Kepame mėsą ant grilio: marinatų receptai kiaulienai, jautienai, paukštienai
Pavasaris atėjo, laukai sužaliavo, tik grilis dar pašiūrėj stovi. Braukite voratinklius nuo kepsninės, kapokite malkas žarijoms, nes jūsų jau laukia skanūs šašlyko marinatai. Kuo pradėsite sezoną – kiauliena, jautiena ar paukštiena? Iš tikrųjų nesvarbu – sezonas dar tik prasideda, tad laiko užteks išragauti viskam.
Populiariausias šašlykas kitaip
Pagal ilgametes lietuviškas kepimo virš žarijų tradicijas šašlykams dažniausiai marinuojama kiauliena. Kepimui ant iešmo geriausiai tinka skerdiena nuo stuburo ir sprando, nes tai švelniausia kiaulienos dalis su tolygiai pasiskirsčiusiais riebalais. Prekybos centro „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria, kaip šį sezoną nustebinti net skeptiškai į kiaulieną žiūrinčius draugus:
„Sultingiems kiaulienos šašlykams susmulkinkite 2 česnako skilteles, sugrūskite po 1 valgomąjį šaukštą kalendros sėklų ir kumino, viską sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir dar įberkite 0,5 pjaustytos aitriosios paprikos bei druskos pagal skonį. Įtrinkite šiuo mišiniu kiaulienos gabaliukus ir palikite marinuotis bent per naktį“.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip taisyklingai kepti ant grotelių ir iešmų? Kuriuo atveju kokią mėsą kepti?
Raudonos mėsos triumfas
Tradiciškai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse daugiausiai kepama kiauliena, o Pietų Amerikoje triumfuoja jautiena. Šią raudonąją mėsą vis labiau vertina ir lietuviai – formuojasi kokybiškų jautienos kepsnių kultūra, kuriems paprastai pasirenkama sprandinė, nugarinė ar išpjova. Maisto ekspertė A.Rasmussen šiam sezonui rekomenduoja:
„Skaniai paruošti jautieną griliui prireiks: 2 valgomųjų šaukštų grūdėtų garstyčių, sumaišytų su alyvuogių aliejumi ir 1 valgomuoju šaukštu granatų sirupo, bei žiupsnelio pipirų. Marinatu įtrintą jautieną paliekam „ilsėtis“ per dieną“.
TAIP PAT SKAITYKITE: Grilio patarimai: kokie ingredientai minkština mėsą?
Naujas marinatas paukštienai
Geras pasirinkimas šašlykui – paukštiena. Kokią paukštieną bepasirinktume – vištieną ar kalakutieną, tai neriebi, daug baltymų turinti ir lengvai virškinama mėsa. Paukštienos šašlyko privalumas – greitas kepimo laikas ir lengvai kramtoma mėsa. Kulinarė dalinasi, kaip pamėgtą paukštieną paruošti naujai:
„Paukštienos marinatui supjaustome keturių svogūnų laiškus, išspaudžiame keturias česnakų skilteles, supjaustome vieną aitriąją papriką, įtarkuojame apie 20 g imbiero šaknies ir viską sumaišome su 2 šaukštais medaus ir 1 šaukštu aliejaus. Paukštieną įtrynę šiuo mišiniu, palikite marinuotis parą“.