Kokie produktai detoksikuoja organizmą ir padeda numesti svorio?
Nors žiemą dažniau norisi riebesnio ir sotesnio maisto, tokio užvalgiusios, jaučiamės apsunkusios. Šiuo metu kaip tik pravartu į kasdienį valgiaraštį įtraukti daugiau žalių, šviežių produktų, kurie suteiktų energijos, jėgų ir stiprintų imuninę sistemą. Na, o jei jie dar valo organizmą ir padeda išsaugoti kūno formas... Ar gali būti geriau?
Junkitės prie grupės „Visavertė mityba“ tinkle „Facebook“
► Kuo ypatingi artišokai?
Juose gausu antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Be to, šios daržovės teigiamai veikia kepenis ir mažina cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje. Apskritai artišokai greitina virškinimą, pašalina iš organizmo toksinus ir nuodingas medžiagas, saugo nuo uždegiminių procesų, padeda išvengti migrenos skausmų. O svarbiausia – šios daržovės, net suvalgius riebesnio maisto, greitina medžiagų apykaitą. Kuo organizmui svarbi medžiagų apykaita, skaitykite čia.
► Avokadų metas
Avokadai padeda reguliuoti svorį ir cukraus kiekį kraujyje. Be to, pagardinti jais galite įvairiausius patiekalus. Net ir labai nekaloringos salotos taps kur kas maistingesnės, sotesnės, jei įpjaustysite į jas avokado puselę. Amerikoje atlikti tyrimai atskleidė, kad avokadai ilgam numalšina alkį, o tai yra puikus būdas išsaugoti dailias kūno formas. Taip pat šie vaisiai valo kepenis, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
► Brokoliniai kopūstai – antioksidantų užtaisas
Brokoliniuose kopūstuose gausu vitamino C, kuris skaistina odą. Taip pat šios daržovės vadinamos organizmo šluota, nes pašalina iš organizmo šlakus, negyvas ląsteles, sunkiuosius metalus ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje (daugiau patarimų, kaip iš organizmo valyti šlakus, rasite čia). Brokoliniai kopūstai taip pat kovoja su onkologiniais susirgimais. Jeigu nemėgstate šių daržovių, būtinai įtraukite į valgiaraštį kitas kopūstų rūšis, tarkime, žiedinius, lapinius, briuselinius ir t. t.
► Kuo naudingi krapai ir pankoliai
Šios prieskoninės daržovės turi itin daug vitaminų ir pasižymi uždegimus malšinančiomis ypatybėmis. Krapai, kuriuos nesunku auginti ant palangės, gerina kepenų funkcijas, o pankoliuose gausu vitamino C, kuris greitai įveikia įvairias bakterijas. Tai idealūs produktai fizinei harmonijai pasiekti, tad būtinai išbandykite krapų ir pankolių arbatą arba kasdienius patiekalus gardinkite šviežiais žalumynais.
► Žaliosios arbatos kerai
Tai dar vienas puikus antioksidantų šaltinis, kurių žaliojoje arbatoje yra kur kas daugiau nei baltojoje ar juodojoje. Puodelis kvapaus gėrimo ne tik tonizuoja, bet ir padeda iš organizmo pašalinti toksinus, skysčių perteklių, suteikia energijos ir degina riebalus. Svarbiausia, skanauti be cukraus!
► Citrina – vitaminų bomba
Visi žinome, kad citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, be to, rytas, pradėtas vandeniu su citrinos griežinėliu, – puiki dienos pradžia. Citrinoje gausu medžiagų, kurios padeda atsikratyti riebalų pertekliaus, gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą, malšina alkį ir stiprina imuninę sistemą. Be to, reikia paminėti, kad vartodami citriną, atsikratysite ir organizme besikaupiančių šlakų, toksinų, sureguliuosite cukraus kiekį kraujyje.
► Česnakai ir svogūnai kovoja su mikrobais
Gal šių aitriųjų prieskoninių daržovių skonis ir nėra pats mėgstamiausias, tačiau kelios skiltelės česnako ar griežinėlis svogūno tikrai nepagadins patiekalo. Jie turi flavonoidų, kurie teigiamai veikia kepenis. Be to, tiek česnakas, tiek svogūnas saugo nuo bakterijų, malšina uždegimo požymius.
► Žalios spalvos daržovės dovanoja energiją
Harvardo universiteto mokslininkai ištyrė, kad žmonės, skanaujantys žalios spalvos daržovių, gali džiaugtis geresne nuotaika, yra kupini optimizmo ir lengviau susidoroja su stresu. Maža to, iš organizmo jos pašalina nereikalingus skysčius, druskos perteklių, teigiamai veikia kepenis. Plačiau skaitykite straipsnyje ŽALIOS SPALVOS DARŽOVĖS VALO ORGANIZMĄ.
► Kviečių želmenys – toksinų priešas
Kaip teigia „Annos Wigmore fondo“ įkūrėjas Paulius Jaruševičius, kviečių želmenys nėra salotos. Tai – žolė, todėl iš jų reikėtų spausti sultis, kurios ypač naudingos organizmui. Kviečių želmenų sultyse ne tik gausu vitaminų ir mineralų – jos valo kraują, padeda kepenims, pašalina iš organizmo toksinus... Trumpai tariant, tai puikus būdas ne tik paįvairinti valgiaraštį, bet ir gyventi kur kas sveikiau. Daugiau P. Jaruševičiaus patarimų apie sveiką mitybą rasite čia.
► Jogurto galia
Svarbu paminėti, kad natūralus kokybiškas jogurtas greitai numalšina alkį ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Be to, jame gausu gyvųjų bakterijų, teigiamai veikiančių žarnyną, gelbėjančių nuo virškinimo sutrikimų ir stiprinančių imuninį atsaką įvairioms ligoms.