Kokiuose maisto produktuose yra daugiausia vandens?
Sunkiai susidorojate su užduotimi išgerti 8 stiklines vandens? Tuomet gal padės maistas, kuriame yra vandens? Taip būsite aprūpinti skysčiais ir išvengsite dehidratacijos.
Skysčiai mūsų organizmui reikalingi ne tik dėl geros savijautos – vanduo skaistina odą, gerina virškinimą, reguliuoja medžiagų apykaitą ir net padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Kaip tikina dietologė ir mitybos specialistė Bonnie Giller, maistas gali sudaryti net 20 proc. skysčių dozės.
Kodėl vanduo toks svarbus? Visų pirma, dėl jo trūkumo galime jausti burnoje sausumą, nenumaldomą troškulį, skųstis sausa oda, sausėjančiomis akimis, skaudančiais sąnariais, dažniau sirgti ir patirti begalę kitų nemalonių faktorių.
Taigi, jeigu su vandeniu jūsų santykiai yra komplikuoti, pabandykite įtraukti į valgiaraštį šiuos produktus:
Agurkai
Juose yra net 97 proc. vandens. Taip pat tai puikus skanėstas visoms, kurios nori įnešti į savo mitybą gaivumo – valgykite su humusu, graikišku jogurtu ar balzaminiu actu. Galite net įsimesti kelis griežinėlius į vandenį, kad suteiktumėte jam malonų skonį ir aromatą.
Ridikėliai
Netikėta, tačiau ridikėliuose, be daugybės mineralų ir vitaminų, aptiksime ir 95 proc. vandens. Valgykite vienus arba su salotomis.
Pomidorai
Ponai pomidorai tinka salotoms, sriuboms, sumuštiniams ir juose net 94,5 proc. vandens. Vyšniniai pomidoriukai ne tik gardūs, bet ir puikiai tinka užkąsti, tarkime, juos galite maišyti su mocarelos sūriu ir bazilikais.
Taip pat skaitykite: Prof. Liudvikos Laimos Griciūtės priešvėžinė mityba: ką valgyti ir ko vengti
Žaliosios paprikos
Paprikos, nesvarbu, kokių spalvų bebūtų – raudonos, oranžinės, geltonos ar žalios, visų pirma, puikiai stiprina imunitetą, kadangi jose gausu vitamino C ir įvairių antioksidantų. Tačiau verta žinoti, kad žaliosios paprikos turi bene daugiausiai vandens – net 94 proc. (palyginti kitos – 92 proc.).
Arbūzai
Visi puikiai žinome, kad arbūzai atgaivina ištroškusį organizmą. Ir nieko keisto, juk juos sudaro 92 proc. vandens. Verta žinoti, kad arbūzuose rasime ir didelį kiekį antioksidanto likopeno, kovojančio su vėžinėmis ląstelėmis. Jeigu arbūzai jums ne prie širdies, tuomet rinkitės pomidorus – juose taip pat itin daug šio antioksidanto.
Greipfrutai
Mokslininkai apie greipfrutus kalba prieštaringai – žinia, jie tinka ne kiekvienam, tačiau rašoma, jog šie citrusiniai vaisiai degina riebalus, padeda numesti svorį, netgi stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir turi išties daug vandens savo sudėtyje – 90,5 proc.