Kopūstai. Nebrangu, gardu, sotu!
Valgiai iš daržo karalių kopūstų niekada neatsibosta, nes yra devynios galybės jų patiekalų receptų. Ir kol kopūstai dar švieži, traškūs ir turi daug naudingų medžiagų, kirskite į sveikatą. Be to, toks valgis daug neatsieis, o tai mus, šeimininkes, irgi džiugina.
Raudonųjų kopūstų salotos
Jums reikės: vidutinio raudonojo kopūsto, 2 didelių obuolių, morkos, 150 g graikinių riešutų, šaukšto nutarkuotų žaliosios citrinos žievelių, 4 šaukštų obuolių sidro acto, 4 šaukštų graikiško jogurto, 2 šaukštų medaus, saujelės konservuotų avinžirnių, šaukšto moliūgų sėklų, pagal skonį druskos.
- Graikinius riešutus nuplaukite, nusausinkite, sukapokite ir ant didelės liepsnos paskrudinkite sausoje keptuvėje vis maišydami, kad nepridegtų.
- Keptus riešutus atvėsinkite.
- Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, ir pašalinę sėklalizdžius, supjaustykite šiaudeliais.
- Morką nulupkite, taip pat supjaustykite plonais pailgais gabalėliais.
- Kopūstą nuplaukite ir stambia trintuve sutarkuokite šiaudeliais į didelį dubenį.
- Ten pat suberkite obuolius, morkas, riešutus, nuvarvintus konservuotus avinžirnius ir gerai išmaišykite.
- Medų pašildykite vonelėje virš garų, sumaišykite su obuolių sidro actu ir jogurtu.
- Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite nutarkuotomis žaliosios citrinos žievelėmis ir supilkite ant salotų.
- Tiekite su moliūgų sėklomis.
Sotusis apkepas
Jums reikės: apie kilogramą kopūsto, 800 g bulvių, 200 ml sultinio, 300 g brandinto sūrio, 2 didelių svogūnų, 5 kumpio juostelių, 2 šaukštų kapotų petražolių, nedidelės cukinijos, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, sukapokite.
- Sūrį sutarkuokite stambia trintuve į gilų indą. Kopūstą supjaustykite.
- Gilioje keptuvėje užvirkite sultinį, suberkite kopūstus ir kaitinkite, kol suminkštės. Nuvarvinkite į dubenį ir atvėsinkite.
- Kitoje keptuvėje paskrudinkite kumpio gabalėlius, iki taps traškūs, sumaišykite su kopūstais ir sūriu.
- Į keptuvėje nuo kumpio likusius riebalus suberkite svogūnus ir pakepkite. Kai pakvips, suberkite bulves ir pakepkite, kol suminkštės.
- Karščiui atsparią kepimo formą ištepkite riebalais, krėskite trečdalį bulvių mišinio, pagardinkite pipirais, pasūdykite. Berkite trečdalį sūrio, krėskite trečdalį kopūstų masės ir vėl sluoksniuokite, kol produktai baigsis. Dalį sūrio atidėkite.
- Ant viršaus berkite petražolių, išdėliokite griežinėliais pjaustytas cukinijas, uždenkite kepimo formą folija ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 min. Apkepą apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite dar 5 min.
Daržovių sriuba
Jums reikės: pusės vidutinio kopūsto, 500 ml vištienos sultinio, 4 bulvių, morkos, 100 g rūkyto kumpio, nedidelės cukinijos, poro, 4 skiltelių česnako, 2 šaukštų petražolių, šaukšto rozmarino, šaukšto sviesto, 2 šaukštelių garstyčių, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus.
- Kopūstą nuplaukite ir sutarkuokite.
- Porą ir kumpį sukapokite nedideliais gabalėliais. Cukiniją ir bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Česnakus išspauskite česnakų traiškytuvu.
- Keptuvėje užkaitinkite sviestą, įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite poro gabalėlius ir rozmariną.
- Porams suminkštėjus ir pakvipus rozmarinui, suberkite cukinijas, sukrėskite česnakus ir kaitinkite. Kai daržovės suminkštės, suberkite bulves ir kumpį.
- Kaitinkite maišydami, kol kumpis šiek tiek apskrus, supilkite sultinį.
- Apie 10 min. pakaitinę įmaišykite garstyčias ir sumažinę kaitrą virkite tol, kol bulvės suminkštės.
- Šakute keletą bulvių kubelių pertrinkite, kad sriuba taptų tirštesnė.
- Ją pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, galiausiai suberkite kopūstus. Pakaitinkite keletą minučių, kad suminkštėtų, bet neištižtų.
- Jei sriuba per sūri (jei kumpis buvo aštrus), įpilkite dar šiek tiek vandens ir pavirkite.
Pikantiškos salotos
Jums reikės: mažo kopūsto (apie 350 g), nedidelės žalios ir nedidelės geltonos saldžiosios paprikos, 2 mažų morkų, ketvirtadalio kokoso riešuto minkštimo, mažos aitriosios paprikos, 3 šaukštų aliejaus, pagal skonį kario, šaukštelio šviežių citrinos sulčių, pusės šaukštelio garstyčių sėklų, 2 skiltelių česnako, trečdalio šaukštelio cukraus, druskos ir pipirų.
- Kopūstą nuplaukite ir stambiai sutarkuokite.
- Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite smulkia trintuve.
- Paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinę sėklalizdžius sukapokite plonais ilgais šiaudeliais.
- Aitriąją papriką išvalykite, supjaustykite.
- Susmulkinkite česnakus, kokosą smulkiai sutarkuokite.
- Keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite garstyčias, karį, kapotą aitriąją papriką ir vis maišydami kepkite, kol išsiskleis prieskonių kvapai.
- Į keptuvę suberkite kopūstus, morkas, paprikas ir maišydami kepkite maždaug 2–3 minutes, kad daržovės sušiltų, bet liktų traškios ir neištižtų.
- Nukaiskite, sukrėskite į salotų indą ir gerai permaišykite.
- Pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite, supilkite citrinos sultis, suberkite kokosų drožles ir vėl išmaišykite.
Kopūstų troškinys
Jums reikės: 1,7 l daržovių sultinio, 200 g arba ketvirtadalio vidutinio kopūsto, 2 morkų, didelio svogūno, 3 laiškinio svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, vidutinio dydžio baklažano, saujelės pievagrybių, raudonos saldžiosios paprikos, 2 laurų lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Kopūstą, baklažaną ir saldžiąją papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Morkas nuplaukite, nulupkite ir susmulkinkite.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
- Česnakus nulupkite ir sutraiškykite traiškytuvu arba peiliu.
- Keptuvėje pakepinkite česnakus, suberkite morkas ir maišydami kepkite maždaug 2 min. Suberkite baklažanus, paprikas, svogūnus ir kepkite dar 5 minutes, kol gražiai parus ir pradės skleisti kvapą.
- Į keptuvę supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelius, pagal skonį berkite druskos, pipirų ir, uždengę keptuvę dangčiu, troškinkite nustatę nedidelę kaitrą maždaug pusvalandį.
- Suberkite kopūstus, nuvalytus smulkintus pievagrybius ir dar 10 min. pakaitinkite. Kai kopūstai suminkštės, išgriebkite laurų lapelius, suberkite kapotus laiškinius svogūnus ir patiekite.