Kepiniai, kurių skonis nustebins per pyragų dieną

Pyragas su abrikosais
Pyragas su abrikosais
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Lapkričio 6 dieną Lietuvoje minima pyragų diena. Tą dieną visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams ar mokslo draugams, o surinktas lėšas paaukoti geram tikslui. Tądien norisi pagaminti savo pyragą, tačiau jeigu pyrago gamybai laiko trūksta, jį galima nusipirkti jau pagamintą. Pasak „Maximos“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, „Maximos“ meistrų pagamintų ir „Meistro kokybės“ ženklu pažymėtų pyragų ir tortų asortimentas – itin platus, lietuviškame prekybos tinkle jų yra daugiau kaip 70. O jeigu išsirinkti vieno skonio torto ar pyrago nepavyksta, galite įsigyti visų patinkančių po gabalėlį.

„Vis garsiau kalbama apie tai, kad netoleruojama vieno ar kito produkto. Vis dėl to, gliuteno netoleruojantys mūsų asortimente gali rasti šokoladinio biskvito tortą be miltų, o atsisakiusiems gyvulinės kilmės produktų turėtų patikti mūsų „Maximos“ meistrų keptas veganiškas tortas“, – sako „Maximos“ maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas Aidas Poleninas.

Jeigu vis dėl to norisi draugus ar šeimą nustebinti savo keptu pyragu, A. Poleninas siūlo išbandyti 3 pyragų receptus: be gliuteno, be cukraus ir aguonų tortą.

Abrikosų ir migdolų tarta

Reikės: 60 g tirpinto sviesto, 30 g cukraus pudros, 180 g maltų migdolų miltų, 3 didelių kiaušinių, 80 g medaus, 7-8 nedidelių abrikosų.

Pirmiausia, įkaitinkite iki 175°C orkaitę ir tartos kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. „Inde sumaišykite migdolų miltus ir cukraus pudrą. Jeigu jos neturite, kavamalėje ar su trintuvu sutrinkite cukrų. Supilkite tirpintą sviestą, medų ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo skardą ir išdėliokite ant jos griežinėliais pjaustytus abrikosus. Kepkite apie 40-50 minučių. Kai pyragas atvės, išimkite jį iš kepimo skardos ir apibarstykite cukraus pudra“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Citrinų pyragas be cukraus

Reikės: 175 g kambario temperatūros sviesto, 215 g skysto medaus, 3 citrinų žievelių, 1 citrinos sulčių, 75 g maltų migdolų, 3 kiaušinių, 100 g viso grūdo speltų miltų, 3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 15 g migdolų riekelių.

Dubenyje sumaišykite minkštą sviestą su 165 g medaus ir dviem trečdaliais citrinos žievelėmis. „Šių ingredientų maišymui geriau naudoti elektrinį plaktuvą, mat išplakti reikės iki šviesios bei purios masės. Suberkite maltus migdolus, įmuškite vieną kiaušinį ir išmaišykite – šį procesą kartokite, kol sunaudosite visus 3 kiaušinius. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į masę. Supilkite visą mišinį į sviestu išteptą skardą, apibarstykite jį migdolų riekelėmis ir kepkite apie 40-45 minutes iki 160°C įkaitintoje orkaitėje“, – dalinasi „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Keptuvėje ar nedideliame puode iki skystos masės pašildykite medų ir sumaišykite jį su likusiomis citrinos drožlėmis, įpilkite citrinos sulčių. Iškepus pyragui jame padarykite skylutes su dantų krapštukais ir tuomet apliekite kepinį paruoštu sirupu.

Aguonų tortas

Pagrindui reikės: 4 didelių kiaušinių, 1 stiklinės ir ¾ baltojo cukraus, 1 stiklinės augalinio aliejaus, 2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus, 3 stiklinių miltų, 1 valgomojo šaukšto kepimo miltelių, 6 valgomųjų šaukštų aguonų, 2 citrinų žievelių, ¾ arbatinio šaukštelio druskos, 1 stiklinės pasukų.

Pertepimui: pusės stiklinės sviesto, 115 g maskarponės sūrio, 250 g stiklinių cukraus pudros, 1-2 valgomųjų šaukštų pieno, 1 stiklinės aguonų.

Elektriniu plaktuvu išmaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę. Atskirame inde suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir citrinų žieveles. Pasukas ir birųjį mišinį labai gerai sumaišykite su prieš tai jau paruošta mase. Sukrėskite masę į 3 vienodo dydžio kepimo indus ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

„Jeigu negalite kepti 3 pyragų vienu metu, kepkite visą pyrago masę vienoje skardoje, tik turėkite omenyje, kad pyragas keps kiek ilgiau – apie 35 minutes. Kol pagrindas iškeps, paruoškite pertepimą. Minkštą sviestą ir maskarponės sūrį gerai išsukite elektriniu plaktuvu. Lėtai įberkite cukraus pudrą, įpilkite pieno ir pusę stiklinės aguonų ir vėl gerai viską išplakite. Kiekvieną pyragą aptepkite paruoštu kremu, sudėkite vieną ant kito ir aptepkite visą tortą. Tortą puoškite jį apibarstydami aguonomis – tiek šonus, tiek viršų“, – teigia „Maximos“ ekspertas Aidas Poleninas.