Klasikinės Kalėdos pagal baronienę Nadine de Rothschild: nesenstantys patarimai
Nadine de Rothschild, 83–ejų buvusi aktorė, po vedybų su vienu iš Rothschildų, tapusi baroniene bei tikra aukštuomenės dama. Jos knyga apie geras manieras – šiek tiek senamadiškas (parašytas prieš ketvirtį amžiaus), tačiau žavus gyvenimo būdo vadovas, kuriame kalbama ir apie klasikines, prancūziškas Kalėdas. Madam de Rothschild pataria, kaip joms pasirengti.
1. Pirmosiomis gruodžio dienomis sudarykite sąrašą tų, kuriems turite ar norite įteikti dovanas – taip nerizikuosite ką nors pamiršti ir nereikės sukti galvos. Kartu pagalvokite, ko norėtų vienas ar kitas personažas iš jūsų sąrašo, tikusius variantus pasižymėkite.
2. Rasti gerą dovaną – tikras menas, kuriam reikia laiko, dėmesio, ilgų apmąstymų ir, žinoma, pinigų. Tačiau net ne jie svarbiausia – jei įsiklausysite, ką kalba jūsų draugės, žinosite, kad, pavyzdžiui, viena iš jų svajoja apie minkštutėles aksomines ar šilkines pakabas savo spintai.
3. Vaikams ir krikštavaikiams pirkite tik tai, ko nori jie: žaislus, žaislus ir dar kartą žaislus, o ne naudingas dovanas (drabužius, kuprines, stalines lempas.)
4. Nepamirškite dailiai supakuoti ką nupirkusi. Auksinis ar blizgus popierius, šilkinė juosta, platus kaspinas, meniškas atvirukas – visos šitos detalės dar sustiprins džiaugsmą, kurį suteiks dovana ir tam, kuriam ji atiteks, ir jus pačią.
5. Dovanų maišelius ar pakuotes Kalėdų išvakarėse sudėkite po eglute, papuošta žibančiais žaislais, žvaigždėmis, girliandomis, auksiniu ir sidabriniu lietučiu.
6. Prie lauko durų pritvirtinkite nedidelį vainiką iš eglės šakų, papuoštą džiovintomis gėlėmis, kankorėžiais, raudonais ir žaliais kaspinais. Virš svetainės durų pakabinkite amalų šakelių, stalą papuoškite bugienių girlianda – žali lapai ir raudonos uogos – nuostabus kalėdinis derinys.
7. Stalas puošiamas taip pat žaliais ir raudonais tonais: raudona arba žalia staltiesė, raudonos žvakės (Kalėdų išvakarėse baltos netinka), mažytės rožių ir plukių (būna gėlių parduotuvėse) puokštelės. Servetėles suvyniokite, perriškite dideliais kaspinais, ant stalo pastatykite mažytes Kalėdų personažų figūrėlės.
8. Šventinė vakarienė rengiama tėvų ar senelių namuose. Į tradicinį prancūzišką meniu įeina austrės, keptas kalakutas su kaštainiais ir mažomis kraujinėmis dešrelėmis, tradicinis kalėdinis vyniotinis „Bûche de Noël“, vadinamas šokoladine malka, arba pudingas.
Visas kalėdinis vakaras turėtų būti skirtas vaikams ir teikti jiems džiaugsmo.
9. Visas kalėdinis vakaras turėtų būti skirtas vaikams ir teikti jiems džiaugsmo. Net išsiskyrusiems tėvams dera sutikti Kalėdas kartu, su vaikais, ir pasirašyti paliaubas nors švenčių dienoms.
10. Kalėdų mišios pamaldos ypač kaimo bažnytėlėje – gražios ir paslaptingos, kelia jaudulį ir žadina mistinius pojūčius Jos dar ilgai bus ryškus ir nepamirštamas prisiminimas.