Kokie produktai sukelia galvos skausmą

Maistas / Fotolia nuotr.
Maistas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-02-05 09:00
AA

Specialistai sako, kad paprastas maistas ne tik pigesnis, bet ir naudingesnis mūsų sveikatai, nei neva įvairūs delikatesai. Pastaruosiuose gausu riebalų, nuo kurių mūsų cholesterolio kiekis šokteli į neregėtas aukštumas, druskos, keliančios kraujo spaudimą, įvairių skonio ir kvapo stipriklių, lemiančių nemalonų galvos skausmą.

Taigi, kodėl ir kokie produktai sukelia migreninius sopulius?

Pabrėžiama, kad didelę įtaką čia daro maistas, kuriame yra amino rūgšties tiramino dėl kurio iš pradžių biologiškai aktyvios medžiagos priverčia susitraukti, o po to išsiplėsti smegenų kraujagysles, dėl to ir pradeda skaudėti galvą. Tiraminas suteikia puikų skonį sūriams, jautienai, rūkytai žuviai, krabams, įvairioms dešroms bei kitiems žuvies ir mėsos patiekalams, taip marinuotiems, sūdytiems produktams, padažams, tiramino aptinkama ir citrusiniuose vaisiuose, ananasuose, bananuose, riešutuose, avokaduose. 

Nekaltas šokoladas, kava ir alkoholis

Štai viena didžiulė trijulė, kuri kaipmat gali sukelti nemenką galvos skausmą. Galvojate, kad šokoladas yra puikus pasirinkimas? Mes nesiginčijame. Tačiau reikia žinoti tam tikrus dalykus ir juodojo šokolado geriau nepadauginti. Teigiama, kad šokoladas, kuriame itin daug kakavos, yra migrenos provokatorius. Susirūpinti turėtų ir kavos maniakai, kadangi kofeinas sukelia priklausomybę, be to, jo aptinkama ir kolos gėrime, arbatoje, kakavoje.

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Štai alkoholis jau savaime suprantama, kodėl grasina sveikatos problemomis. Negalvokite, kad jeigu kitą rytą nekankina pagirios, tuomet viskas gerai. Specialistai pažymi, kad dažniausiai raudonas vynas, šampanas ir tamsus alus tampa migrenos provokatoriais.

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Klastinga liga – lėtinė maisto alergija: žmogų kamuoja migrena, didėja antsvoris

Kinų maistas

Atrodo beprotiškai skanu, ar ne? Tačiau kinų maistas bene labiausiai prisotinamas natrio glutamato, t. y. skonio ir aromato stirpiklių. Ir nereikia galvoti, kad jo randama tik pigiame greitajame maiste, kadangi iš tikrųjų jo gausu ir kasdieniuose produktuose, tačiau daugiausia – traškučiuose, padažuose, mėsos gaminiuose, jūrų gėrybėse, įvairiuose sūriuose ir pan.

Kitas dalykas, kinų virtuvėje neišvengiama sojų ir kitų padažų, kuriuose gausu cukraus ir druskos, sukeliančios dehidrataciją ir, kaip jau minėjome, galvos skausmą.

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Dešros ir cukrus

Šiuose mėsos gaminiuose rasime medžiagų, suteikiančių viliojančią rožinę spalvą, daug druskos, kenksmingų priedų, todėl reikėtų vengti tokio maisto, ypač, jeigu siekiate gyventi sveikiau. Kita bėda – slaptas cukrus ir dirbtiniai saldikliai, pavyzdžiui, aspartamas. Jų rasite net ten, kur nesitikite, tarkime, duonoje, o šie paprastieji angliavandeniai yra kalti dėl cukraus kiekio kraujyje šuolių, sukeliančių galvos skausmą ir nuovargį.

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: Kam vyriškos smegenys teikia pirmenybę – maistui ar seksui?

Sūris

Jau savaime sūris turi ypatybę sukelti galvos skausmą, o jeigu dar jį skanausite su riešutais ar alkoholiniais gėrimais... Daugiausiai kritikos strėlių lekia brandintiems sūriams, pavyzdžiui, parmezanui, pelėsiniams, šveicariškiems sūriams, čederiui, fetai, bri, gorgonzolai. 

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Kokie dar produktai provokuoja galvos skausmą?

Žemės riešutai, žemės riešutų sviestas, įvairūs kiti riešutai, pica, bulvių traškučiai, vištos kepenėlės ir kiti subproduktai, rūkyta, sūdyta žuvis, spurgos, pyragėliai, krekeriai, saldumynai, kai kurie džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, figos, razinos, konservuotos sriubos, sultiniai, kofeino turintys produktai, pieniškos dešrelės, dešrainiai, mėsainiai, sūrainiai. 

Šokoladas / Fotolia nuotr.

Tiesa, nereikia galvoti, kad negalite valgyti nė vieno iš išvardytų produktų. Paprasčiausia į tam tikrą maistą reikia žvelgti atsargiai ir mėgautis saikingai.