Kokios daržovės gerina nuotaiką, o kokios – stiprina imunitetą?

Sveika mityba / Vida Press nuotr.
Sveika mityba / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kuria siekiama atkreipti Europos šalių gyventojų dėmesį į mitybos įtaką sveikatai. Tai puiki proga su homeopate ir gydomosios mitybos specialiste Deimante Rapalyte prisiminti sveiko raciono pamatą – daržoves. Kurios iš jų gerina nuotaiką, o kurios būtinos daug laiko biuruose praleidžiantiems žmonėms?

„Šiuolaikinių žmonių gyvensena kardinaliai pasikeitė nuo praeito dešimtmečio: tempas greitesnis, o ir streso patiriama daugiau. Deja, to pasekmė – lėtinės ligos, psichologiniai susirgimai. Tad labai džiaugiuosi, kad, nepaisant daugelio mitybos madų, pasaulį užkariavo sveikos mitybos mada. Manau, kad tam turėjo įtakos pasaulinės tendencijos, kurios jau kelerius metus vyravo kai kuriuose Vakarų Europos šalyse, Australijoje ar Vakarų Amerikoje“, – sako D. Rapalytė.

Raugintų daržovių nauda

Sveikos gyvensenos šalininkai žino, kad natūralus organizmui naudingų vitaminų, mineralų, mikroelementų ir ląstelienos šaltinis yra daržovės. Vis tik mūsų šalyje šviežių gėrybių sezonas yra gana trumpas, tad žiemai jos nuo seno ruošiamos termiškai ar kitaip apdorojant, pavyzdžiui, rauginant. Mitybos specialistė priduria, kad raugintos daržovės organizmui išties naudingos.

„Raugintos daržovės turi gerųjų žarnyno bakterijų, kitaip vadinamų probiotikais. Šios natūralios bakterijos padeda atkurti mūsų organizmo sveiką žarnyno terpę, pagerinti virškinimą, odos būklę ir net nuotaiką“, – sako D. Rapalytė.

Imunitetui stiprinti – žalios spalvos, nuotaikai pagerinti – ryškiaspalvės daržovės

Šiuo metų laiku ypatingai rekomenduojama vartoti žalių daržovių.

Būtent žalios spalvos daržovėms mitybos specialistė negaili liaupsių. Anot jos, žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, visą dieną dirbantiems uždarose patalpose ir gaunantiems mažai saulės šviesos, šiuo metų laiku ypatingai rekomenduojama vartoti kuo daugiau šių daržovių. Mat jose esantis chlorofilas suteikia energijos, padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, padidina geležies kiekį kraujyje. Jis taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, todėl itin svarbu jo pakankamai gauti, kai aplink siaučia peršalimo ligos.

„Ypač daug chlorofilo yra salotose ir agurkuose. Be to, salotose gausu vitaminų C ir E, folio rūgšties, antioksidantų beta-karoteno ir likopeno. Jos taip pat yra puikus skaidulų, kurios gerina virškinimą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šaltinis. O lietuvių mėgstami agurkai pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis: jie puikiai drėkina organizmą ir valo toksinus. Juose taip pat gausu mineralų magnio, silicio, kalio, kurie labai reikalingi mūsų odos grožiui ir sveikatai palaikyti.“

Tuo tarpu besiskundžiantiems prasta nuotaika mitybos specialistė turi kiek netikėtą pasiūlymą – rinktis kuo daugiau oranžinės ir geltonos spalvos daržovių. Ryški jų spalva suteikia energijos bei gerina nuotaiką.

Sveika mityba – subalansuota mityba

Galiausiai, Europos sveikos mitybos dienos proga, D. Rapalytė nori atkreipti dėmesį į tai, kad sveika mityba nėra apribota dieta, kaip neretai mano aklai madų besivaikantys, ir ypač jauni, žmonės.

„Pastebiu, kad neretai supainiojami sveikos ir sporto mitybos terminai, nors tai iš tikrųjų yra dvi skirtingos rūšys. Sveika mityba nėra griežta dieta – tai subalansuota mityba, o jos racione turėtų būti gausu maistingų medžiagų ir įvairių maisto produktų.“