Kilogramams tirpdyti – patiekalai su aitriosiomis paprikomis

Aitrioji paprika / Shutterstock nuotr.
Aitrioji paprika / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Aitriosiose paprikose yra daug veikliosios medžiagos kapsaicino, kuri padeda pažaboti apetitą ir trumpam paskatina medžiagų apykaitą. Žmonės, valgantys aštrų maistą, ne tik suvalgo mažiau, bet ir greičiau suvirškina.

Kad visi patiekalai sudėtyje turėtų bent šiek tiek kapsaicino, juos gardinkite aitriųjų paprikų aliejumi ar pikantišku aitriųjų paprikų ir imbierų padažu.

Aitriųjų paprikų aliejus

Jums reikės: butelio šalto spaudimo alyvų aliejaus, 2 aitriųjų paprikų ankščių, žiupsnelio kalendrų sėklų, kelių česnako skiltelių, 2 lauro lapelių.

  • Į aliejaus butelį įmeskite porą aitriųjų paprikų ankščių ir pastatykite į tokią vietą, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Jei gaminate ankstyvą pavasarį, nepadėkite per šaltai – tinkamiausia 18ºC temperatūra.
  • Po kelių savaičių įmeskite porą laurų lapelių, žiupsnelį kalendrų sėklų ir kelias nuluptas česnakų skilteles.

Pikantiškas aitriųjų paprikų ir imbierų padažas

Jums reikės: 2,5 cm ilgio šviežių imbierų šaknies, 1 svogūno su laiškais, 1 aitriųjų paprikų ankšties, 3 šaukštų alyvuogių aliejų, 2 šaukštų skysto medaus, 1 šaukšto balzaminio acto, šiek tiek druskos ir pipirų.

  • Imbiero gabaliuką nulupkite ir smulkiai sukapokite. Aitriųjų paprikų ankštį perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas, o minkštimą supjaustykite smulkučiais kubeliais.
  • Susmulkinkite vieną svogūnų galvutę su laiškais. Viską sudėkite į vieną indą, įpilkite aliejaus, skysto medaus, balzaminio acto, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išplakite maišikliu.

Ypatingoji paprikų sriuba

Jums reikės: 1 morkos, 1 petražolės šaknies, 1 gabaliuko saliero stiebo, 1 svogūno, 1 l vandens, 100 g kumpio, 1 aitriųjų paprikų ankšties, 1 šaukšto miltų, 1 tirpaus sultinio kubelio, 4 šaukštų grietinės, 2 kiaušinių trynių, žalumynų papuošti.

  • Nuvalytas prieskonines daržoves (morką, petražolės šaknį, saliero gabaliuką, svogūną) stambiai supjaustykite ir sudėkite į puodą. Įpilkite vandens ir pusvalandį virkite ant mažos ugnies. Skystį perkoškite.
  • Kumpį ir aitriųjų paprikų ankštį, išėmus sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Kelis šiaudelius palikite sriubai papuošti, o likusius sudėkite į daržovių nuovirą. Virkite apie 10 min.
  • Šaukštą miltų išmaišykite su puse stiklinės vandens (kad nesusidarytų gumuliukų, vandenį pilkite po truputį) ir supilkite į nuo ugnies nukeltą sriubą.
  • Įmeskite tirpaus daržovių sultinio kubelį ir vėl statykite ant viryklės. Visą laiką maišant sriubą dar kartą užvirinkite.
  • 4 šaukštus grietinės išplakite su 2 kiaušinių tryniais ir supilkite į verdančią sriubą. Dar truputį pakaitinkite, bet nebeužvirkite.
  • Į dubenėlius išpilstytą sriubą papuoškite likusiais kumpio ir paprikų šiaudeliais, žalumynų šakelėmis.
{recipe|1822}
{recipe|3534}
{recipe|3639}
{recipe|4142}
{recipe|4192}
{recipe|4225}
{recipe|4469}
{recipe|5366}