Kokios lietuviškų Velykų tradicijos nustebino Gian Lucą Demarco?

Šefas Gian Luca Demarco/Organizatorių nuotr.
Šefas Gian Luca Demarco/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Sulaikę kvapą laukiame atriedančių Velykų, o kad laukti būtų lengviau, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia pažvelgti, kaip Velykos švenčiamos Italijoje – šalyje, kur ši šventė itin svarbi. Jau vienuolika metų Lietuvoje gyvenantis žinomas virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco pasakoja, kaip Velykos švenčiamos jo gimtinėje, koks patiekalas garuoja ant kiekvienos šeimos stalo ir kokios mūsų šalies tradicijos jį nustebino.

Kaip Velykas švenčia italai?

Italijoje Velykos – itin svarbi šventė. Ji žymi ne tik prisikėlimą ir naują pradžią, bet ir pasninko pabaigą. Tad po velykinių Mišių keliaujame prie vaišėmis nukrauto stalo. Švęsti susirenka visa šeima ir net nepajuntame, kaip pietūs virsta vakariene. Valgome, bendraujame ir tiesiog būname drauge – susėdę prie pietų stalo nuo jo dažnai pakylame jau gerokai po vidurnakčio. Bendras visų šeimininkių tikslas – kad svečiai namo grįžtų priaugę bent kelis kilogramus!

Kokie patiekalai garuoja ant šventinio Velykų stalo?

Tradiciškai ant Velykų stalo garuoja ėriena. Nors skirtinguose šalies regionuose receptai skiriasi, tai vienas svarbiausių šventės akcentų – jį per Velykas rasime kiekvieno italo namuose. Ant stalo vieni kitus keičia ir itališka pasta, artišokai bei įvairūs užkandžiai. Be ėrienos, visuomet valgoma ir lazanija. Desertui tradiciškai patiekiama colomba – taiką simbolizuojančio balandžio formos pyragas. Tiesa, jį dažniausiai ragauja suaugusieji, vaikams kur kas labiau patinka šokoladiniai kiaušiniai. Velykų bobutės Italijoje nėra, šokoladinių kiaušinių atneša svečiai. Artimieji į namus jų prinešdavo tiek daug, kad valgydavome dar du mėnesius!

Kokios Velykų tradicijos Lietuvoje jus galbūt nustebino?

Ėriena – vienas svarbiausių šventės akcentų Italijoje, todėl nustebau jos neišvydęs per pirmąsias savo Velykas Lietuvoje. Pamenu, grįždamas iš vakarienės užsukau į parduotuvę ir mažą ėrienos gabaliuką pasikepiau namuose. Nuo to laiko kasmet per Velykas ėriuką gaminu pats.

Šiandien mūsų šeimos Velykos – lietuviškai itališkos. Margučių dažymas ir ridenimas – gražiausia šios šventės tradicija, kurią atradau Lietuvoje. Mūsų šeimai taip pat labai svarbi kelionė pas močiutę, kuri gamina maistą bent trisdešimčiai žmonių, – o šeimyna juk gerokai mažesnė!

„Deluxe“ – šventinė „Lidl“ maisto produktų linija, kurios asortimentą sudaro kiekvienam prieinami ir lengvai paruošiami ištaigingi patiekalai, reti delikatesai bei išrankiausiam skoniui įtiksiančios dovanos.

Desertas tiramisu:

Desertas tiramisu/Organizatorių nuotr.
Desertas tiramisu/Organizatorių nuotr.

Paštetų rinkinys:

Paštetų rinkinys/Organizatorių nuotr.
Paštetų rinkinys/Organizatorių nuotr.

Sūris „Pont L’Évêque“:

Sūris PONT L'ÉVÉQUE/Organizatorių nuotr.
Sūris PONT L'ÉVÉQUE/Organizatorių nuotr.
Nurodyti produktai – visose „Lidl“ parduotuvėse nuo balandžio 8d.