Kūčioms kepame su Beata
Didžiosios metų šventės lyg mūsų gyvenimo knygos skirtukai. Jie gelbsti, kai, įsipainioję į kasdienių darbų tinklą, nebepastebime, kaip neįtikėtinai sulyso dar metų pradžioje rubuiliu išvadintas sieninis kalendorius. Kiekviena šventė turi savo ambasadorius - patiekalus. Užgavėnes - tai blynai, Jonines siejame su mėsos kepsniais ant žarijų, o pagalvojus apie Kūčias užuodžiame džiovintų grybų ir kepamų svogūnų kvapą.
Kaip ir kiekviena namų šeimininkė, aš taip pat iš vaikystės atsinešiau Kūčių vakarienės paveikslą, kurį kasmet piešiu iš naujo. Mano Kūčios – tai didelis stalas, prie kurio susirenka šeima. Tai tradicija, kurios neatsiejama dalis – tradicinių ir naujų patiekalų derinimas.
Suprantu daugelį šeimininkių, kurias apima baimė, kad nesugebės pagaminti dvylikos šventinių patiekalų, kurie bus ir skanūs, ir sveiki. Atminkit, švenčių maistas turi būti kuo įvairesnis, tačiau vaišių gausoje visuomet turi nugalėti sveiko proto ir saiko sąjunga. Jei jau ką nors kepsit, tai kepkit teisingai – gerai įkaitinkime keptuvę ir pasirinkime kepimui tinkamą aliejų. Aš paprastai kepimui renkuosi „Obelių“ rapsų aliejų.
Siūlau kelis patiekalus, kurie galbūt praturtins ir jūsų stalą.
Kepta skumbrė Kūčioms
Reikės: marinatui:
- 1 raudonas svogūnas
- 150 ml raudono vyno acto
- 150 ml vandens
- 2 morkos
- 1 šaukštas kumino
- 1 šaukštas kalendros
- „Obelių“ rapsų aliejaus kepimui
- 3 (nekupini) šaukštai cukraus
Žuviai:
- 2 skumbrės žalios
- Pusė šaukštelio malto kumino
- Pusė šaukštelio maltos kalendros
- „Obelių“ rapsų aliejaus kepimui
- Juodųjų pipirų
- Druskos
Kaip paruošti:
- Pirmiausia pasiruošiam marinatą.
- Keptuvėje su trupučiu „Obelių“ rapsų aliejaus paskrudinam prieskonius, kol pradeda sklisti aromatas.
- Tada pilam šiek tiek rapsų aliejaus ir dedam supjaustytą svogūną, leidžiam jam truputį suminkštėti.
- Dedam supjaustytas morkas, leidžiam joms truputėlį suminkštėti. Ir pilam actą, cukrų, vandenį, leidžiam viskam pavirti vieną kitą minutę.
- Tada pilam į indą platų, kuriame vėliau tilptų žuvis. Marinato paragaukite, jis turi būti gana ryškaus skonio, pasireguliuokite skonį pagal save…
- Žuvies filė pabarstom druska, pipirais ir malta kalendra bei kuminu. Apkepame keptuvėje su trupučiu „Obelių“ rapsų aliejaus, bet vos po kelias minutes iš vienos ir kitos pusės, neperkepam.
- Tada iškeptą žuvį dedam į marinatą ir leidžiame jame pabūti keletą valandų.
Valgom kambario temperatūros.
Kepsneliai su jogurtiniu padažu
Reikės:
- 2 saujų avinžirnių
- 5 morkų
- 3 burokėlių
- 2 kiaušinių
- 0.5 šaukštelio ciberžolės
- 0.5 šaukštelio kumino
- 4 šaukštų sezamo sėklų
- Druskos, juodųjų pipirų
- „Obelių“ rapsų aliejaus kepimui
Padažui
- 180–200 g graikiško jogurto
- Poros šaukštų natūralaus jogurto be priedų (pasirinktinai)
- Didelės skiltelės česnako
- Pusės trumpavaisio agurko
- Pusės ryšulėlio petražolių
- Druskos, juodųjų pipirų
Išvirkite avinžirnius pagal rekomendacijas ant pakuotės (neužmirškite, jog prieš verdant juos teks pamirkyti 8–12 val.). Virtus avinžirnius sumalkite mėsmale arba maisto smulkintuvu.
Morkas ir burokėlius nuskuskite, sutarkuokite smulkia tarka, tarkius nusunkite. Sultis galite išgerti, o tarkius dėkite į dubenį su avinžirniais.
Į masę įmuškite du kiaušinius, berkite prieskonius ir gerai išmaišykite (rankomis tai pavyks geriausiai).
Keptuvėje įkaitinkite“Obelių“ rapsų aliejų.
Rankomis formuokite kepsnelius, kiekvieną jų apvoliokite sezamo sėklose ir kepkite.
Jei norite, kad padažas būtų skystesnis, graikišką jogurtą sumaišykite su natūraliu. Dėkite smulkiai sukapotą česnaką, pasmulkintas petražoles, druskos, pipirų.
Agurką nulupkite ir sutarkuokite stambia (burokine) tarka, dėkite į padažą ir viską išmaišykite. Paragaukite, pagal skonį papildykite trūkstamais ingredientais.
Paruoštus kepsnelius patiekite su jogurtiniu padažu ir/ar pomidorų salotomis.
Burokėlių mišrainė su miško ir sodo gėrybėmis Kūčioms
Reikės:
- 4 burokėlių (keptų ar virtų)
- 150 g tamsiai žalių lęšių, kuriuos reikia išvirti
- 1 šakelės čiobrelio (lęšiams virti)
- Saliero (lęšiams virti)
- 0.5 svogūno (lęšiams virti)
- 1 lauro lapo (lęšiams virti)
- Kelių grūdelių juodųjų pipirų (lęšiams virti)
- Svogūno (jei norite, galite kepinti, bet galite tik su grybais ir vaisiais apsieiti)
- Džiovintų baravykų (saujelė, užpilti vandeniu ir pamirkyti apie 10 min)
- Džiovintų obuolių saujos
- Džiovintų kriaušių saujos
- juodųjų pipirų.
- Šiek tiek druskos
- Citrinos sulčių
- „Obelių“ rapsų aliejaus kepimui
Kaip paruošti:
Lęšius išvirti su prieskoninėm daržovėm: svogūnas, salieras, taip pat lauro lapas, pipirai. Verda apie 30 min. Svarbu nepervirti.
Grybus užpilti su karštu vandeniu ir palikti išbrinkti.
Keptuvėje ant nedidelės ugnies „Obelių“ rapsų aliejuje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną, tuomet dėti smulkiai supjaustytus grybus, džiovintus obuolius ir kriaušes (jei pastarieji yra labai sausi, juos taip pat galima pamirkyti vandenyje.).
Jau minkštus svogūnus pakepinti kartu su obuoliais, kriaušėms ir grybais. Įdėti druskos ir pipirų.
Burokėlius supjaustyti kvadratėliais ar kaip norite. Sumaišyti su išvirtais ir atvėsintai lęšiais, ir užpilti atvėsusiais svogūnais, grybais ir vaisių mase, sumaišyti. Rūgštelei naudoti citrinos sultis arba balzamiko actą, kuris, manau, labai čia ne pro šoną…