Kulinarinės idėjos: ką gaminti su konservuotais pomidorais
Kaip žinia, žiemą švieži pomidorai nepasižymi ypatingu skoniu, todėl šiuo metų laiku tinkamesnis produktas eksperimentams virtuvėje – kvapūs ir sultingi savos gamybos ar pirktiniai konservuoti pomidorai.
Konservuoti pomidorai – vienas universaliausių produktų, naudojamų daugybės pasaulio šalių virtuvėse. Tokiomis savo sultyse konservuotomis daržovėmis drąsiai galima keisti bet kokį pirktinį krakmolu sutirštintą pomidorų padažą, jas tinka naudoti ruošiant įvairius šaltus ir karštus valgius, gėrimus. Bet kokiame pikantiškame marinate konservuoti pomidorai itin dera su įvairių rūšių mėsos kepsniais (ypač čirškintais ant grotelių), vytinta mėsa, fermentiniais sūriais. Konservuotais pomidorais labai tinka gardinti daržovių troškinius, mėsos irpyragėlių įdarus, paskaninti picą, makaronų valgius, karštus sumuštinius, mėsos, makaronų bei daržovių apkepus.
Šį sykį pateiksime kelis konkrečius profesionalaus kulinaro pasiūlymus toms šeimininkėms, kurios pritingi sukti galvą, kur panaudoti konservuotus pomidorus.
Šaltas padažas. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite 2–3 šaukštus smulkintų svogūnų. Sukrėskite 200 g savo sultyse konservuotų pomidorų be odelių, įdėkite trinto česnako, pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos ir maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir uždengusi apie 10 minučių pakaitinkite. Į atvėsusią masę įmaišykite virtų krevečių, smulkintų salierų lapkočių arba juodųjų alyvuogių.
Pikantiška sriuba. Puode su storu dugnu pakepinkite porą smulkintų česnako skiltelių. Sukrėskite skardinę savo sultyse konservuotų pomidorų be odelių, pagal skonį įberkite druskos bei maltų juodųjų pipirų ir virkite apie 10 minučių. Nedideliame kiekyje šalto vandens ištirpinkite šaukštelį krakmolo, įmaišykite į sriubą ir dar porą minučių pakaitinkite. Tiekite pagardintą tarkuotu parmezanu.
Pomidorų drebučiai. Dvi skardines savo sultyse konservuotų pomidorų be odelių pertrinkite per sietelį, sukrėskite į puodą ir pakaitinkite iki virimo. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų. Kai tyrė atvės, įmaišykite nedideliame kiekyje vėsaus vandens išbrinkintą, paskui karšto vandens vonelėje ištirpintą želatiną (litrui tyrės imkite maždaug 50 g). Gautą masę supilstykite į dekoratyvius serviravimo indelius ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tiekdama ant kiekvieno drebučio uždėkite po kelis mocarelos griežinėlius, viršų apibarstykite smulkintais šviežiais bazilikais.
Ar žinote, kad...
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad konservuotuose pomidoruose esantį antioksidantą likopeną žmogaus organizmas per skrandžio gleivinę įsisavina gerokai lengviau nei esantį šviežiuose pomidoruose.