Kulinarijos pamokėlė: ruošiame falafelius
Jei niekada nebandėte gaminti falafelių, tikrai verta pamėginti. Tai gardus ir maistingas patiekalas – tinkamas ir sau, ir svečiams pavaišinti.
Falafeliai – tai senas, tradicinis, iš arabų kraštų atkeliavęs patiekalas. Manoma, kad senovėje šiuose kraštuose per ramadaną jais pakeisdavo mėsą.
Tradiciniai falafeliai ruošiami iš maltų avinžirnių (kartais pupų) ir kepami aliejuje. Arabai juos paprastai valgo su rytietiška duona pita, lavašu, tahini pasta (gaminama iš sezamų), jogurto ir kitokiais padažais, įvairiomis daržovėmis. Falafeliai gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Gali būti ir garnyras.
Paruošti falafelius nesudėtinga. Taigi pasiraitokime rankoves ir pirmyn!..
Produktai:
• 2 mažos skardinės (po 265 g nuvarvintų) avinžirnių,
• svogūnas,
• česnako skiltelė,
• ½ pluoštelio petražolių,
• 1 šaukštelis kuminų,
• druskos, uoginių paprikų,
• 4–5 šaukštai miltų,
• 2–3 šaukštai sezamų,
• 500 ml aliejaus (kepimui).
Kaip gaminti
1. Avinžirnius nuvarvinkite per tinklelį, gerai nukratykite.
2. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Petražoles nuplaukite ir nukratykite. Lapelius nuskinkite ir smulkiai supjaustykite.
3. Avinžirnius sutrinkite, įmaišykite svogūnų, česnakų, petražolių, pasūdykite, pagardinkite kuminais ir uoginėmis paprikomis. Įberkite miltų. Sudrėkintomis rankomis suformuokite nedidelius (maždaug graikinio riešuto dydžio) rutuliukus ir į kiekvieną įspauskite šiek tiek sezamų sėklų.
4. Puode įkaitinkite aliejų (jo reikia tiek, kad visiškai apsemtų falafelius), sudėkite rutuliukus ir kepkite apie 6–7 min. (kol gražiai apskrus). Ištraukite ir sudėkite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų. Paskui sudėkite į dubenį ir galite tiekti.
P. S. Iš tiesų šis receptas tik preliminarus. Falafelių ruošimo receptų esama daugybė. Svarbu, kad išliktų pagrindiniai produktai. Na, o prieskonius galite keisti. Į falafelių masę taip pat mėginkite įmaišyti ir įvairių sėklų, smulkintų riešutų, daržovių... Eksperimentuokite!
Pagardai
Kaip minėjome, falafeliai labai gardu ir pikantiška su įvairiais padažais. Siūlome paragauti jų su kario ir mėtų padažais.
► Kario padažui:
• žalioji citrina su žievele,
• 100 g šviežio minkšto sūrio,
• 3 šaukštai natūralaus jogurto,
• 3 šaukštai mangų padažo,
• 2–3 šaukštai aštrių kario miltelių,
• šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
• Plonai nuskuskite žaliosios citrinos žievelę, nuluptą vaisių perjaukite pusiau, iš pusės išspauskite sultis. Sūrį sumaišykite su jogurtu, pusės citrinos sultimis, mangų padažu ir kario milteliais, pasūdykite, įberkite pipirų, įmaišykite žievelę ir patiekite atskirame indelyje.
► Mėtų padažui:
• 150 g grietinės,
• šlakelis žaliųjų citrinų sulčių,
• uoginių paprikų,
• šaukštelis cukraus,
• šiek tiek druskos,
• 2 šaukštai smulkiai supjaustytų šviežių mėtų lapelių.
Kaip gaminti
• Sumaišykite grietinę su trupučiu citrinų sulčių, cukrumi, smulkiai supjaustytomis mėtomis, uoginėmis paprikomis, šiek tiek pasūdykite. Patiekti papuoštą mėtų lapeliais.