Lengvi ir greiti užkandžiai
Ir vėl penktadienis! O šis dar ir šventinis, tad būtina pasigaminti skanių užkandžių ir laukti atvykstant draugų.
Lietinių kąsneliai su lašišomis
Jums reikės: stiklinės miltų, po pusę stiklinės pieno ir vandens, kiaušinio, šaukšto aliejaus, pagal skonį druskos.
Įdarui: 400 g rūkytų lašišų filė, 250 g indelio tepamojo varškės sūrelio be prieskonių, po šaukštą citrinos sulčių ir kapotų krapų, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, alyvuogių ir marinuotų agurkėlių.
- Lietinių tešlai visus produktus elektriniu plakikliu gerai išplakite ir apie valandą palikite pastovėti kambario temperatūroje, kad išbrinktų miltai.
- Kol tešla brinks, paruoškite įdarą: lašišų filė supjaustykite plonytėmis juostelėmis, gerai nuvarvintus marinuotus agurkėlius ir alyvuoges sukapokite, sumaišykite su kapotais krapais, tepamuoju sūreliu, įspauskite šiek tiek citrinų sulčių, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai grūstų pipirų.
- Iš tešlos iškeptus nedidelius lietinius atvėsinkite, aptepkite sūrelio ir prieskonių mase, išdėliokite lašišų gabalėlius ir susukite standžius suktinukus.
- Juos suvyniokite į maistinę plėvelę, palaikykite šaldytuve ir patiekite apibarstę kapotais krapais.
- Galima supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais ir persmeigti mediniais iešmeliais.
Kriaušių salotos su traškiais riešutais
Jums reikės: 2 didelių prinokusių kriaušių, 100 g mėlynųjų pelėsių sūrio, dviejų saujų įvairių rūšių salotų lapelių, saujelės didelių graikinių riešutų puselių, 3 šaukštų sviesto, 1,5 šaukšto medaus, žiupsnelio rudojo cukraus, 50 ml martinio, pusės citrinos sulčių.
Užpilui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto grūdėtųjų garstyčių, pagal skonį citrinos sulčių ir nutarkuotos citrinos žievelės.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indelį ir palaikykite apie valandą šaldytuve, kad būtų traškesnės.
- Išėmę padalykite į lėkštes.
- Kriaušes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, pakepinkite cukrų, sukrėskite medų, sudėkite kriaušes ir uždengę keptuvę dangčiu šiek tiek pakaitinkite, kad kriaušės suminkštėtų.
- Keptuvę nukaiskite ir atvėsinkite.
- Riešutus paskurdinkite sausoje keptuvėje, apvelkite nuo kriaušių likusiu karameliniu sirupu, užberkite žiupsnelį druskos.
- Ant salotų dėkite po kriaušių puselę, į kiekvienos vidurį – po gražų karamelizuotą graikinį riešutą, berkite mažais kubeliais pjaustyto sūrio.
- Iš nurodytų ingredientų paruoškite padažą ir apšlakstykite salotas.
Agurkų valtelės su morkomis
Jums reikės: 4 trumpavaisių agurkų, indelio tunų savo sultyse, 2 morkų, svogūno, 4 šaukštų majonezo, šaukšto kaparėlių, pagal skonį druskos, citrinos sulčių, gabalėlio aitriosios paprikos, pagal skonį šviežių petražolių.
- Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, smulkiai sukapokite.
- Svogūną nulupkite ir kruopščiai susmulkinkite. Kaparėlius nuvarvinkite.
- Morkas nuskuskite, sutarkuokite.
- Agurkų valteles išskobkite, minkštimą smulkiai supjaustykite.
- Inde sumaišykite morkas, svogūnus, agurkų minkštimą, kaparėlius, aitriąsias paprikas, krėskite majonezo, nuvarvintą tuną, pagal skonį pilkite citrinos sulčių.
- Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
- Agurkus įdarykite pikantiška mase ir patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis.
Gorgoncola įdaryti pievagrybiai
Jums reikės: 12 didesnių pievagrybių, 2 šaukštų medaus, 200 g gorgoncolos, saujelės lazdynų riešutų, 2 šaukštų džiūvėsėlių, šaukšto sviesto, skiltelės česnakų, pagal skonį druskos, pipirų, 2 šaukštų aliejaus.
- Pievagrybius nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kotelius nupjaukite, kepurėles nulupkite, vidų ištepkite skystu medumi, pagardinkite pipirais.
- Pievagrybių kotelius susmulkinkite ir pakepinkite šaukšte sviesto su česnakais. kol suminkštės. Po šaukštelį daro krėskite į pievagrybių kepurėles.
- Ant viršaus išdėliokite smulkintą gorgoncolą.
- Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, dalį sukapokite, likusią sugrūskite grūstuvu. Riešutus sumaišykite su džiūvėsėliais ir aliejumi.
- Iš gautos masės drėgnomis rankomis formuokite bokštelius ir užvožkite ant grybų kepurėlių.
- Pievagrybius dėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Gardu tiekti su skrudintomis prancūziško batono riekelėmis.