Laidoje „Maisto kelias“ sužibėjęs šefas iš Šri Lankos taps tėčiu – su lietuve laukiasi pirmagimio

Virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage/Organizatorių nuotr.
Virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Jau šį šeštadienį į TV3 eterį sugrįžta žiūrovų itin pamėgta vasaros kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Nuotaikinga vedėjų trijulė ir vėl leisis į naujų skonių paieškas kiekvienoje Lietuvos apskrityje. Televizijos projekte išgarsėjęs, iš Šri Lankos kilęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage atvirauja – tokios kelionės tik dar labiau sužadina meilę Lietuvos kraštui, kuriame jisai gyvena jau 9-erius metus, kuria šeimą ir jau šį rudenį su mylimąja susilauks pirmagimio.

Dilanas Dampella Gamage džiaugiasi, jog keliaudamas po Lietuvą kartu su legendinės muzikos grupės ŽAS nariu Gidonu Šapiro-Bilu, kulinare, TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūte bei prodiuserinės kompanijos „TV TOPAS“ komanda turi puikią galimybę pažinti kraštą, kuriame gyvena jau beveik dešimtmetį. Virtuvės šefas pasakoja, jog kiekviena kelionė padovanoja neįkainojamų įspūdžių.

„Lietuvoje gyvenu jau 9-erius metus, tačiau tikrai nebuvau pažinęs šios šalies taip, kaip man teko ją pažinti keliaujant su „Maisto keliu“. Kartu aplankome legendomis apipintus dvarus, susipažįstame su ilgaamžėmis maisto pramonės tradicijomis, atrandam mažus, jaukius šeimų restoranėlius. Man ir kaip užsieniečiui, ir kaip virtuvės šefui, tai yra neįkainojama patirtis“, – pasakoja šrilankietis.

Dilanas neslepia, jog pradėjus dirbti televizijoje, jo gyvenimas tikrai pasikeitė – vis dažniau vyras sulaukia kvietimų į renginius ar pasiūlymų prisijungti prie įvairių projektų, prasiplėtė ir pažįstamųjų bei draugų ratas.

Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.

„Galbūt gatvėje žmonės nepuola prašyt autografų, tačiau naujų pažinčių tikrai atsirado. Mano draugai ir artimieji džiaugiasi mane matydami televizoriaus ekrane. Pirmąjį sezoną buvo nedrąsu kalbėti prieš kameras, nes iki tol nebuvau to daręs, tačiau antrojo sezono filmavimuose galiu pripažint, jog tikrai yra daug lengviau, jaučiuosi drąsesnis, jau žinau ką sakyti, kaip kalbėti“, – teigia Dilanas.

Iš Šri Lankos kilęs virtuvės šefas atvirauja, jog pažindamas kraštą, kuriame gyvena, vis dažniau prisimena ir savo tikruosius namus. Kaune gyvenantis Dilanas tikina, kad įsisukus į miesto šurmulį, nostalgiškas ilgesys prisimiršta, tačiau keliaujant kai kurios Lietuvos vietos itin sužadina prisiminimus.

„Šri Lankoje paskutinį kartą buvau prieš pusantrų metų, tačiau kuomet kasdieniniai rūpesčiai susipina su rutina, įpranti prie miesto tempo, nelieka laiko galvoti apie jokį gimtųjų namų ilgesnį. Tačiau neseniai su „Maisto kelio“ komanda lankėmės Klaipėdos apskrityje, Nidoje, Juodkrantėje. Ir tas jūros kvapas, garsai, aplinka – visa tai tikrai sukėlė šiek tiek nostalgijos Šri Lankai, tačiau myliu Lietuvą ir dabar tik ją vadinu savo namais“, – drąsiai atvirauja laidos vedėjas.

Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.

Dilanui pastarieji metai – kupini pokyčių bei naujų atradimų. Negana to, jog su kolegomis jis vėl leidosi į keliones po Lietuvą, profesionalus virtuvės šefas pakilo ir karjeros laiptais – vyras neseniai pradėjo dirbti poilsio ir pramogų komplekse „Harmony Park“, kur visą vasarą kartu gyvena ir „Maisto kelio“ kūrybinė komanda.

„Esu vienintelis užsienietis dirbantis „Harmony Park“, tačiau visas kolektyvas yra itin draugiškas ir tolerantiškas, su visais randu bendrą kalbą, tikrai nesipykstam. Ši vieta yra puiki vieta man tobulėti kaip virtuvės šefui, tai yra itin aukšto lygio restoranas, naujos technologijos, kaskart mokomės ko nors naujo, todėl esu be galo patenkintas galimybe čia dirbti“, – pasakoja vyras.

Šiais metais Dilaną pokyčiai užklupo ne tik karjeroje, bet ir asmeniniame gyvenime. „Maisto kelio“ laidos vedėjo ilgametė draugė Renata laukiasi pirmagimio, kuris pasaulį išvis jau šį rudenį.

„Abu esame be galo laimingi. Aš visuomet norėjau vaikų, šeimos, todėl emocijos tik pačios geriausios. Labai laimingi ir mano tėvai bei artimieji Šri Lankoje. Jie džiaugiasi, kad aš nebūsiu čia vienas, jog turėsiu savo šeimą. Pripažinsiu, pasiilgau jų, nors ir nuolat bendraujam video skambučiais. Planavome juos aplankyti šią žiemą, tačiau dėl atkeliaujančio vaikelio teks šiuos planus atidėti“, – teigia vyras.

Dilanas neslepia ir tai, jog Šri Lanką ir Lietuvą skiria dideli kultūriniai bei religiniai skirtumai, tačiau jau devynerius metus gyvendamas šioje šalyje, pamilo čia vyraujančias tradicijas taip, jog savo vaikus ketina auginti kaip tikrus Lietuvos piliečius.

„Kadangi gyvenimą kuriame ir kursime Lietuvoje, noriu, jog mano vaikai augtų pagal čia vyraujančią kultūrą. Nors esu budistas ir gerbiu savo religiją, tačiau vaikutį planuojame krikštyti, leisti į lietuvišką mokyklą, auginsime jį kaip tikrą šios šalies pilietį. Na, nebent išmokinsiu namuose pats keletą šrilankietiškų žodžių, tačiau skiepysime didelę meilę Lietuvai, kuria degu ir aš pats“, – atvirauja Dilanas.

Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.

Kauno apskrities kulinariniai atradimai

„Maisto kelias“ jau antrą kartą leidžiasi į skonių ir potyrių kupiną kelionę po visas 10 Lietuvos apskritis. Pirmąją kelionę „Maisto kelio“ trijulė pradės nuo Lietuvos centro – Kauno apskrities, kuri garsėja žaliuojančiais miškais ir pievomis, įspūdingais dvarais, jaukiais restoranais ir giliomis kulinarinėmis tradicijomis.

Kelionę trijulė pradės susitikdami su Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktore Emile Kaminskaite-Sutkuviene, kuri papasakos ką būtina aplankyti ir pamatyti Kauno apskrityje bei pristatys šią vasarą vykstantį pojūčių žaidimą „Pajusk Kauno regioną“.

Vadovaudamiesi išgirstomis rekomendacijomis, Ilona, Bilas ir Dilanas nuvyks į Raudondvario pilies požemių menėje įsikūrusį restoraną „Medžiotojų užeiga“. Čia patiekalai gaminami tik iš kruopščiai atrinktų ekologiškų produktų, o bene populiariausi yra žvėrienos patiekalai, kurių sąrašo viršuje karaliauja rankomis lipdomi grafo Tiškevičiaus laikus menantys koldūnai su elniena ir stirniena.

„Tiškevičių stalas visuomet buvo gausus įvairių patiekalų, ypač žvėrienos ir laukinių paukščių“, – pasakos Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas, atskleisdamas ne vieną intriguojantį istorinį faktą.

Išgirdę didikų laiku menančias istorijas ir padegustavę tuometinių patiekalų, atradimų ištroškę keliautojai vyks į kitą stotelę – kepyklą „Gudobelė“. Čia ilgaamžėmis tradicijomis gaminama „Palangos“ duona lepina ragautojus vaikyste primenančiu skoniu, o „Maisto kelio“ trijulė turės neeilinę galimybę pamatyti šios legendinės duonos gaminimo kelią.

„Be meilės duonos neiškepsime. Mūsų šūkis – laikas nekeičia tradicijų ir skonio“, – teigs įmonės direktorius Mečyslovas Jusevičius, pasakodamas apie kepyklos istoriją.

Per 25 gamyklos gyvavimo metus, gaminamo produkcijos kiekis per parą išaugo nuo 5 tonų, iki 40, o prieš dešimtmetį „Gudobelė“ ėmė gaminti ir šiandien ypač populiarius duonos traškučius bei kitus gardžius užkandžius.

Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos „Maisto kelias“ filmavimo akimirkos/tomasfoto.lt nuotr.

Pažinę gardžios duonelės ir jos gaminių kelią, Ilona, Bilas ir Dilanas užsuks į Kėdainiuose esančią nišinę parduotuvėlę „Gurkė“. Jauki krautuvėlė – kupina kraštą reprezentuojančių produktų, vienas jų – agurkų džemas. Mintis kurti šį delikatesą kilo krautuvėlės šeimininkei, ūkininkei Justinai Kočetovai, kuri taip pat gamina liofilizuotus agurkus, aplietus šokoladu, rankų kremą ir muilą. Viskas gaminama iš agurkų.

„Kadangi esame iš Kėdainių, norėjome sukurti kažką tokio, ko dar nebuvo ir taip įsirašyti į Kėdainių agurkų istoriją“, – laidoje pasakos krautuvėlės šeimininkė.

Keliaujant po Kauno apskritį, „Maisto kelio“ trijulė aplankys ir Antalkių kaime, miškų apsuptyje įsikūrusią Sadauskų sodybą. Sodybos šeimininkės – mama Laimutė ir duktė Monika pakvies sodybos rūsyje paskanauti neeilinių, naminių vaišių – vytintos jautienos, sūdytų lašinių, naminės duonos, meduje raugintų agurkėlių, išskirtinio skonio marinuotų kiaušinių bei naminiu putinų sirupo. O kol vedėjai vaišinsis, sodybos šeimininkė jiems pagamins savo firminių koldūnų su žvėriena.

„Aš visada alkanas“, – juoksis Bilas, paklaustas Ilonos ar spėjo praalkti, keliaujant iš vieno taško į kitą.

Kelionei einant į pabaigą, laidos vedėjai neaplenks ir Birštone, ant Nemuno kranto įsikūrusio šeimos restorano „Old Town Grill“. Restorano šeimininkės, seserys Roberta ir Miglė laidos vedėjams papasakos apie šios vietos įsikūrimo idėją bei čia dirbančiu,s bene visus šeimos narius ir pakvies paragauti burokėlių užkandžio su ožkos sūrio kremu, brandintos jautienos mėsainio bei viską vainikuosiančiu burnoje sproginėjančiu tiramisu desertu.

„Čia būdami lepinam ne tik savo gomurį, bet ir akis, nes kiekviena detalė yra apgalvota“, – neslėps susižavėjimo Ilona, paragavus šio restorano kulinarinių šedevrų.

Antrą sezoną startuojanti kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ ir vėl žiūrovus kvies atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų laukia ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai. „Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.