Kepame picą!
Laisvadieniais neapsikentusi vaikų maldavimų traukiate į piceriją ar užsisakote karštą picą į namus? Šį savaitgalį keiskite įprotį ir iškepkite ją pačios – miltų nubarstytas gamybos procesas patiks visai šeimai!
Sočioji
Jums riekės: 360 g varškės, 7–8 šaukštų miltų, kiaušinio, pusės šaukštelio druskos, 120 g saliamio, 100 g tarkuoto parmezano, 8 vyšninių pomidorų, 10 pievagrybių, vidutinio dydžio skardinės konservuotų pomidorų kubelių, saujelės juodųjų alyvuogių, svogūno, žiupsnelio raudonėlių, šlakelio alyvuogių aliejaus.
- Dubenyje ištrinkite varškę ir sumaišykite su miltais, kiaušiniu, druska.
- Išminkę tešlą, ant miltais pabarstyto stalo suformuokite rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir apie 20 min. palaikykite šaldytuve.
- Atvėsintą tešlą iškočiokite ir klokite į kepimo popieriumi ištiestą skardą.
- Paplotį saikingai apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite raudonėliais.
- Ant viršaus tolygiai paskirstykite konservuotus pomidorus.
- Saliamį supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Alyvuoges nusausinkite (jei įsigijote su kauliukais, perpjaukite ir kauliukus pašalinkite). Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, grybus nulupkite, susmulkinkite.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Ant picos papločio berkite daržoves ir dešrą, galiausiai užberkite tarkuotą parmezaną.
- Picą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Mielinės mini picos
Jums reikės: 1,5 stiklinės miltų, 140 ml šilto vandens, apie 4 g sausų mielių, žiupsnelio cukraus, 2 šaukštų aliejaus, 8 vidutinio dydžio pievagrybių, pagal skonį druskos, raudonėlių, vyšninių pomidorų, kelių bazilikų lapelių, skardinės trintų pomidorų savo sultyse, skiltelės česnako, 200 g mėgstamo brandinto sūrio.
- Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau.
- Trintus pomidorus sukrėskite į dubenį, įmaišykite šaukštą aliejaus, traiškytą česnako skiltelę, pagal skonį berkite raudonėlių ir viską gerai išsukite.
- Tešlai į šiltą vandenį suberkite mieles, cukrų, gerai išmaišykite ir palikite maždaug 7 min. pastovėti.
- Miltus persijokite, suberkite ant lentelės, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite suputojusias mieles, likusį aliejų, pagal skonį berkite druskos ir užminkykite tešlą.
- Jos gniužulą dėkite į dubenį, uždenkite drobiniu rankšluosčiu ir palikite maždaug porai valandų kilti.
- Kai tešla padvigubės, aliejumi pateptomis rankomis formuokite nedidelius rutuliukus. Juos iškočiokite, išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, aptepkite pomidorų padažu, berkite tarkuoto sūrio, pievagrybių, pomidoriukų puselių.
- Picas kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol dailiai apskrus.
- Tiekite su bazilikų lapeliais.
Su vytintu kumpiu ir gražgarstėmis
Jums reikės: 300 g mėgstamo vytinto kumpio, pakuotės gražgarsčių lapelių, 3 šaukštų aliejaus, 2 pomidorų, 2 česnako skiltelių, šaukštelio pesto padažo su bazilikais, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Tešlai: 7 g sausų mielių, šaukštelio cukraus, žiupsnelio druskos, 2 puodelių miltų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir valandai padėkite į šaldytuvą – atšaldyti lapeliai ir dailiau atrodo, ir traškesni.
- Paruoškite tešlą: į gilesnį dubenį supilkite 3/4 puodelio šilto vandens, suberkite mieles ir druską. Maišykite, kol ištirps mielės, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šiltai 5 min.
- Į dubenį su mielėmis persijokite miltus, supilkite aliejų ir užmaišykite purią tešlą.
- Ant miltais pabarstytos lentos tešlą minkykite apie 10 min., kol taps elastinga. Sudėję į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir šiltai laikykite apie 30 min.
- Vėl tešlą išminkykite, iškočiokite vieną didelį arba kelis mažesnius papločius, išdėliokite juos kepimo skardoje ir aptepkite aliejumi.
- Pagaminkite padažą. Pomidorus, įpjovę viršūnėles, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, o minkštimą supjaustykite kubeliais. Juos sumaišykite su šlakeliu aliejaus, pestu, traiškytais česnakais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
- Aptepkite papločius.
- Ant viršaus dėkite plonytėlaičiais griežinėliais pjaustyto kumpio.
- Picas kepkite apie 25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Prieš tiekdami negailėdami užberkite gražgarsčių.
Perlenktoji su feta
Jums reikės: 250 g miltų, 20 g mielių, po pusę šaukštelio cukraus ir druskos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, kiaušinio (aptepti).
Įdarui: 200 g fetos, 300 g virtos vištienos, 7 saulėje džiovintų pomidorų, saujos šviežių bazilikų lapelių, 2 skiltelių česnako, 6 pievagrybių, po 2 šaukštus aliejaus ir natūralių trintų pomidorų be odelių, pagal skonį druskos.
- Pirmiausia paruoškite picos paplotį. Miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mieles su cukrumi ir druska lengvai ištrinkite, užmaišykite tešlą, dubenį uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 20 min.
- Pakilusią sudėkite į virtuvinį kombainą, supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus ir užmaišykite. Vientisą tešlą aptepkite likusiu aliejumi ir dar dviem valandoms palikite kilti.
- Iškočiokite pasirinkto dydžio papločius taip, kad krašteliai liktų storesni.
- Papločius ištepkite su česnakais ir aliejumi sumaišytais trintais pomidorais, užberkite kapotų vištienos ir trupintų fetos gabalėlių, smulkintų saulėje džiovintų pomidorų, nuluptų ir griežinėliais pjaustytų pievagrybių.
- Picas gardinkite pipirais, kapotais bazilikais, perlenkite, kraštelius dailiai užspauskite (kaip kibino), viršų aptepkite kiaušinio plakiniu.
- Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min.
Su pievagrybiais ir ožkų pieno sūriu
Jums reikės: 250 g miltų, 3 g sausų mielių, 150 ml vandens, 25 ml alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pagal skonį natūralios pomidorų pastos (patepti).
Įdarui: 10 pievagrybių, 200 g minkšto ožkos pieno sūrio, kelių šviežių bazilikų lapelių.
- Miltus kelis sykius persijokite ir suberkite į dubenį.
- Miltų kauburėlio viduryje padarykite duobutę, į ją berkite sausas mieles, pagal skonį druskos ir gerai išmaišykite.
- Vandenį pašildykite, bet neužvirkite, ir po truputį supilkite į tešlos masę.
- Ten pat supilkite alyvuogių aliejų ir užminkykite mielinę tešlą.
- Gerai paruošta papločio tešla turi būti elastinga ir nelipti prie rankų. Jei ji ne tokia, pilkite dar aliejaus arba berkite miltų.
- Iš tešlos formuokite rutulį, jį dėkite į gilų dubenį ir pastatykite bent 2 val. šiltai, kad pakiltų.
- Stalą negailėdami pabarstykite miltais ir iškočiokite pasirinkto storio didesnį ar kelis mažesnius apskritimus.
- Juos klokite į kepimo skardą, aptepkite pomidorų pasta, berkite nuluptus smulkintus pievagrybius ir trupintą ožkų pieno sūrį.
- Picą kepkite iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.
- Prieš tiekdami užberkite bazilikų lapelių.