Kepenėlės: sočios, skanios, sveikos

Kepenėlių salotos su vynuogėmis / Shutterstock nuotr.
Kepenėlių salotos su vynuogėmis / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kepenų patiekalai yra labai maistingi, skanūs, nebrangūs ir greitai paruošiami. Nelabai mėgstate? O gal tiesiog gaminote ne pagal tą receptą? Išbandykite mūsų siūlomus paprastus, bet tikrai skanius kepenų patiekalus.

Greitos salotos su kepenėlėmis ir vynuogėmis

Jums reikės: 500 g vištų ar kalakutų kepenėlių, 200 g vynuogių, ryšulėlio mėgstamų salotų, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus (kepti), šaukštelio vyno acto, 30–40 g graikinių riešutų, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Salotų lapus suplėšykite ir išdėliokite į 4 lėkštes.
  • Nupjaustykite kepenėlių plėveles, nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suverskite kepenėles ir apkepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 minutes.
  • Supilkite actą, suberkite vynuoges ir pagardinkite druska bei pipirais.
  • Išmaišykite ir dėkite į lėkštes su salotomis.
  • Tiekite užbėrę graikinių riešutų.

Vištų kepenėlės su obuoliais

Viščiukų kepenėlės su obuoliais
Viščiukų kepenėlės su obuoliais / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 500 g vištų kepenėlių, 2 rūgštesnių obuolių, 2 saldžiųjų paprikų, druskos ir pipirų pagal skonį, kelių šaukštų aliejaus (kepti).

  • Nupjaustykite kepenėlių plėveles ir riebalus, nuplaukite ir perpjaukite.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite kepenėles iš abiejų pusių po 4–5 minutes ir sudėkite į puodą.
  • Obuolius ir paprikas supjaustykite gabaliukais, suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi, išmaišykite ir taip pat kepkite 4–5 minutes.
  • Suverskite į puodą su kepenėlėmis, įpilkite stiklinę vandens, pagardinkite druska bei pipirais ir išmaišykite.
  • Uždenkite puodą, statykite ant mažos ugnies ir troškinkite dar 10 minučių.

    Kepenų tortas

    Kepenėlių tortas
    Kepenėlių tortas / Autorės nuotr.

    Jums reikės: 1 kg jaučių kepenų, 3 kiaušinių, 2 morkų, 2 svogūnų, 200 ml grietinėlės arba pieno, 200–300 g majonezo, 100 ml miltų, skiltelės česnako, 100 g tarkuoto brandinto sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį, žalumynų, aliejaus.

    • Kepenis nuplaukite, nupjaustykite plėveles, supjaustykite gabaliukais ir sumalkite mėsmale su vienu svogūnu.
    • Kiaušinius išplakite su grietinėle ar pienu ir po truputį supilkite į kepenėles.
    • Suberkite miltus, pagardinkite druska, pipirais bei žalumynais ir išmaišykite – masė turi būti kiek tirštesnė nei įprastų miltinių blynų.
    • Įkaitinkite aliejų ir iškepkite plonus kepenų blynus per visą keptuvę.
    • Sutarkuokite morkas, susmulkinkite likusį svogūną ir apkepkite kitoje keptuvėje.
    • Česnaką sutraiškykite ir sumaišykite su majonezu.
    • Lėkštėje sluoksniuokite tortą: kepenų blyną aptepkite majonezu, dėkite daržovių sluoksnį, tada vėl – blynas, majonezas, daržovės ir t. t.
    • Viršutinį blyną aptepkite majonezu, pabarstykite tarkuotu sūriu ir papuoškite žalumynais.

    Vištų kepenėlių paštetas

    Paštetas
    Paštetas / Fotolia nuotr.

    Jums reikės: 600 g vištų kepenėlių, 200 g sviesto, 1,5 šaukštelio Provanso žolelių, 3 šaukštų brendžio, žiupsnio česnakinės druskos, šaukštelio druskos, kelių šaukštai alyvuogių aliejaus.

    • Vištų kepenėles nuplaukite, nupjaukite plėveles ir supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais.
    • Keptuvėje ištirpdykite maždaug 50 g sviesto ir įpilkite kelis šaukštus aliejaus.
    • Sudėkite kepenėles ir kepkite apie 4 minutes iš abiejų pusių – neperkepkite, kepenėlės viduje turi būti rausvos. Uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti.
    • Kitoje keptuvėje ištirpdykite dar 50 g sviesto, suberkite česnakinę druską, žoleles, supilkite brendį. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
    • Abiejų keptuvių turinį suverskite į dubenį ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
    • Gautą masę sukrėskite į didesnį indą ar keletą mažų ir užpilkite ištirpintu sviestu.
    • Laikykite šaldytuve.

    Kepenėlės su meduje keptais svogūnais

    Jums reikės: 500 g vištų ar kalakutų kepenėlių, 3–4 svogūnų, 4 šaukštų medaus, 5 šaukštų miltų, šaukšto maltų saldžiųjų pipirų (nebūtinai), 100 ml vyno, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus (kepti), žalumynų.

    • Nupjaustykite kepenėlių plėveles, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite vynu, uždenkite ir palikite valandai.
    • Svogūnus supjaustykite žiedais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite juos ir kepkite ant didelės ugnies, iki pradės skrusti.
    • Sudėkite medų, išmaišykite ir dar kepkite 3–4 minutes.
    • Miltus sumaišykite su paprika ir druska. Mišinyje apvoliokite kepenėles. (Galite mišinį suberti į maišelį, sumesti kepenėles ir gerai supurtyti, kad jos tolygiai pasidengtų miltais.)
    • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite kepenėles ir kepkite iš abiejų pusių po 4–5 minutes ant didelės kaitros.
    • Nukaitę sumaišykite su meduje keptais svogūnais ir pabarstykite kapotais žalumynais.
    {recipe|2062}
    {recipe|2341}
    {recipe|3138}
    {recipe|1149}
    {recipe|1409}
    {recipe|1920}
    {recipe|2331}
    {recipe|2777}