Kitokie apkepai

Apkepas su lašiša / Fotolia nuotr.
Apkepas su lašiša / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai nusibos šimtą kartų keptas varškės, bulvių ir klasikinis daržovių apkepas, visada galima išbandyti ką nors nauja. Siūlome keletą apkepų, kokių dar neskanavote, receptų.

Bulvių, kiaušinių, špinatų ir keptų svogūnų

Jums reikės: 500 g bulvių, 2 svogūnų, 150 ml liesos grietinėlės, pakelio varškės, 2 šaukštų sviesto, česnako skiltelės, 150 g mėgstamo tarkuoto kietojo sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, 2 šaukštų kapotų petražolių, saujelės džiūvėsėlių.

Užpilui: 4 kiaušinių, 100 ml riebios grietinėlės, didelio ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų, 2 saujų špinatų, 3 šaukštų sviesto, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Bulves nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
  • Sūrį sutarkuokite stambia trintuve.
  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite permatomais žiedeliais.
  • Varškę sumaišykite su grietinėle, petražolėmis ir kapotais česnakais.
  • Kepimo formą gerai ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais. Sluoksniais klokite bulves, svogūnus, varškę, sūrį, pabaikite bulvių sluoksniu (jei sūris liks viršuje, jis perkeps).
  • Paruoštą apkepą šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite apie 20 min.
  • Per tą laiką paruoškite užpilą: svogūnų laiškus susmulkinkite ir pakepinkite svieste su druska ir pipirais. Kai suminkštės, įmaišykite smulkintus špinatus, bet jų nekepkite.
  • Kiaušinius išplakite su grietinėle ir druska.
  • Ištrauktą iš orkaitės apkepą apliekite kiaušinių plakiniu, paskirstykite svogūnų laiškus ir kepkite dar 10 min., kol kiaušiniai iškeps.
Apkepas su daržovėmis
Apkepas su daržovėmis / Shutterstock nuotr.

Pikantiškas varškės su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės: 800 g riebios varškės, 5 šaukštų speltų miltų, 2 skiltelių česnako, 150 ml riebios grietinėlės, 5 kiaušinių, 10 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 2 šaukštų kepimo miltelių, 3 šaukštų pesto, pagal skonį druskos, pipirų, šviežių bazilikų, pusės stiklinės parmezano.

  • Atskirtus trynius išplakite šakute iki vientisos masės, baltymus – elektriniu plakikliu iki standžių putų.
  • Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su traiškytomis česnako skiltelėmis, tryniais, grietinėle, pestu ir sūriu.
  • Pamažėle suberkite su kepimo milteliais persijotus miltus, druską, pipirus.
  • Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, susmulkinkite, įmaišykite į tešlą – ji turi būti standi.
  • Bazilikų lapelius nuplaukite, sukapokite, dalį įmaišykite į tešlą, kitus palikite papuošti.
  • Galiausiai šaukštu labai atsargiai įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus, krėskite masę į riebalais pateptą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–55 min.
  • Apkepą tiekite pravėsusį.

Sotusis su kumpiu, porais ir smidrais

Jums reikės: stiklinės bolivinių balandų, 300 ml natūralaus daržovių sultinio, 4 šaukštų grikių miltų, didelio poro baltosios dalies, 100 g rūkytos šoninės, 2 šaukštų sviesto, 4 kiaušinių, 120 g grietinės, 120 g grietinėlės, žiupsnelio cukraus, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų, indelio konservuotų arba ryšulėlio šviežių smidrų.

  • Bolivines balandas supilkite į puodelį su sultiniu, užvirinkite, išjunkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite pastovėti, kad kruopos išbrinktų.
  • Porus supjaustykite plonais žiedeliais, šoninę – kubeliais.
  • Šoninę paskrudinkite, išgriebkite, o likusiuose riebaluose su žiupsneliu cukraus pakepinkite porus, kol gardžiai pakvips.
  • Išbrinkusias kruopas supurenkite šakute, į jas sukrėskite porus, šoninę, viską gerai išmaišykite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite miltus.
  • Kiaušinius iki vientisos masės išplakite su grietine ir grietinėle, įmaišykite į kuopų ir porų masę.
  • Ją krėskite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus išdėliokite smidrus.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Trapios tešlos, brokolių ir pomidorų

Jums reikės: pakuotės bemielės trapios tešlos, 6 vyšninių pomidorų, 200 g varškės sūrio, mažo brokolio, 150 g rūkytos šoninės, 3 šaukštų miltų, 150 ml grietinėlės, 3 kiaušinių, pagal skonį druskos, pipirų, rozmarinų, 2 skiltelių česnako.

  • Brokolį išskirstykite nedideliais žiedynėliais, labai trumpai, kad tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
  • Šoninę supjaustykite juostelėmis.
  • Pomidorus nuplaukite, perpjaukite per pusę.
  • Varškės sūrį sutarkuokite.
  • Kiaušinius su grietinėle, miltais ir druska išplakite iki vienalytės masės, įmaišykite varškės sūrį, traiškytus česnakus, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Tešlą atšildykite, klokite į apskritą kepimo formą, supilkite sūrio ir kiaušinių masę, ant viršaus išdėliokite brokolius, šoninės juosteles ir pomidorų puseles.
  • Apkepą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol paviršius dailiai iškils.
  • Tiekite apibarstę šviežiais rozmarinais.
{recipe|3618}
{recipe|3789}
{recipe|4028}
{recipe|4602}
{recipe|4781}
{recipe|5358}