Kepiniai ir desertai su cinamonu, gvazdikėliais ir aguonomis
Meduoliai, pyragai, tortai, sausainiai ir kiti kepiniai – neatsiejami žiemos švenčių palydovai. Nuo seniausių laikų svečius įprasta vaišinti įvairiais naminiais konditeriniais gaminiais, o gardinti juos – prieskoniais, kurie ypač populiarūs žiemą – cinamonu, gvazdikėliais ir aguonomis. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad šventinis maistas turi būti ir gražus, ir skanus, todėl atskleidžia tradicinių kalėdinių desertų receptus.
Sausainiai su aguonomis ir šokoladu
Jums reikės:
- 200 g kambario temperatūros sviesto,
- 100 g pieniško šokolado su riešutais,
- 370 g miltų,
- 170 g cukraus,
- kiaušinio,
- šaukštelio druskos,
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
- šaukštelio vanilės ekstrakto,
- 4 šaukštelių sausų aguonų.
Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi. Įmaišykite pusę reikalingo kiekio miltų ir kepimo miltelius. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus. Pasirinktą jų pusę įdarykite sausomis aguonomis. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų pločio tarpus, sudėliokite atšalusius sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol sausainiai kepa, išlydykite šokoladą ir vėliau jame pamirkykite vieną iškepusių sausainių pusę. Visus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.
Šventinis džiovintų vaisių pyragas
„Dabar pats metas kepti vaisių pyragą, kuriam bręsti reikės iki pat Kalėdų. Kad ir kaip norėsis atsignybti gabalėlį, teks kovoti su namiškiais, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių. Gaminant džiovintą vaisių pyragą, svarbiausia neskubėti ir paruoštą tešlą maišyti tol, kol ji taps puri ir šviesi. Taip pat svarbu atidžiai ir neskubant, po vieną, įmušti kiaušinius bei įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės pagal skonį. Tuomet teliks sulaukti, kol nuotaiką pakeliantis kvapas pasklis po virtuvę“, – sako N. Juchnevič.
Jums reikės:
- kilogramo džiovintų vaisių ir uogų,
- 220 g kambario temperatūros sviesto,
- 150 g migdolų,
- 200 g rudojo cukraus,
- 4 kiaušinių,
- 320 g miltų,
- šaukštelio kepimo miltelių,
- šaukštelio cinamono,
- citrinos,
- apelsino.
Džiovintus vaisius ir uogas nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Vaisius, uogas ir riešutus susmulkinkite. Sviestą išsukite su cukrumi. Tuomet muškite po vieną kiaušinį ir besukant viską gerai išmaišykite. Išspauskite citrinos ir apelsinų sulčių bei supilkite jas į masę.
Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei cinamoną ir juos suberkite į pyrago masę. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 140–160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išlokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą ir kepkite pyragą apie dvi valandas. Jei matote, kad pyrago viršus smarkiai ruduoja, pridenkite jį folija. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir leiskite visiškai ataušti. Tada sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į maišelį ir brandinkite iki švenčių.
Meduolis
Jums reikės:
- 500 g miltų,
- 300 g medaus,
- 150 g cukraus,
- 70 g sviesto,
- 5 kiaušinių,
- 250 g grietinės,
- šaukštelio kepimo miltelių,
- šaukštelio tarkuoto muskato,
- šaukštelio maltų gvazdikėlių,
- šaukštelio cinamono.
Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą ir gvazdikėlius. Puodelyje išlydykite sviestą, jį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.
Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą. Supilkite tešlą į meduolio formos kepimo indą ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus.