Kišas – kitokiai vakarienei

Kišas su špinatais / Fotolia nuotr.
Kišas su špinatais / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-02-10 17:17
AA

Tai klasikinis prancūzų virtuvės patiekalas, pastaraisiais dešimtmečiais išpopuliarėjęs ir kitose šalyse kaip puikus užkandis, valgomas tiek per kasdienius priešpiečius, tiek per iškylas ar smagius vakarėlius.

Kišas yra pikantiškas sūrus pyragas arba apkepas. Nė vienas šių lietuviškų žodžių iš tikrųjų aiškiai neapibrėžia šio kulinarinio žanro, todėl tiksliausiai jis vadinamas originaliu skolintu žodžiu – quiche. Kepinį sudaro trapios tešlos pagrindas, užlietas plaktų kiaušinių bei grietinėlės ar pieno plakiniu su pasirinktais mėsos, daržovių ar jūrų gėrybių priedais.

Kepinį sudaro trapios tešlos pagrindas, užlietas plaktų kiaušinių bei grietinėlės ar pieno plakiniu su pasirinktais mėsos, daržovių ar jūrų gėrybių priedais.

Jis valgomas pasirinktinai – arba kaip karštasis patiekalas, arba šaltasis užkandis.

Kišams kepti reikia nusipirkti specialų negilų 20–25 cm skersmens indą banguotais kraštais. Tešla turi būti trapi, ruošiama paprastai iš miltų, sviesto ir šalto vandens. Iš jos pirmiausia iškepamas apkepo pagrindas, o tada, sudėjus kitus produktus, apkepas dar kartą šaunamas į orkaitę. Gaminant naudojami kiaušiniai, sujungiantys įdaro ingredientus. Paprastai vienam valgančiajam rekomenduojamas vienas kiaušinis. Įdarui dedami jau termiškai apdoroti, suminkštėję produktai: daržovės, mėsa, jūros gėrybės. Tik plonai pjaustyti pomidorai gali būti kepami žali. Labai svarbu, kad produktai būtų sausi ir neišskirtų vandens, nes tai gali sugadinti gaminį. Nors galima rasti pačių originaliausių kišo receptų, tačiau gero skonio žinovai rekomenduoja dėti ne daugiau kaip tris ingredientus.

Kišo pagrindas (22 cm skersmens kepimo indui)

Ingredientai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1,25 stiklinės miltų, 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio cukraus, 0,5 stiklinės sviesto, 2–4 šaukštai šalto vandens.

  • Į dubenį supilkite miltus, druską ir cukrų, sudėkite atšaldytą ir sukapotą sviestą. Labai gerai išmaišykite ir išminkykite (gali likti keletas nedidelių sviesto gabalėlių). Tešlą apšlakstykite dviem šaukštais vandens ir toliau minkykite. Jei reikia, dar įpilkite po šaukštą vandens, kol tešla taps vienalytė.
  • Ant lentos patieskite lipnios plėvelės, ant jos dėkite į rutulį suspaustą tešlą, viršų užklokite plėvele. Spauskite tešlą, kol liks 2 cm storio diskas. Jį dėkite į šaldytuvą ir šaldykite mažiausiai vieną valandą (galima šaldytuve laikyti iki trijų dienų). Ant kepamojo popieriaus pabarstykite miltų ir iš tešlos iškočiokite maždaug 35 cm skersmens apskritą pagrindą. Juo apvyniokite kočėlą, kad lengviau būtų perkelti į kepimo indą. Stenkitės tešlos netampyti.
  • Jei visas tešlos pagrindas netelpa į skardą, apipjaustykite kraštus. Subadykite šakute, kad kepant nesusidarytų pūslės. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol kraštai lengvai pagels.

Šoninės ir sūrio kišas

Ingredientai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1 šaukštelio sviesto, 2 stiklinių kapotų svogūnų, 0,75 riebios grietinėlės, 6 didelių kiaušinių, 400 g virto kiaulienos kumpio, 1 stiklinės griujerio sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Pagal nurodytą receptūrą išsikepkite kišo pagrindą.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame iki geltonumo apkepkite smulkintą svogūną, apibarstykite druska ir pipirais. Giliame dubenyje išplakite grietinėlę ir kiaušinius, į juos įmaišykite keptus svogūnus, kubeliais pjaustytą kiaulienos kumpį ir tarkuotą sūrį. Masę pilkite ant apkepusio tešlos pagrindo. Kepkite iki 40 min., kol visiškai iškeps apkepo vidurys.

Įvairių žolelių ir mėlynojo pelėsio sūrio kišas

Ingredientai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 160 g bet kokio pasirinkto balto kreminio sūrio, 100 g mėlynojo pelėsio sūrio, 2 šaukštelių sviesto, 3 kiaušinių, 1 stiklinės riebios grietinėlės, 1 stiklinės pieno, 3 šaukštelių šviežių kapotų žolelių: krapų, petražolių, čiobrelių ar kt.

  • Dubenyje ištrinkite kreminį ir pelėsinį sūrius bei sviestą. Pamažu pildami įmaišykite grietinėlę, pieną, įberkite druskos, pipirų, kapotų žolelių ir viską gerai išsukite.
  • Masę pilkite ant iškepusio tešlos pagrindo ir kepkite 25 min., kol viršus lengvai pagels.

Brokolių ir čederio kišas

Ingredientai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 1 šaukštelio sviesto, 2 stiklinių kapotų svogūnų, 0,75 stiklinės riebios grietinėlės, 6 didelių kiaušinių, 400 g brokolių žiedynų, 1 stiklinės čederio sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame iki geltonumo apkepkite smulkintus svogūnus, apibarstykite druska ir pipirais. Apvirkite brokolį, kad žiedynai šiek tiek suminkštėtų, bet išliktų traškūs.
  • Giliame dubenyje išplakite grietinėlę ir kiaušinius, į juos įmaišykite keptus svogūnus, brokolius ir tarkuotą sūrį. Masę liekite į apkepusia tešla išklotą kepimo indą. Kepkite iki 40 min., kol galutinai iškeps apkepo vidurys.

Viduržemio jūros kišas

Jums reikės: 2 šaukštelių sviesto, 1 stiklinės kapotų svogūnų, 1 nedidelės cukinijos, 100 g pievagrybių, 2 skiltelių česnako, 100 g džiovintų pomidorų aliejuje, 1,25 stiklinės perpus sumaišytos grietinėlės ir pieno, 0,5 stiklinės tarkuoto griujerio sūrio, 0,5 šaukštelio druskos, 3 šaukštelių kapotų bazilikų, 2 šaukštelių kapotų čiobrelių, 0,5 šaukštelio grūstų raudonųjų pipirų.

  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, žiedais pjaustytą cukiniją ir kepkite apie 6 min. Sudėkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite maišydami, kol išgaruos skystis, daržovės liks sausos. Sudėkite trintą česnaką, po minutės pridėkite kiek pasmulkintus pomidorus, bazilikus, čiobrelius, druską ir pipirus, dar po minutės nukaiskite keptuvę ir leiskite daržovėms atvėsti.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius su grietinėlės ir pieno mišiniu, suberkite tarkuotą sūrį. Ant paruošto kepto tešlos pagrindo šaukštu išdėliokite daržovių mišinį, visa tai užliekite plakiniu (jei turite, ant viršaus galite užbarstyti ožkų sūrio.). Kepkite 25–30 min.