Kiaušinių patiekalai

Kiaušiniai drebučiuose / Vida Press nuotr.
Kiaušiniai drebučiuose / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kokios Velykos be kiaušinių? Kasmet ne tik juos marginame ir valgome vienus, bet ir ruošiame įvairius jų patiekalus. Gal kurio nors dar nesate išbandę?

Kiaušiniai drebučiuose

Jums reikės: 6 kietai virtų kiaušinių, 200 g vyšninių pomidorų, šaukšto želatinos, 3 šaukštų sojų padažo, 3 šaukštų obuolių acto, stiklinės sauso baltojo vyno, kelių lašų „Vorčesterio“ padažo, pluoštelio petražolių bei svogūnų laiškų, druskos.

  • Želatiną išbrinkinkite stiklinėje šalto virinto vandens ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Vyną sumaišykite su actu, sojų padažu, pagardinkite keliais lašais „Vorčesterio“ padažo ir maišydami supilkite šiltą želatinos tirpalą. Viską gerokai pasūdykite.
  • Į norimos formos indą pilkite maždaug 1 cm storio drebučių sluoksnį ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Sustingusį sluoksnį apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais, išdėliokite dalį perpus perpjautų pomidorų, ant jų sudėkite nuluptus, bet nepjaustytus kiaušinius, įpilkite želatinos tirpalo, kad vos apsemtų, ir vėl dėkite į šaldytuvą.
  • Ant sustingusio sluoksnio išdėliokite likusius pomidorus, apibarstykite žalumynais, supilkite likusį želatinos tirpalą ir laikykite šaldytuve, kol viskas gerai sustings.

Kiaušiniai su „marškinėliais“

Kiaušiniai su „marškinėliais“
Kiaušiniai su „marškinėliais“ / Vida Press nuotr.

Jums reikės: 9 kiaušinių, vidutinio dydžio poro, 4 nedidelių svogūnėlių, 2 šaukštų pomidorų padažo, pusės stiklinės tirpaus sultinio, 4 šaukštų aliejaus, 2 gvazdikėlių, po kelis juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdelius, laurų lapelio, šaukšto susmulkintų petražolių lapelių, 2 šaukštų acto, druskos.

  • Porus supjaustykite 3 cm ilgio gabaliukais ir 10 min. virkite pasūdytame vandenyje. Tada išgriebkite.
  • Į gilioje keptuvėje įkaitintą aliejų sudėkite porus, nuluptus svogūnus ir apie 20 min. troškinkite. Supilkite sultiniu atskiestą pomidorų padažą, suberkite prieskonius ir dar 15 min. patroškinkite.
  • Puode užvirinkite actu parūgštintą ir pasūdytą vandenį, atsargiai po vieną įmuškite kiaušinius ir virkite ne ilgiau kaip 3 min.
  • Į lėkštę sudėkite troškintus porus, ant jų – kiaušinius. Viską apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.

Kiaušiniai „lizdeliuose“

Kiaušiniai „lizdeliuose“
Kiaušiniai „lizdeliuose“ / Vida Press nuotr.

Jums reikės: 200 g šaldytos sluoksniuotos tešlos, kiaušinio tešlai patepti, 6 kiaušinių, 3 šaukštų acto.

Padažui: 2 svogūnų, 2 stiklinių pieno, pusės stiklinės grietinės, 2 šaukštų duonos džiūvėsėlių, šaukšto sviesto, po žiupsnelį maltų gvazdikėlių, muskatų, druskos, pipirų.

  • Iš šiek tiek atšilusios tešlos stikline išspauskite 12 6–7 cm skersmens skritulių. Iš 6 skritulių mažesniu indu (pavyzdžiui, taurele) išspauskite 4–4,5 cm skersmens angas. Sveikuosius skritulius patepkite išplaktu kiaušiniu, ant kiekvieno uždėti po skritulį su anga, dar kartą patepkite kiaušiniu ir orkaitėje kepkite 10–15 min.
  • Paruoškite padažą: susmulkintus svogūnus pakepinkite svieste, supilkite karštą pieną, suberkite džiūvėsėlius, prieskonius ir troškinkite, kol svogūnai visiškai suminkštės. Paskui pertrinkite per sietelį, supilkite grietinėlę ir dar truputį pakaitinkite.
  • Kiaušinius išvirkite be lukšto, tai yra po vieną atsargiai suleiskite į 1 l verdančio, actu parūgštinto vandens ir virkite 3–4 min., kol baltymai sustandės. Išvirusius išgriebkite kiaurasamčiu.
  • Į kiekvieną tešlos lizdelį dėkite po kiaušinį, užpilkite dar karštu padažu ir 10 min. kepkite orkaitėje. Iškepusius papuoškite svogūnų laiškais.

Saldus omletas su rabarbarų įdaru

Saldus omletas
Saldus omletas / Vida Press nuotr.

Jums reikės: 3 kiaušinių, pusės stiklinės miltų, 100 g grietinės, 2 šaukštų cukraus, 3 šaukštų sviesto, žiupsnelio druskos.

Įdarui: 200 g rabarbarų, pakelio vanilinio pudingo miltelių, 2 stiklinių pieno, 3 šaukštų cukraus, cukraus pudros omletui apibarstyti.

  • Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai ištrinkite su šaukštu cukraus. Maišydami sudėkite grietinę, miltus, įberkite druskos. Į šią tešlą sudėkite standžiai išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite.
  • Keptuvėje išlydykite sviestą, sukrėskite tešlą, uždenkite ir kepkite ant mažos ugnies, kol omleto viršus visai sutirštės.
  • Įdarui nuvalytus rabarbarų lapkočius supjaustykite 1 cm ilgio gabaliukais. Juos sudėkite į puodą, įpilkite trečdalį stiklinės vandens, įberkite šaukštą cukraus ir ant mažos ugnies virkite 5 min.
  • Pudingui pieną su likusiu cukrumi užvirinkite, suberkite miltelius, pavirinkite tiek minučių, kiek nurodyta ant pakuotės ir palikite ataušti.
  • Ant iškepusio omleto uždėkite pudingo, rabarbarų masės, perlenkite pusiau ir apibarstykite cukraus pudra.
{recipe|1486}
{recipe|2046}
{recipe|2140}
{recipe|2721}
{recipe|5047}