Lengvai vakarienei
Svarbi sveikos mitybos taisyklė – vakare pernelyg neprisivalgyti. Ką rinktis, kai norite pavalgyti sočiai, bet neapsunkti?
Įdaryti avokadai
Jums reikės: nemažos saujos įvairių salotų lapelių, saldžiarūgščio obuolio, 2 gerai prinokusių avokadų, 2 šaukštų citrinos sulčių, 80 g sūdytos lašišos, trečdalio stiklinės tarkuoto parmezano, 2 šaukštų anakardžių, indelio tepamojo varškės sūrelio.
- Anakardžius gerai nuplaukite ir pamirkykite 2 val. šaltame vandenyje.
- Avokadus nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir atsargiai, nepažeisdami žievės, šaukštu išskobkite minkštimą.
- Jį supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite panašaus dydžio kubeliais kaip avokadus.
- Lašišą taip pat supjaustykite kubeliais ir dubenyje sumaišykite su avokadais, obuoliais, smulkintomis salotomis ir gerai nuvarvintais mirkytais anakardžiais.
- Galiausiai įmaišykite varškės sūrelį, viską pagal skonį pasūdykite ir išdėliokite į avokadų žievės indelius.
Lietiniai su daržovėmis
Jums reikės: po pusę stiklinės miltų, pieno, vandens, kiaušinio, šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos.
Įdarui: pakuotės įvairių šaldytų daržovių mišinio, 100 g pievagrybių, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, kelių šaukštelių aštrių prieskonių mišinio (pagal skonį), 2–3 šaukštų aliejaus, šaukšto sviesto, šaukšto sezamų sėklų, mažos skardinės konservuotų pupelių daigų, česnako skiltelės, pagal skonį sojų padažo.
- Kambario temperatūroje atšildykite daržoves, perliekite jas vandeniu ir nusausinkite.
- Užmaišykite tešlą: visus lietiniams skirtus produktus, išskyrus aliejų, išplakite ir palikite pusvalandį pastovėti.
- Į išbrinkusią tešlą pamažėle įmaišykite aliejų, išsukite iki vientisumo ir nedidelėje keptuvėje iškepkite lietinius.
- Kol ruošite įdarą, laikykite juos šiltai.
- Česnako skiltelę nulupkite, sukapokite ir su nuvalytais ir supjaustytais pievagrybiais trumpai pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste.
- Taip pat suberkite daržoves, gerai nuvarvintus pupelių daigus, pagal skonį pilkite sojų padažo, suberkite sausoje keptuvėje paskrudintas sezamų sėklas ir druską.
- Galiausiai, nukaitę keptuvę, įmaišykite tarkuotą sūrį.
- Ant kiekvieno lietinio gausiai krėskite daržovių įdaro ir susukite.
- Valgykite su mėgstamu padažu.
Skrebučiai su žalumynų užtepėle
Jums reikės: nedidelės itališkos duonos arba pusės prancūziško batono, 3 česnako skiltelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Užtepėlei: po saujelę gražgarsčių ir šviežių bazilikų lapelių, pusės stiklinės anakardžių, 2 šaukštų kedrinių pinijų (nebūtinai), 50 ml alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų tarkuoto parmezano, pagal skonį rupios druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Duoną ar batoną supjaustykite pasirinkto dydžio riekelėmis, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite, kol pakvips ir dailiai apskrus.
- Česnako skilteles nulupkite, perpjaukite per pusę.
- Dar šiltas ištrauktas duonos riekeles gerai įtrinkite česnako skiltelėmis ir apšlakstykite aliejumi.
- Riešutus nuplaukite, nusausinkite ir ant mažos kaitros, kad nesudegtų, paskurdinkite kepimo skardoje.
- Žalumynus nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plakimo indą.
- Ten pat supilkite aliejų, suberkite druską, pipirus, skrudintus riešutus ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Galiausiai įmaišykite tarkuotą parmezaną ir aptepkite duonos skrebučius.
- Jei norite, ant kiekvieno dar galite uždėti parmezano drožlių.
Desertinė košė
Jums reikės: stiklinės avižinių dribsnių, 10 džiovintų abrikosų, 2 stiklinių pieno, 50 g sviesto, pagal skonį rudojo ir vanilinio cukraus, nutarkuotos citrinos žievelės, žiupsnelio druskos, pusės apelsino, šlakelio brendžio, saujelės graikinių riešutų, pagal skonį cinamono.
- Avižinius dribsnius išvirkite piene pagal nurodymus ant pakuotės.
- Įmaišykite sviestą, uždenkite puodą dangčiu ir padėkite šiltai.
- Abrikosus nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, supjaustykite smulkiais kubeliais ir suberkite į dubenėlį.
- Iš apelsino išspauskite sultis, sumaišykite su abrikosais, pagal skonį berkite cinamono, pilkite brendžio ir palikite 15 min. pastovėti.
- Puodą atidenkite, pagal skonį berkite cukraus, vanilinio cukraus, išmaišykite ir uždengę 10 min. pašaukite į karštą orkaitę, kad avižinių dribsnių košė būtų puresnė.
- Tiekite su abrikosų pagardu ir skrudintais riešutais.