Kuri košė geriausia?
Ar dažnai pusryčiams skanaujate košę? Nors pasirodo įvairių pranešimų, kad košės nesveika ir tukina, gal visgi jos yra kur kas geriau, nei kiti mums įprasti, bet kur kas riebesni ir kaloringesni pusryčių variantai? Taigi šiandien renkamės pačią geriausią košę ir pusryčiaujame!
I vieta. Daugiausia vitaminų turi grikių košė. Apie grikius galima pasakyti labai daug naudingų dalykų (PLAČIAU SKAITYKITE STRAIPSNYJE „7 PAGIRIAMIEJI ARGUMENTAI GRIKIAMS“), todėl pusryčiams pasirinkta ši košė tikrai nenuvils. Joje daug mūsų organizmui naudingų mineralų ir vitaminų: fosforo, kalcio, geležies, cinko, vario. Visa tai itin gerina kraujo kokybę, teigiamai veikia virškinimo sistemą. A, E, PP, B grupės vitaminai stiprina kraujotaką ir širdies veiklą.
II vieta. Labiausiai smegenų veiklą gerina avižinių dribsnių košė (DAUGIAU PATARIMŲ, KAIP SUAKTYVINTI SMEGENŲ VEIKLĄ, RASITE ČIA). Joje daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su neigiamu aplinkos poveikiu, vitaminų ir nepakeičiamų aminorūgščių, stiprinančių centrinę nervų sistemą. Fosforas, kalcis ir geležis stiprina kaulus, padeda išvengti anemijos. Taip pat verta paminėti, kad avižinių dribsnių košė lengvai virškinama, valo organizmą, pasižymi antistresiniu poveikiu.
III vieta. Perlinių kruopų košė dar vadinama gražinančia koše. Tai galingas antioksidantas, o seleno, kuris mažina riziką susirgti vėžiu, perlinių kruopų košėje net tris kartus daugiau nei ryžiuose. Beje, šią košę pravartu valgyti šaltuoju sezonu, nes ji puikiai apsaugo nuo peršalimo ir kitų infekcijų. Kodėl ši košė gražina? Ogi todėl, kad aktyviai dalyvauja ir padeda gamintis kolagenui, nuo kurio priklauso odos stangrumas ir dailumas.
IV vieta. Žirnių košė įtinka net gurmanams. Joje labai daug vitamino A, kuris teigiamai veikia kaulus, plaukus, nagus, odą, regėjimą, o štai B grupės vitaminai, kurių taip pat gausu žirnių košėje, stiprina imuninę sistemą ir visą organizmą. Apskritai ankštinės kultūros dietologų vertinamos ypač teigiamai, o kai kurios jų kuo puikiausiai pakeičia mėsą.
V vieta. Kukurūzų košė gal ir nėra tokia populiari kaip anksčiau išvardytos, tačiau skonio savybėmis tikrai nenusileidžia. Ji turi mažai kalorijų ir daug vitaminų bei mineralų. B, A, PP, E vitaminai ir geležis puikiai veikia organizmą. Be to, ši košė dėl ypatingų savo savybių rekomenduojama pagyvenusiems žmonėms ir tiems, kurie mažai juda. Kukurūzų košė puikiai tiks ir mažiems vaikams, nes paprastai nesukelia alergijos.
VI vieta. Labiausiai organizmą valanti košė – ryžių. Joje daugiausia B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą. Ryžiai dažnai pavadinami dietiniu produktu, ir iš tiesų tinka besiskundžiantiems įvairiais skrandžio, žarnyno negalavimais. Ne veltui apie ryžius atsiliepiama itin teigiamai – juk jie ir maistas, ir vaistas. Be to, ryžių košė padeda iš organizmo pasišalinti toksinams ir šlakams. PLAČIAU APIE ORGANIZMO VALYMĄ SKAITYKITE ŠIUOSE STRAIPSNIUOSE:
► ORGANIZMO VALYMAS PAGAL TIBETIEČIUS,
► KADA IR KODĖL VERTA VALYTI ORGANIZMĄ,
► 7 PAPRASTI ORGANIZMO VALYMO BŪDAI,
► GREITAI PARUOŠIAMA ORGANIZMO VALYMO „ŠLUOTA“.
VII vieta. Sorų košė labiausiai padeda širdies veiklai. Ne be reikalo sorų kruopos vadinamos auksinėmis – jose slypi tikras vitaminų ir mineralų lobynas. Sakoma, kad pamėgti ją turėtų nuolat streso kamuojami didžiųjų miestų gyventojai, nes B grupės vitaminai padeda atkurti pozityvią emocinę būseną. Taip pat ši košė padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, toksinus ir šlakus. Sorų košę drąsiai gali valgyti sergantieji kepenų, virškinamojo trakto ligomis, besiskundžiantys ateroskleroze, antsvoriu.
VIII vieta. Manų košė – pati kaloringiausia. Anksčiau tai buvo vaikų košė, pagardinta uogiene ir sviesto gabalėliu. Dabar dietologai sako, kad ji nėra maistinga, be to, kaloringa. Tačiau jeigu negalite be jos gyventi, verčiau rinkitės su kuo mažiau papildomų priedų.
Skanių jums pusryčių ir pačios gardžiausios košės!