Ketvirtadienis – žuvies diena!
Žuvis ir jūrų gėrybės pavasariui labai tinka, nes turi daug organizmui reikalingų medžiagų. Be to, jų patiekalai greitai paruošiami ir labai gardūs. Taigi gaminkite ir mėgaukitės!
Aštuonkojai su bulvėmis
Jums reikės: 1,2 kg mažų šaldytų aštuonkojų, 600 g bulvių, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų ryžių acto, 2 šaukštų kapoto svogūno, 2 šaukštų petražolių, 4 skiltelių česnako, 2 šaukštelių džiovinto baziliko, šaukšto džiovinto raudonėlio, šaukštelio garstyčių, citrinos sulčių, pagal skonį baltojo vyno acto.
- Bulves nuplaukite, nulupkite ir virkite apie 15 min. Nukaitę nukoškite, atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Petražoles susmulkinkite, česnaką sukapokite.
- Aštuonkojus atšildykite ir nuplaukite šaltu vandeniu. Tada dėkite juos į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite druskos, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį baltojo vyno acto ir statykite ant viryklės. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 45 min., kol suminkštės.
- Likus 5 min. iki virimo pabaigos, didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite bulves ir vis maišydami kepkite apie 5 min. Kai dailiai apskrus, sumeskite smulkintą česnaką, svogūną ir kepkite dar apie 30 sekundžių.
- Supilkite nukoštus aštuonkojus, actą, citrinos sultis ir prieskonius ir maišydami kaitinkite dar apie minutę.
- Troškinį tiekite dar karštą.
Midijos pomidorų padaže
Jums reikės: 1,8 kg šaldytų nelukštentų midijų, 750 ml konservuotų pomidorų, 200 ml baltojo sauso vyno, 80 ml aliejaus, 5 skiltelių česnako, indelio vyšninių pomidorų, 2 šaukštų džiovinto raudonėlio, 2 šaukštų raudonųjų pipirų dribsnių, saujelės šviežių bazilikų, kelių šakelės petražolių, druskos pagal skonį.
- Midijas gerai atšildykite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Nuplautus bazilikų ir petražolių lapelius sukapokite.
- Česnaką sukapokite, o pomidoriukus perpjaukite pusiau.
- Dideliame puode užkaitinkite aliejų. Suberkite česnaką ir kepkite apie 1–2 min., kol paruduos. Tada suberkite pomidoriukų puseles, sukrėskite ir konservuotus pomidorus. Padažą troškinkite apie 3 min. ant didelės kaitros, kad suminkštėtų pomidorai.
- Suberkite raudonėlį, paprikos dribsnius, viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės kaitros troškinkite dar 5 min.
- Galiausiai supilkite vyną, jį užkaitinkite, suberkite midijas ir, uždengę puodą, troškinkite apie 3 min., kol midijos atsidarys.
- Tada į paruoštą troškinį suberkite šviežią baziliką ir druską, gerai išmaišykite ir išdėliokite į dubenėlius.
- Geldeles, kurios neatsidarė, išmeskite.
Aštrios tigrinės krevetės su žalumynais
Jums reikės: 500 g krevečių, 60 g sviesto, 2 šaukštų sojų padažo, šaukšto aitriųjų paprikų pastos, saujelės svogūnų laiškų, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Svogūnų laiškus smulkiai sukapokite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių temperatūros.
- Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą ir atvėsinkite.
- Atskirame dideliame inde jį sumaišykite su sojų padažu ir aitriųjų paprikų pasta.
- Į indą su padažu suberkite krevetes ir gerai apvoliokite.
- Taip paruoštas krevetes išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepkite apie 8–10 min., kas 3 minutes vis permaišydami.
- Likus kepti maždaug minutei, apibarstykite krevetes svogūnų laiškais.
- Tiekite dar šiltas su citrinos skiltele.
Pikantiška žuvienė
Jums reikės: 450 g išvalytos baltos žuvies filė, 500 ml natūralaus žuvų sultinio, 6 pomidorų, 125 ml baltojo sauso vyno, 80 ml aliejaus, 16 didesnių krevečių, 16 jūrų šukučių, 4 skiltelės česnako, po saujelę petražolių ir šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Pomidorus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Česnaką nulupkite, sukapokite.
- Krevetes ir jūrų šukutes išdarinėkite.
- Petražoles ir bazilikus stambiai sukapokite.
- Į gilioje keptuvėje gerai įkaitintą aliejų suberkite česnaką ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 2 min.
- Tada sukrėskite pomidorus, supilkite sultinį, vyną ir, uždengusi keptuvę, troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10 min.
- Žuvį supjaustykite stambiais gabalais.
- Į sriubą berkite krevetes, jūrų šukutes, dėkite žuvį ir dar patroškinkite apie 7 min. (ne ilgiau).
- Galiausiai įmaišykite petražoles ir bazilikus, įberkite druskos, pipirų ir patiekite.