Kopūstus mes mėgstame!
Todėl, kad jie gerai dera, sezono metu nebrangūs, tinkamai laikomi ilgai negenda ir nevysta, be to, galima pasiruošti įvairiausių patiekalų – nuo salotų, blynelių iki pikantiškų keptų gardumynų. Paieškojome jums įdomesnių receptų.
Marinuoti kepti kopūstai
Jums reikės: nemažo baltagūžio kopūsto, 2 galvų česnako, 4 pomidorų, cukinijos, 250 g minkšto sūrio (pvz., fetos), šaukštelio bazilikų, šaukšto riebios grietinės, 2 šaukštų aliejaus (kepti).
Marinatui: gabalėlio aitriosios paprikos, pusės stiklinės alyvuogių aliejaus, po 2 šaukštus citrinos sulčių ir medaus, šaukštelio Provanso žolelių mišinio, 3 skiltelių česnako, šaukštelio smulkintų šviežių čiobrelių.
- Kopūstą supjaustykite stambiais gabalais, cukiniją – griežinėliais, česnakų galvas padalykite pusiau.
- Visas daržoves ir prieskonius išdėliokite plokščiame dubenyje.
- Sūrį sutrinkite šakute iki vientisos masės, įmaišykite grietinę ir bazilikus, jeigu reikia, pasūdykite.
- Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
- Marinatui česnakus nulupkite, sukapokite ir sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinų sultimis ir žolelėmis. Juo užpilkite daržoves ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Marinuotas daržoves su pomidorais dėkite į kepimo indą, apšlakstykite likusiu marinatu ir iškepkite orkaitėje grilio režimu arba ant grotelių.
- Teikite su sūrio pagardu.
Salotos su sūriu
Jums reikės: mažo raudongūžio kopūsto, 2 didesnių morkų, pusės stiklinės graikinių riešutų, 80 g kietojo sūrio, 100 g šoninės arba kumpio, ryšulėlio šviežių prieskoninių žolelių.
Užpilui: 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, šaukštelio pesto padažo, 2 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Šoninę arba kumpį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol apskrus.
- Kopūstą sutarkuokite smulkesne, morkas – stambesne trintuve, suberkite į dubenį, pasūdykite ir pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų.
- Žoleles nuplaukite, nusausinkite, sukapokite.
- Riešutus paskrudinkite, taip pat sukapokite.
- Kopūstus gerai sumaišykite su šonine, riešutais, kapotomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu.
- Užpilui česnakus susmulkinkite ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės su aliejumi, citrinų sultimis, pestu.
- Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite salotas.
Vištienos sriuba su kopūstais
Jums reikės: 600 g vištienos be odelės ir kaulų, pusės vidutinio kopūsto, 3 morkos, 2 pomidorų, paprikos, 3 šaukštų laiškinių česnakų, šaukšto šviežio baziliko, 3 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, pipirų, cukraus, citrinos sulčių.
- Vištieną sudėkite į didelį puodą, užpilkite maždaug 1,5 litro vandens ir užkaiskite. Virkite apie 20 min., kol mėsa suminkštės.
- Per tą laiką kopūstą sutarkuokite arba stambiai supjaustykite, morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Taip pat susmulkinkite pomidorus.
- Išvirusią mėsą išgriebkite, į likusį sultinį suberkite daržoves ir prieskonius ir dar 15 min. pavirkite.
- Vištieną susmulkinkite, su trupučiu aliejaus apkepkite orkaitėje.
- Atvėsinkite, suberkite į dubenėlius.
- Ant viršaus pilkite po samtį sriubos.
- Tiekite su grietine arba graikišku jogurtu ir baltos duonos riekele.
Sveikuolių blyneliai
Jums reikės: 200 g šviežio tarkuoto kopūsto, saujelės špinatų, poro, 2 bulvių, šaukšto sviesto, kiaušinio, šaukšto įvairių kapotų žalumynų, 3 šaukštų avižinių dribsnių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Bulves nulupkite, sutarkuokite.
- Porą supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.
- Į porų troškinį suberkite kopūsto tarkius ir kepkite ant mažos ugnies, iki šiek tiek suminkštės, bet neištiš. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Paruoštą atvėsintą masę sumaišykite su nusunktomis tarkuotomis bulvėmis, įmuškite kiaušinį, berkite avižinių dribsnių ir žalumynų. Viską gerai išmaišykite.
- Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite blynelius, juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą formą ir be riebalų kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
- Valgykite su mėgstamu padažu ar grietine.
Lietiniai su kopūstais
Jums reikės: didelio kiaušinio, 3 šaukštų miltų, 100 ml pieno, žiupsnelio druskos, sviesto (kepti), kelių šaukštų žalumynų.
Įdarui: 500 g šviežių baltagūžių kopūstų, 2 svogūnų, raudonos saldžiosios paprikos, 2 morkų, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukšto sviesto.
- Iš kiaušinio, miltų, vandens, žolelių ir druskos elektriniu plakikliu užmaišykite tešlą, apie 20–30 min. palaukite, kol miltai išbrinks, ir vidutinio dydžio keptuvėje iškepkite lietinius.
- Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir susmulkinkite.
- Kopūstus supjaustykite, morkas sutarkuokite.
- Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus, suberkite kopūstus, kitas daržoves, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite, kol suminkštės.
- Gautą masę atvėsinkite.
- Ant lietinių krėskite įdaro, juos susukite, išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje ne ilgiau nei 20 min.
- Skanu tiekti su pomidorais ir bazilikų lapeliais.