Kiek tiksliai laiko reikia virti daržoves?

Daržovės ir puodai / Shutterstock nuotr.
Daržovės ir puodai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-04-14 07:15
AA

Šviežiai virtos daržovės – skanu ir sveika. Bet ar tikrai sveika, jei jos pernelyg ilgai verdamos? Juk kas tuomet nutinka – išnyksta didžioji dalis vitaminų. O tokių daržovių vertė, žinia, nedidelė.

Taigi trumpai drūtai jums pateikiame, kiek tiksliai laiko reikia virti tam tikras daržoves ir kuo kai kurių jų virimas ypatingas.

DARŽOVĖS

Brokoliniai kopūstai  (virimo laikas – 5–12 min.)

Kad pavyktų išsaugoti kuo daugiau vitaminų ir mikroelementų, šviežius brokolinius kopūstus reikia virti ne daugiau kaip 5–7 minutes. Beje, dėti šias daržoves reikia jau į verdantį vandenį. Šaldytus brokolinius kopūstus pakanka virti 10–12 minučių.

Cukinijos (virimo laikas – 10–30 min.)

Šviežias, tik užaugusias cukinijas reikia nuskusti, išskobti sėklas ir virti 20–30 minučių. O nedideliais gabalėliais supjaustytos šios daržovės bus išvirusios jau po 10–12 minučių.

Baltagūžiai kopūstai (virimo laikas – 10–25 min.)

Supjaustyti kopūstai verda nuo 15 iki 25 minučių.

Briuseliniai kopūstai (virimo laikas – 5–12 min.)

Švieži briuseliniai kopūstai verdami 5–7 min., šaldyti – 10–12 minučių.

Žiediniai kopūstai (virimo laikas – 10–15 min.)

Šviežius žiedinius kopūstus reikia padalyti žiedynais, dėti virti jau į užkaitusį vandenį ir virti 10–12 minučių. Šias šaldytas daržoves patariama virti kiek ilgiau – 15–17 minučių. Žiediniai kopūstai nepatamsės verdant ir išsaugos gražią baltą spalvą, jei, tik užvirus vandeniui, bus įberta šiek tiek cukraus.

Bulvės (virimo laikas – 20–25 min.)

Šios daržovės būna senos (jei joms daugiau nei trys mėnesiai) ir šviežios. Bulvių virimo laikas priklauso nuo bulvių dydžio. Tarkime, senas vidutinio dydžio bulves reikia virti 20–25 min., šviežias – 10–15 minučių. Verdant šioms daržovėms, puodas būtinai turi būti uždengtas, o vanduo –­ pasūdytas.

Morkos (virimo laikas – 20–25 min.)

Jos verdamos 20–25 minutes. Geriausia virti neskustas morkas, nes tuomet jose išlieka daugiau vitaminų ir mikroelementų.

Burokėliai (virimo laikas – 40–50 min.)

Iš tiesų burokėlių virimo laikas labai priklauso nuo jų dydžio. Kuo ši daržovė stambesnė, tuo ilgiau virs. Nulupti ir supjaustyti griežinėliais nereikia burokėlių, nes išgaruos lyg dūmas organizmui naudingi vitaminai ir mikroelementai. Nuplautas vidutinio dydžio šias daržoves patariama virti apie 40–50 minučių.

Smidrai (virimo laikas – 5–8 min.)

Smidrų stiebus reikia nuvalyti, nuplauti, surišti į pundelį ir dėti virti į aukštą siaurą puodą. Kodėl būtent toks puodas? Kadangi apatinė šių daržovių dalis yra kietesnė už viršutiniąją, virti jas reikia vertikalioje padėtyje, be to, puodas turi būti uždengtas. Baltuosius smidrus rekomenduojama virti ant silpnos ugnies 10–20 min. (viskas priklauso nuo stiebo storio), o žaliuosius  5–8 minutes. Dėti juos tik į verdantį vandenį.

Moliūgai (virimo laikas – 20–30 min.)

Juos būtina nuvalyti, supjaustyti nedideliais kubeliais ir virti pasūdytame vandenyje 20–30 minučių.

Špinatai (virimo laikas – 3–5 min.)

Nuplautus špinatus reikia dėti į verdantį vandenį, virti 3–5 min., paskui supilti į kiaurasamtį, perplauti šaltu vandeniu ir nusausinti.

 

ANKŠTINĖS DARŽOVĖS

Žirniai (virimo laikas – 1–1,5 val.)

Prieš virimą neskaldytus žirnius būtina pamirkyti vandenyje porą valandų. Be to, prieš virimo procesą rekomenduojama juos dar perlieti šaltu vandeniu. Virimo laikas – 1–1,5 valandos. O štai skaldytų žirnių galima nemirkyti – virti tiesiog iš karto. Jie išvirs kiek greičiau – nuo 45 min. iki valandos.

Kukurūzai (virimo laikas – 15–40 min.)

Šviežius kukurūzus (pagal spalvą jie turi būti šviesiai geltoni arba net balti) privalu užpilti šaltu vandeniu, palaukti, kol jie užvirs, ir nuo to momento virti 10–15 minučių. Seni kukurūzai (jie būna tamsiai geltoni) verdami kiek ilgiau – apie 40 minučių.

Pupelės (virimo laikas – 40–60 min.)

Prieš virimą pupeles reikia palaikyti šaltame vandenyje 6–12 val., o virti naujai įpiltame apie 40–60 minučių.

Šparaginės pupelės (virimo laikas – 4–7 min.)

Šios šviežios ankštinės daržovės verdamos 4–7 min., šaldytos – 5–7 minutes.

Lęšiai (virimo laikas – 10–40 min.)

Nuplautus lęšius reikia dėti į verdantį vandenį ir, priklausomai nuo šių ankštinių daržovių rūšies, virti ant silpnos ugnies nuo 10 iki 40 minučių. Raudonieji lęšiai bus išvirę po 10 min., žalieji – po 30 min., o rudieji – po 40 minučių. Beje, pastarosios rūšies lęšius būtina prieš virimą pamirkyti nuo 30 min. iki 2 valandų.