 ml karšto vandens ir atšaldoma. Patiekiant frapė į aukštą storo stiklo taurę įdedama ledukų ir supilama šalta kava. Dar galima įdėti vanilinių ledų rutulėlį.

8) Frapiatas (frappiato)

Šalta espreso kava su pienu ir vaisiais (pvz., bananais, melionais ar braškėmis). Nuostabus kavos ir vaisių derinys – puikus gėrimas vakarui.

9) Vienos kava

Klasikinė Vienos kava – labai saldus desertinis gėrimas su plakta grietinėle. Gaminama iš filtruotos juodosios kavos, pasaldintos cukrumi. Ant viršaus uždedama didelė plaktos grietinėlės kepurė (tinka ir purškiama grietinėlė). Vienos kava patiekiama metalinėse stiklinaitėse ar storo stiklo puodeliuose su ąsele.

10) Airiška kava

Pagal originalų receptą ji gaminama taip: į verdančiu vandeniu išskalautus puodelius įpilama po taurelę viskio, įberiama po 2 šaukštelius rudojo cukraus, viskas užpilama karšta kava ir įdedama po 3 šaukštus plaktos grietinėlės. Kartais airiška kava patiekiama ne puodeliuose, o taurėse. Tuomet ji gaminama įmantriau: į karščiui atsparaus stiklo taurę įpiltas viskis uždegamas ir tuoj pat užgesinamas karšta kava. Tada beriama cukraus, išmaišoma ir uždedama plaktos grietinėlės.