Lengvi patiekalai – nebūtinai salotos

Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.
Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-16 17:00
AA

Jei rūpinatės sveikata ir kūno linijomis, žinote, kaip šiltą dieną nesinori sunkių, sudėtingai paruošiamų ir kaloringų valgių. Todėl lengvi užkandžiai su jogurtu ar neriebiu sūriu – puiki ir sveika alternatyva, ypač jei jų pasigaminsite patys. Tai ne taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Bulvės su naminiu jogurtu

Jums reikės: apie 800 g šviežių nedidelių bulvyčių, 4 šaukštų sviesto, ryšulėlio šviežių petražolių, pagal skonį druskos, pipirų, 2 litrų riebesnio pieno, 300 g natūralaus skonio graikiško jogurto, 2 šaukštų įvairių kapotų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), didesnės česnako skiltelės.

  • Pirmiausia paruoškite jogurtą: giliame puode užkaitinkite pieną, nukėlę nuo ugnies, luktelėkite, kol jis pravės maždaug iki 42° C temperatūros, sukrėskite natūralų jogurtą ir atsargiai išmaišykite.
  • Gautą masę supilkite į aukštesnį indą, uždenkite rankšluostėliu ir palikite 6 val. kambario temperatūroje, kad surūgtų.
  • Surūgusį tirštą jogurtą atvėsinkite šaldytuve, dalį, kurią naudosite bulvėms, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, įspauskite česnako skiltelę, o jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, įmaišykite šaukštą varškės ar kelis šaukštus tiršto graikiško jogurto ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
  • Bulves nušveiskite aštriu šepetėliu ar kempinėle, iškepkite orkaitėje be jokių riebalų, tada perpjaukite per pusę, apšlakstykite lydytu sviestu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, o šalia krėskite po šaukštą kitą tiršto jogurto padažo.

Naminiai makaronai su rikota

Virtiniai su mėlynėmis / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: litro kefyro, 0,5 litro šviežių mėlynių, 300 g aukščiausios kokybės miltų, 3 kiaušinių, pagal skonį druskos, tyro alyvuogių aliejaus, 150 ml plakamosios grietinėlės, žiupsnelio vanilinio cukraus.

  • Iš vakaro paruoškite rikotą: kefyro pakuotę sušaldykite į ledą šaldymo kameroje, tada ištraukite, perpjaukite pakuotę aštriu peiliu, šaldytą pieną iškratykite į tankų kiaurasamtį arba indą su įtiesta dviguba marle ir palikite, kad atitirptų ir nusivarvėtų – iš litro turi išeiti apie 250 g minkštos rikotos.
  • Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, sumaišykite su vaniliniu cukrumi, pagaminta rikota ir padėkite šaltai.
  • Saujelę mėlynių kruopščiai pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių, kitas uogas nuplaukite, nusausinkite ir palikite papuošti.
  • Iš miltų, kiaušinių, druskos ir mėlynių tyrės, trupučio aliejaus išminkykite šilkinės konsistencijos tešlą, dėkite ją į aliejumi pateptą dubenį, pridenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite pusvalandį pailsėti, kad produktai gerai susijungtų.
  • Iš paruoštos tešlos iškočiokite paplotį, supjaustykite norimo dydžio juostelėmis ir gautus makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.
  • Tiekite su rikota ir likusiomis mėlynėmis.

Panyras su prieskoniais

Indiškas sūris - panyras / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 3 litrų pieno (ne riebesnio nei 3,5 proc.), 2 didelių citrinų, pagal skonį druskos, kelių rūšių pipirų ir mėgstamų žalumynų, pavyzdžiui, pipirnių.

  • Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
  • Pieną supilkite į puodą ir nuolat maišydami, kad nepridegtų, kaitinkite, kol užvirs.
  • Pamažėle maišydami į pieną pilkite citrinų sultis – turėtumėte gauti gelsvas išrūgas. Jei jos balzganos, galite dar įpilti citrinų sulčių, vėl išmaišykite.
  • Paruoštą masę per tankų sietelį ar dvigubą marlę perkoškite, perplaukite šaltu vandeniu, kad neliktų per daug rūgšties, ir pakabinkite, kad nuvarvėtų.
  • Jei norite, kad panyras būtų kietas, paslėkite sūrį.
  • Prieš tiekdami sūrį pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

Užkandėlė su mocarela ir polenta

Mocarelos ir pomidorų užkandis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 250 g kukurūzų miltų, 600 ml daržovių sultinio, pagal skonį druskos, pipirų, 4 šaukštų sviesto, 2 didesnių apvalių pomidorų, 400 g mocarelos, 4 šaukštų pesto padažo su bazilikais, kelių bazilikų lapelių.

  • Pirmiausiai paruoškite kukurūzų košę: sultinį supilkite į didesnį puodą, užvirinkite, tada palengva plakdami šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių, supilkite kukurūzų miltus.
  • Vis maišydami, kad nepridegtų, košę virkite apie 15–18 min., kol sutirštės, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Išvirtą košę krėskite ant lentos, gerai suplokite ir leiskite ataušti, kol sustings, tada stiklinaite išspauskite apskritus blynelius, dėkite juos į karščiui atsparią skardą, apšlakstykite lydytu sviestu, grietinėle ir pašaukite į karštą orkaitę 12 min.
  • Pomidorus nuplaukite, supjaustykite storokais griežinėliais. Mocarelą taip pat.
  • Ant kiekvieno polentos apskritimo tepkite pesto, dėkite pomidorų ir mocarelos griežinėlių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol sūris išsilydys.
  • Tiekite papuošuę šviežiais bazilikų lapeliais.
{recipe|823}
{recipe|1418}
{recipe|1609}
{recipe|1631}
{recipe|2811}
{recipe|3735}
{recipe|3635}
{recipe|4005}
{recipe|4214}
{recipe|4690}